Valaki árulja már el miért nincs munka vidéken?
Egy megyeszékhelyen élek, korábban Budapesten laktam és dolgoztam. Ott egész jó volt a fizu, lakhatás is 130e albérlet, összességében élhető, kijöttem egy hónapban. De itt... Siralom
Örülünk ha van mit enni és akkor nem túlzok.
A foglalkoztatási osztályon azt mondták hiába adom be az önéletrajzom, a legtöbb pozíciót már betöltötték mire meghirdetik. A többire meg túlképzettség miatt be se hívnak mert van diplomám. Konkrétan mindent megpályáztam ami létezik a környéken és alig 1-2 munkáról hívtak vissza az elmúlt egy évben, pedig jó az önéletrajzom és több tapasztalatom is van. A megélhetési árak ugyanazok mint Budapesen, cserébe 1100 nettó (! nem viccelek) az órabér pl a tescoban ahová mentem volna árufeltöltőnek de még azt is visszamondták bércsökkentésre hivatkozva. Csak 3 műszak létezik itt vagy mérnöki állások, a többit ismerősön keresztül betöltik (kassza, eladó) és hatalmas a túljelentkezés. Egyszerűen nem értem miből élnek meg itt az emberek. Alkalmi munkákra járok fel emiatt Budapestre, 3 órát utazom oda-vissza hajnalban kelek este jövök kivagyok már teljesen, de ott legalább kétszer ennyit kapok óránként mint barista! Van szakmám, nem abban dolgozom, páromnak meg szakmájában nincs itt munka egyáltalán. Imádok itt élni a környezet miatt de le vagyok döbbenve mennyire megszűntek itt az álláslehetőségek. Ja, ahol korábban dolgoztam ott meg végül magyar helyett filippínókat vettek fel mert azok nem panaszkodnak. Lol
30 órás állásra 160at akartak kínálni, máshol teljes munkaidősre még a 250e nettót is sokalta a hr-es interjúztató. Ez valami vicc?
Én debreceni vagyok, itt is ugyanez van. Lehetsz mérnök, meg 3 műszakos gyari munkás vagy eladó.
A jó munkákra ismerős révén vesznek fel, allami helyre, pl. NAV, VÍZMÜ meg társai, amik legalább fix munkák, bekerülni sem lehet. És még gyári munkákhoz is 2-3 körös interjú van 😂
30 vagyok, a volt osztálytársaim fele már Pesten vagy külföldön él. Aki esetleg szerzett valami normálisabb munkát, az az életben nem mond fel, úgyhogy kihalásos alapon megy itt minden.
A fizetések meg 250 körül vannak, miközben az alberletek, lakásárak egekben, még cikkek is születtek eről, hogy Debrecenben meg Pestnél is nehezebb ingatlanhoz jutni fizetes-bérek arányát tekijtve.
"A szakmám pedagógus, de amikor végeztem nem érte meg benne dolgozni aztán kovid lett azért nem, most meg tapasztalathiány miatt nem vesznek fel"
Szerintem ez baromság, olyan szintű tanár hiány van hogy ilyenre biztosan nem hivatkoznak. Mondjuk kérdéses milyen tanár vagy (mit taníthatsz).
A tanári bérek már egyáltalán nem rosszak és mivel bértábla van teljesen mindegy hova mész tanítani, ugyanúgy fogsz keresni (majdnem). Szóval nyugodtan jelentkezhetnél valami kisebb, kevésbé neves suliba is.
Lehet hogy a hírekben tanárhiány van, mégis minden pedagógus csoportban azt olvasom, mennyire nehéz bejutni tanári állásokra. Ugyanaz a sztori: attól hogy a közszolg oldalon meg van hirdetve a tanári pozíció még nem biztos, hogy valóban interjúztatás is folyik. Könnyebb felvenni ismerős ismerősének az ismerősét vagy az új rendelet értelmében a honvédség lenyugdíjazott tagjait mint egy frissen végzett pedagógust mentorálni. De őszintén, nincs is kedvem már tanítani, nulla szabadidő és magánélet, hogy még hétvégén is órákra készüljek amit persze nem fizetnek meg. 3 műszakot meg nem vállalom. Ha már vagy éhezek vagy 3 műszak inkább nem eszem, akkor legalább nem csavarodok be teljesen az embertelen műszakrendszer miatt. Elkeserítő, hogy csak Budapesten lehet fenntartani magad becsületesen ebben az országban. De nem mindenki akar abban a betondzsungelben, húgyszagban meg szmogban megöregedni. Élhetetlen. Akkor milyen opció maradt? Saját vállalkozás vagy külföld? Hogy lesz így házam, telkem, autóm, bármi? Pocsék dolog a jelenlegi helyzetben fiatalnak lenni. Főleg ha pont 30 körüli vagy és az összes létező állami támogatásból egész életedben kicsúsztál... Jól el lett cseszve ez az ország
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!