Nem ironikus kicsit, hogy a legbutább diákokat küldték szakmunkásképzőbe, és most ők keresnek a legjobban?
Nálunk 2000es évek közepén 8. osztály iskolaválasztásánál a legbutább tanulók mentek szakmunkásképzőbe. Egy haveromat is oda vették fel, mutatta telefonon hogy milyen brutális állapotok vannak ott, egész órán őrjöngés, dobálózás, ahogy az várható is ugye ha összezárják ezeket az embereket.
Ma ezek az emberek jóval többet keresnek, mint az átlag " értelmiségi".
Akiket esetleg érdekelt is az adott szakma, felnőttként elmentek OKJ-be ténylegesen tanulni. Őket hurrogja le a sok "szakmuki", de ugye megszüntette pártunk és kormányunk.
Mi a véleményetek erről a helyzetről? Hogy alkesz, lezüllött melósok többszörösét viszik haza, mint ti*?
* kivéve gyakorikérdések.hu fullstackdev
Legkevésbé sem. Volt szerencsém pár évig ilyen intézményben tanítani. A diákok legfeljebb 10-15%-a lesz tényleg sikeres vállalkozó a maga területén. A többség elmegy valami olyan pályára, ahova nem kell különösebb iskolai végzettség (pl. gyár, árufeltöltés, de sokan mentek tőlünk buszsofőrnek is). Ennek az oka egyszerű. Lehetsz te akármilyen zseniális burkoló, ha egy vállalkozás többi részéhez egyszerűen nem értesz. Ott viszont árajánlatot kell adni, alapanyagot és eszközöket kell beszerezni, menedzselni kell az idődet, a munkáidat priorizálni kell, a könyvelővel egyeztetni, számlázni, hirdetni magad... és ezeknek a diákoknak a többsége ezekre nem képes külön-külön se, nemhogy együtt.
Valóban van az a réteg, aki szépen megél belőle, de nagyon kevesen vannak. A többség alkalmazottként dolgozik, és messze a diplomás átlagbér alatt keres. Csak nyilván ők nem szoktak dicsekedni a jövedelmükkel.
De a korrektség kedvéért én is azt mondom, hogy tényleg almát az almával hasonlíts össze. Nézd meg, mennyit keres vállalkozóként egy orvos, egy villamosmérnök, egy adótanácsadó, de akár még egy magántanár is. Így is lehet, hogy forintálisan több marad egy burkolónál, de akkor azt is nézd hozzá, hogy milyen munkakörülmények között és mennyit kell dolgoznia érte.
Szerintem a szakmunkások kozul a top 10%ot, akinek vallalkozasa lesz, hasonlitod a diplomás alkalmazottakkal.
Én pályakezdő diplomás szabadúszóként számláztam 400 EUR korul naponta (160k), es 3 ev után már 750 EUR (KB.300K). Utána céget csináltam, és ez még nőtt, de bonyolódott is. Mindezt itthonról, úgy, hogy kozben a cég értéke is novekszik szépen.
Ezt hasonlitsd a szakkepzeses vallalkozókhoz.
Te gondolom csak azt látod, hogy egy 3 napos melóért felvesznek 2 milliót.
Abba nem gondolsz bele, hogy
-eszközök és azok amortizációja
-különféle adók, járulékok
-alkalmazottak bérei
-autó fenntartása, amivel furikázza az eszközeit és az embereit
-anyagköltség
Ezeket vond le belőle illetve vedd hozzá, hogy egy puha székből kattingatja az excelt, hanem jéghidegben vagy leginkább a tűző napon dolgoznak, sokszor hétvégén is. Ha nincs munka, nincs bevétel sem. Ettől függetlenül szerintem se keresnek rosszul, de egyáltalán nem sajnálom tőlük, mert megdolgoznak érte.
Hát én kb 15 év után újra találkoztam a volt 8.-as osztálytársaimmal akiknek a kb 50% -a szakmunkás képzőben kötött ki általános iskola után. Az alapján amit elmondtak, nekem egyáltalán nem az jött le hogy a legtöbbjük annyira jól keresne.
- 1-2 nek megvolt a maga esze és vállalkozást indított és ők kb annyit visznek haza mint egy senior fejlesztő (költségek levonása után).
- A többi meg eléldegél de nem él jobban az átlagnál. Sokak már közel a 30 hoz arról panaszkodtak hogy itt meg ott fáj a hátuk és sokuk váltani szeretne.
Akik egyetemre mentek azoknál is 2 nagy csoport volt:
- Akik rosszabbul fizető területekre mentek (tanár, gyógyped, ápoló, szociális munkás stb) azok kb ugyanannyit visznek haza mint a szakmunkások többsége a negatív fizikai tünetek nélkül. (Ápolónál mondjuk feljött a dolog)
- A másik oldal pedig a jól fizető területeken lévők voltak, mint IT, mérnök, orvos, pénzügyes. Ők kb a felét tették ki az egyetemre menő csoportnak. Az átlagfizetés ebben a csoportban jóval magasabb volt és sokuk 50% + home officeban voltak.
Nem tudom mi fűti ezt a mítoszt, hogy szakmunkásként lekeresed az eget.
Ha valaki alkalmazott akkor szürkén megkapja a nettó 400-500 ezrét és majd nyugdíjba menetelkor rá fog csodálkozni hogy hoppá 150 ezerből kell megélni, vagy ha épp lesérül akkor a rokkantnyugdíj kb elhúzódó éhenhalás.
Ha valaki vállalkozó akkor bruttóba mindenki(aki felfuttatta a vállalkozását) sokat keres, de amint bejönnek a képzések és a különböző eszközök ára és annak a fent tartása, ott vagy hogy az impresszív 3 milliós fizuból örülsz ha marad 1 millió és kb látástól mikulásig dolgozol. Neked nincs szabadságod, ha annyit akarsz pihenni mint egy alkalmazott 20-37! nap (gyerek+45 év) akkor 1-2 hónapi fizetés el is ment.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!