Aki 9-5 között dolgozik, az hogy oldja meg az "élet" ügyes bajos dolgait?
Pl víz/gázóra leolvasó, postai/banki ügyek, bevásárlás, fodrász, orvosi vizit vagy bármi apróság.
Reggel 7, fél 8-kor kel és este 6, fél 7-kor ér haza, elment az egésznap nagyjából. Hogyan kéne az ilyen és ehhez hasonló dolgokat megoldani, jól eltervezni? Minden apróságra nem lehet szabadságot kivenni, de akkor mi a jó útja módja ennek?
Vásárlás:
Bolt reggel 6:30-kor nyit a munkavégzés helye szerinti városban. Szerencsére három is van egymás mellett a különböző boltokból. Olyan busszal indulok munkába, amivel a munkakezdés előtt be tudok vásárolni. Hetente egyszer megteszem, pótolva az otthon elfogyott dolgokat.
Orvos:
Ha dolgom van, akár egy beutalót személyesen átvenni, akkor arra a napra keresőképtelenségről kérek orvosi igazolást. Tavaly 8 ilyen 1 napos igazolásaim voltak. A háziorvosunk kb. 50 kilométerre rendel tőlünk. Tehát utazni kell hozzá. Ugyanez a történet, ha szakrendelésre kell menni.
Óvoda, iskola:
A falunkban mindkettő van és a tömegközeledés is számolt az utazó diákokkal, tehát "iskolajárat" is van a Volánnál.
Reggel én vittem óvodába a gyerekem, délután pedig a faluban lakó konyhás nénitől vettem át hazafele. Kisiskolás korában vagy a tanár nénitől a buszmegállóban vettem át a gyereket, vagy a takarítónő vigyázott addig rá. Igyekeztem minél előbb önállóságra szoktatni, hiszen 5. osztálytól már buszoznia kellett egy másik településen lévő iskolába. Ilyen helyen összetartanak a szülők, nem hagyjuk az "út szélén" más gyerekét.
Víz/gáz/áram leolvasás:
Családi háznál ez szerencsére nem gond. Minden ingatlanon kívül van, egyeztetés nélkül is meg tudják oldani bármikor.
Fodrász:
Soha életemben nem voltam, a srácaim haját pedig én nyírom. Egyébként lenne helyben "fodrász". Ő például bármikor mobilizálható.
Postai/banki ügyek:
Banki ügyeket online intézek, a postát pedig a faluban lakó anyósomék szokták intézni. Ők nyugdíjasok, a mobil postással meg van beszélve a dolog. Évek óta jól működik. Ha nem működne, akkor legalább 25 kilométert kéne utazni a legközelebbi postáig. Ellenkező irányba, mint amerre a háziorvos található. ;)
Nálam így működnek a dolgok...
Nekem picit még rosszabb, 9-18:00 konstans túlórákkal HO nélkül.
Szívás, mert csomó szabadnapom olyan banális hülyeségekre megy el, amit HO-val egyébként meg lehetne oldani 1-2 h csúsztatással (pl pár hete egy fél órás okmányirodai ügyintézés).
Alapvetően minden alapos tervezést igényel, pl nem lehet csak úgy beesni a bankba, ilyen olyan szűk nyitva tartással rendelkező helyekre, meg kell nézzem mi nyit 8-kor, vagy van nyitva 7-ig, esetleg mi van az irodám környékén, hogy ebédidőben kicsusszanjak. A fodrászt konkrétan 1-2 héttel előre le kell foglalni, hogy biztos ráérjen 7 után, amikor beesek.
Nagybevásárlás jelenleg hétvége autóval hipermarket (pl Auchan), de nagyon zavar, hogy kidobok rá 2-3-4 órákat, szóval lassan lehet áttérek a házhozszállításra.
Víz-gáz leolvasóra, vagy hasonló "őrködős" feladatokra, ami konkrétan nem személy függő, a feleségem tudja vállalni.
Kényelmetlen picit így az élet, de pénzben megéri.
A posta, bank általában reggel 8-kor már nyitva van. Tehát az nem ügy. Délután sem zár be 5-kor. Legalábbis a héten egy olyan nap szokott lenni, amikor hosszabb nyitvatartás van. Legalábbis nálunk, vidéki városban így működik.
Orvoshoz szerencsére nem járok, nem vagyok beteges.
Fodrásznál is voltam már reggel 8-kor munka előtt. És délután 4-5-kor sem zár be mindegyik.
A leolvasók már problémásabbak. Nálunk most december 23-án volt a vízóra leolvasás. 8 és 18 óra között. Ha nem vagy otthon egyből ment a fenyegetőzés, törvényre hivatkozva perrel, meg kötbérrel. Nyilván ez csak szabadságból megy. Akkor is így lenne ha valaki nem kizárólag éjszakai műszakban dolgozik.
Autoszerviz szokott még problémás lenni. Az is olyan hogy reggel, vagy este zárás előtt tudom intézni, közben meg otthagyom a kocsit.
Egy-két nap szabadságot minden évben kell tartalékolnom az egyéb ügyek intézésére. Ráadásul van egy lakásom egy másik városban is, a lakóhelyemtől 200 km-re. Munka előtt/után kizárt hogy nyitva tartás alatt odaérjek ha bármit kell intézni. Így az is munkahelyi szabadságból megy.
Egy érvet tudok felhozni arra, hogy ha valaki 8-16 vagy 9-17 dolgozik: van/vannak gyereke(i), akik szintén hasonló intervallumban vannak óvódában, iskolában.
Én a múltkor értesítési telefonszámot akartam megváltoztatni az otp-nél és láss csodát, biztonsági okok miatt nem lehetett csak személyesen. Ennyit a "99%-ról".
Fodrászom nem reggel 6tól dolgozik és nem este 7ig. Hetekre előre kell időpontot foglalni, ha nem napközben akarok menni.
Egyébként rengetet egyéb minden lehet, amit szintén csak ilyen idősávban lehet megoldani. Nagyon rövid ideig dolgoztam ilyen beosztásban életemben és azt éreztem, hogy elveszi az életem kb.
Eléggé vegyesek az élmények, tapasztalatok, köszönöm mindenkitől a válaszokat, hasznos volt!
Természetesen késöbb ha más is olvassa, jöhetnek tőlük is az írások.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!