A reddit népe kezd rájönni arra, hogy egyre kevesebbet ér a diploma. Te rájöttél már?
Pl. most egy buszsofőr fizetési poszt alatt vannak kiakadva, hogy 550-700 nettót keres egy volános sofőr. Erre felháborodva írják, hogy milyen mérnökként keresnek annyit 😂
Kezd az emebrek szeme végre kinyilni? Hogy a diplomás fizetések kalap szarok. Hogy egy átlag szakmunkás már ugyanannyit visz haza. Akkor mit szólnak ezek a kamionsofőr fizetéshez? Havi 700 nettó alap belföldön napi hazajárással.
Én rájöttem már, hogy a szakmunkások tudnak jól keresni, sőt arra is, hogy a mérnökök is tudnak jól keresni.
Köszönöm a kérdést.
A reddit tele van nagyképű diplomásokkal, akik elhiszik, hogy ők az ország értelmiség, közben meg annyi eszük sincs, mint egy átlag segédmunkásnak. Hiszen siralmas bérért dolgoznak diplomával. Közben meg szarásig vannak az egyetemek. Hova fog menni a sok jogász, infós meg gazdász? Egy munkára lesznek 20-an. Úgy lenyomják egymás bérét, hogy öröm nézni.
A mérnököket meg hagyjuk is. A leghülyébb diplomások (kivéve villamosmérnöket). Elmennek építész, vegyész, gépész meg mit tudjam milyen mérnököknek akkora bérért, amiért segédmunkást nem találni lassan. De sofőrt biztos nem.
Nem mindegy milyen diploma,milyen szakmunkás meg a lokalizáció.
A szakmunkás egy alföldi zsákfalvas ,tanyás vidéken kb munkanélküli.
Ahhoz,hogy legyen megrendelése a festőnek, burkolónak fizetőképes keresletek kellenek.
De, a diplomás ugyanez.A pénzügy diplomás az olyan vidéken, kb önkormányzatnál dolgozik vagy a helyi TSZ-nél a diplomájával szellemi munkakörben.Nem túl sok pénzért.
A buszsofőr meg olyan szakma , amit kevés ember vállal.Azért, mert:
-utasokért kell felelni, nagy a felelősség
-embertelen a munka-időbeosztás, lehet hajnali 2-kor már kelni kell
Ugyanez a mozdonyvezető, csak ott még nehezebb a vizsga, még nagyobb értékű gépekért kell felelni.
Nem is akar sok ember ilyen munkakörben dolgozni.Ezért annyi a fizetésük.
Én is olvastam azt a kommentet, azt hiszem a jobshungary-n volt, ugye? Magyar Reddit elképesztő pöcegödör, igazából leképzi a társadalmat.
Szerintem (de ez csak az én véleményem) az hogy valaki diplomás, nem jelent semmit, ezért is olyanok a fizetések, amilyenek. Magyarországon a népesség 25%-a szerez előbb-utóbb valamilyen diplomát, ami nagyjából megegyezik a nyugati standardokkal. Gondolj viszont abba bele, hogy például az általános iskolás osztályodban hány valóban okos ember volt? Maximum 2-3, talán csak 1. Diplomája mégis hánynak lett? Nálunk kb 10-nek. Arra akarom ezt kivinni, hogy tejesen átlagos képességű emberek is szerzenek diplomát, ez nem mércéje annak, hogy okos vagy, annak pláne nem hogy értelmiségi (de utálom ezt a fogalmat). Annyit jelent, hogy egy adott szakmát picit hosszabban tanult, mint az, aki "csak" valami szakképzést végzett, nem pedig azt, hogy jobban is ismeri, azt pedig pláne nem, hogy piacképes tudása van.
Konkrét példával, egy cég alkalmaz két könyvelőt, a 45 éves Marikát akinek van vmi OKJ-nek megfeleltethető alapképzettsége, és csak magyarul beszél, és fölveszik mellé a 25 éves, angolul B2 szinten makogó Számvitel BA-t végzett Petit. Ki fogja jobban ismerni a cég könyvelését? Tudjuk a választ. Ki fog többet termelni a cégnek? Nem ők, hanem Peti gyerekkori barátja, aki a szakközép végén lerakta a C+E jogsit, és már évek óta nyomja az ipart. Ki fog ezért jobban keresni? A fuvaros srác.
Ellentétnek viszont fölhozom a saját példám, pénzügyes vagyok, és hobbiból kitanultam egy nagyon specifikus új területet, őszintén mondom, hogy az alapképzéses szakdolgozatom bizonyos tekintetben jobb lett, mint a témában idézett publikációk, 23 éves koromra szakértője lettem egy témának. Sikerült felvetetnem magam ilyen területen egy céghez, és még be sem fejeztem a mestert, de már most "diákként" (igaz heti 45-50 órákat dolgozva) nettó 750 fölött keresek a kvázi hobbimmal bónuszok nélkül. Sok ez? Ahhoz képest, ami a piaci szint a diplomámmal, igen, ahhoz képest, hogy főszezonban egy traktoros, kombájnos is keres ennyit, nem, de nekem pár év múlva valószínű a duplája lesz, ha sikerül közép vagy felsővezetővé válnom, még több. A velem egyidős programozó barátom pedig, aki 17-18 éves kora óta folyamatosan építi a hobbi projectjeit, kb 1.5x ennyit keres, és senki sem irigyli tőle.
Érteni kell valamihez, és dolgozni, akár akár kék, akár fehérgalléros vagy. Arra, hogy van egy diplomád, senki nem fog a segged alá rakni egy Skoda Superb-t meg másfél nettót.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!