Milyenek az esélyek egy "sztár diplomával" arra, hogy magas jövedelmünk legyen?
Csak a szokásos sztori, amikor megkérdezek egy első éves egyetemistát, hogy miért épp azt a szakot választotta, amire jelentkezett és a válasz az, hogy "A nagybátyámnak is ilyen végzettsége van és ő 100 ezer millió csilliárdot keres havonta".
Jellemzően gazdasági, jogi, informatikai, esetleg műszaki pályára készülő ismerőseimtől hallom ezt.
Szerintem egy kicsit le van egyszerűsítve ez a képlet.
Megkapja a diplomáját és másnaptól már dől is a della.
Én olyan buktatókra gondolok mint, hogy az illető nem tudja elvégezni az egyetemet valami oknál fogva. Elvégre egy egyetem 3-6 év is lehet ami már önmagában is rohadt hosszú idő és utána még néha van szakmai gyakorlat is (pl.: orvosoknál, jogászoknál). Mi van ha nem leszel ott a legjobbak között a szakmádban? Mi van ha nincs fizetőképes kereslet a diplomádra? Meg aztán ezekből az ilyen-olyan rokonom is ezt csinálja felvetésekből azért kiérződik, hogy az illető ismerőse már lehet, hogy évtizedek óta azt csinálja amit és már egy magasabb pozícióban van vagy ki tudott magának harcolni egy jobb munkabért. Egy tejfölös szájú a szakmában nem biztos, hogy egy hamar kap majd akkor a fizetést, mint akihez hasonlítja magát. És persze az is lehet, hogy az illető betársult a szülei üzletébe és ezáltal egy komplett céget és ügyfélkört örökölt még a diploma mellé.
És persze ott van még az a faktor, hogy lehet hogy azt a huszonévest akit benyomtak egy adott képzésre később rájön, hogy őt nem is érdekli ez az egész. Nem szereti azt csinálni amit a szülei annak idején erőltettek nála és az egész egyetemi hercehurca mehet a kukába.
Biztos vagyok benne, hogy lesz olyan az ismerőseim között aki meg fogja élni azt, hogy a szakmájának köszönhetően sokkal sikeresebb lesz, mint mondjuk én aki sosem akart egyetemre menni de vajon hány százalék esélyük van arra, hogy ez az álom valóra váljon?
Kevés az olyan diploma (például orvosi), amely jóformán garantál egy normális életet.
Az összes többiben keményen oda kell tenned magad – legyen az gazdasági diploma vagy jogász.
Ezeken a helyeken már kb az egyetem első két évében eldől, milyen életed lesz – indulsz-e TDK-n, vagy-e tanszéki demonstrátor, mész-e Erasmussal külföldre (és persze hova), és legfőképpen, HOL VAGY GYAKORNOK (és ezt nem kiabálom, csak a hangsúlyát szeretném jelezni – kb. 10x szorzóval…).
Nem tudom, milyen az a “sztár diploma”, de a túlképzett szakok (gazdasági szakok, pszichológia, jog, kommunikáció) nem sztárabbak, mint amilyen sztár te magad vagy – és ez igaz az összes lenézett bölcsész szakra is. Ott is lehetsz szupersztár, csak meg kell dolgoznod érte.
A mérnöki, főleg IT diplomák eddig kiváltságosak voltak – gyenge tudással, nulla teljesítménnyel is el lehetett lébecolni valahogy; ha másként nem, hát projekt menedzser / scrum master stb. szakmákban. Na, ennek vége… az IT-soknak is össze kell kapniuk magukat.
Én magam nagy fantáziàt látok a biológus, gyógyszerész szakmákban is, de tudom, hogy közülük sokan nem ítélik meg a helyzetüket ennyire fényesen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!