Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Az utazás nem számít bele a...

Az utazás nem számít bele a munkaidőbe? Azért nem jár fizetés?

Figyelt kérdés
Autószerelő vagyok egy logisztikai cégnél, rendes munkaidőben, hétfől-pénteking napi 8 óra. Eleinte többször behívtak hétvégére dolgozni, ha elromlott egy-egy kamion, volt olyan hónap is, hogy 16 órát dolgoztam szombat és vasárnap, és nem kaptam érte semmit. Vegül megelégeltem, és kijelentettem, hogy a jövőben csak nettó 10 ezres órabérért vagyok hajlandó hétvégén dolgozni. Tudomásul vették, aztán hónapokig nem is hívtak hétvégén, egész múlthétvégéig. Akkor németországban robbant le egy kamion, és szombat reggel hívtak, hogy sürgősen ki kellene menjek megjavítani. Ott az út szélén cseréltem féltengelyt 4 óra alatt, de az út oda-vissza 18 óra volt. Tehát szombat délelőtt 11 órakkor indultam, és vasárnap 9re értem haza, alvás nélkül. Mindezért csak a 4 munkaórát akarják kifizetni 40ezerért, mert a főnök szerint az utazás az nem számít munkának.

nov. 23. 17:52
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:

Ha te hajlandó vagy így is csinálni, akkor hülye lenne a cég magától kifizetni azt, amit eddig nem kértél el. Rontja az alku pozíciódat, hogy eddig így csináltad, ez hivatkozási alap nekik, hogy mivel eddig jó volt így, ez a normális. Ha ezzel le tud beszélni róla, hogy változtatni akarj, az neki nyereség. Nem is kicsi.

Ha te nem mered megkockáztatni, hogy még a munkavégzés idejére járó díjat is elbukd, egyáltalán ne kapj tőlük több munkát, akkor nem vagy alku pozícióban, mert ők diktálnak. Ha nem tudtok megállapodni, akkor az lesz, amit ő mond, nincs semmi ellenérved.

Ha beleállsz abba, hogy márpedig ezen túl nem dolgozol így tovább és akár azt is megkockáztatod, hogy akkor még ennyi bevételed se lesz, az teremt számodra egy alku pozíciót. Ekkor a cég mérlegelni fogja, hogy talál-e helyetted más balekot, vagy csak a tiéddel versenyképes ajánlatot, vagy kénytelen tárgyalni. Amíg nem vállalod be, hogy inkább egyáltalán nem kell tőlük pénz, addig nem nagyon tudod elérni a változást, mert ők nincsenek rákényszerítve a feltételek megváltoztatására.

Általában úgy szokás az útiköltséget rendezni, hogy ha a munkavégzés helye állandó, vagyis te bejársz a szervizbe és ott dolgozol, akkor az utazás nem része a munkaidőnek, de bejárási költségeket még ilyenkor is térítenek valamilyen mértékben.

Ha a munka része, hogy a telephelyről máshova el kell járni dolgozni, akkor általában be kell járni a telephelyre munkaidő kezdésére és ha onnan elmész máshova dolgozni, az a munkaidőd része, addig tart a munkaidő, amíg vissza nem érsz leadni a műszakot.

Ha ettől eltértek és nem kell munkakezdésre bemenned, munka után visszamenned, akkor megállapodás kérdése, hogy mi alapján fogadják el a munkaidő kezdését és végét.

Egy ilyen kiszállásos helyzetben eleve kérdéses, hogy hogyan lehet megállapítani, hogy neked 4 óra volt a féltengely csere és nem 18 óráig küzdöttél vele.

Viszont ezeket a feltételeket érdemes mindenképp előre tisztázni és állandó rendszert kidolgozni rá, mert utólag csak a vita van belőle, hogy nem ebben maradtatok.

Külföldi munka utaknál eleve szokás magán a munka díján és az útiköltségeken felül még valamilyen mértékű utazási napidíjat fizetni, amiből pl. kaját, szállást, egyéb szükségleteket meg tudsz oldani.

nov. 25. 11:04
 12/14 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat! Végül megeggyeztünk, és 100ezret kaptam arra a hétvégére. így már elégedett vagyok, azt azért én sem vártam el, hogy az utazást is 10e/órába fizessék.
nov. 25. 13:53
 13/14 A kérdező kommentje:
Amúgy, ha akartam volna akkor simán mondhattam volna azt, hogy 10óra meló volt, mert ilyen-olyan komplikációk adódtak, kérem a százast. Szó nélkül elhitték volna, csak ezt nem tartom becsületes útnak.
nov. 25. 13:56
 14/14 anonim ***** válasza:
100%
Akkor ez megnyugtatóan rendeződött, de mindenképp érdemes megállapodni a következő hasonló helyzet előtt egy utazási órabérben, meg hogy ez mennyire tér el a szakmai munkavégzés óradíjától.
nov. 25. 14:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!