Sokan miért akarják "lehúzni" a pályakezdő diplomásokat, miért látják el őket hülye tanácsokkal?
A kedvencem az,hogy jaj, első helynél nem kell nézni a pénzt, a lényeg a tapasztalatgyűjtés.
Na, ez egy ostobaság, lehető legrosszabb tanács.Kb minden motivációját, ambícióját,önbecsülését megöli az embereknek.
Nekem is ezt tanácsolták anno, de nem fogadtam meg, mert hülyeség.
Egy pályakezdő diplomásnak is kell lakbért fizetni, kell enni, kell öltözködnie.Meg azért nem ártanak az olyan "luxus" dolgok, mint utazás,szórakozás,fesztiválok esetleg saját kocsi.
Az meg nevetséges elvárás,hogy valaki diplomázás után is úgy éljen többedmagával, szobát bérelve , mint diplomázás előtt hallgatóként, amikor az érettségi volt a legmagasabb végzettsége.
Ennyi erővel minek diploma, ki lehet menni Londonba mosogatni, ott is "lakóközösségben" élnek sokan egy lakásban.
Ezt a hülye tanácsot, sajnos sokan megfogadják, emiatt is alacsonyak a pályakezdő bérek.Tehát, nem, nem megyünk el szotyi pénzért, akkor sem, ha pályakezdők vagyunk és még illatozik a tinta a diplomán.
Én azt szoktam tanácsolni,hogy annyi pénzért vállalja, amennyiből fenntudja magát tartani egy elfogadható színvonalon, azaz nem csilliókról van szó, a ló túloldalára sem kell átesni, de ilyen , vicces nettó 300 meg 350-es összegeket sem szabad elfogadni.
Ha a friss diploma mellett ott van 1-2-3 év szakmai gyakorlat egy cégnél vagy egy technológiával, akkor elég jó esélyekkel indulsz. Ha csak a kötelező minimum van meg, az is inkább csak kibekkelve, de használható tapasztalatot nem adott, az rizikósabb.
IT-vonalon mozogva (de gyanítom egy csomó más pozíció is ilyen) a diploma azt bizonyítja, hogy jó eséllel elkalmas leszel megtanulni a cég által alkalmazott techológiákat, elműködni az ottani környezetben. Ad egy alapot, meg egy mérnöki szemléletet, de a munkatapasztalatot nem helyettesíti.
#10 Még ha jó diplomád van az sem biztos hogy elég. Sajnos a diploma nem készít fel a munkára.
Csak pár dolog amit IT területen látok sokszor Proginfó MSc seknél:
- fogalmuk sincs hogy mi az a verziókövetés, Git és társai.
- CI/CD pipelineokról nem is hallottak
- virtuális environment megint csak semmi
- basic linux terminál használat hiányzik
- programozási patternek, megint csak semmi
Ezeket nem olyan nagy dolog megtanulni, de ha nem tudod őket akkor nagyon sok idő elmegy cég oldalról. Az új generációt valakinek ki kell képeznie, de cég szinten gondolkodva lehet többet fog kifizetni a cég egy medior/senior ért és lehet hogy így is olcsóbban jön ki.
A probléma ott kezdődik, amit pl a 7-es, HR-és is írt: pályakezdő, nulla tapasztalattal bíró semmi használható tudású emberek, akik iskolapadban jönnek és munkahelyet még nem is nagyon láttak belülről, azok kérnek kérdésnek 5-600 000 nettót…
Ez egy általános jelenség lett. Én több cégnél megfordultam, kolléga is interjúztatott, és ez valahol vicces amikor 5-10 év munka tapasztalattal bíró, senior emberek. Akiket nem kell taníttatni, sőt ok tanítanak be téged, ok ismerik már a belső a működést, meg fel óra megoldják amit te lehet 2 nap alatt.. se. Na ok kapnak ennyit, vagy ennyit se, sokszor..
Arról nem beszélve, hogy nem akarok megbántani senkit, de sokaknak a tudásuk alapján kb inkább neki kene fizetnie, hogy ott dolgozhat.
Alapvetően értem és szar hogy pályakezdőkent nem nekik meg az embert nettó millióval, engem sem mentek régen meg. De valahogy tudtam h köztem és egy akar 2-3 éves tapasztalattal bíró ember közül nem engem fognak választani, mert nem termékek annyi hasznot.
Szóval hosszú távon igenis érdemes egy aljában fizetést elvállalni, mert ez olyan kvázi mint egy hosszútávú befektetés, ami kesobb kifizetődik (igen, valszeg más cégnél, de már nem egy jött ment senkikènt mész interjúra aki csak a papírt lobogtatja de xarhoz se ért a gyakorlatban)
Persze ha van olyan hely ahol így is kapsz ennyit (nem igen, elvetve max, és akkor nagyon tedd össze a kezed :D), akkor lehet ezzel nyomulni persze.
De szerintem ez nehezebb hozzáállás, és amíg szerezhettél volna releváns tapasztalatot kis bérért, az alatt fél-1 évig otthon csücsülsz és viszed anyu-apu pénzét haszontalanul.
Sajnos ez a valóság, ez volt régen is, és most is.
*fél óra alatt megoldják
* pályakezdőkent nem kenik meg az embert
Stb bocs telefon
Én úgy gondolom, egy pályakezdő is lehet nagyon tehetséges, lehet látni rajta, hogy igen, ő egy év gyakorlattal nagyon penge lesz. Ezeket az embereket nyilván meg kell fogni egy cégnek és megtartani. Itt szóbajöhet egy kezdőben magasabb fizu.
Vagy ha nagyon kell a pozira ember, a pályakezdő jó helyen van jó időben. Főleg ha van több ajánlata is.
(írja itt korábbi válaszoló a műszaki menedzsert-> ismerősi körömben erről a szakról több munkalehetőség közül egyszerre választhattak, mert széles spektrumot lefed. Akik nagyon specializát diplomával vannak pedig pont az ellenkezője.
tehát nem mindig a "Nehéz találni rá embert", hanem sokszor a "jelentkező sok van, csak jó jelentkező kevés" munkák és az ellenajánlat adja meg az alkupoziciót -> kedvező fizetést)
A munkaerőpiacon mindent az alkupozició dönt el. Hiába fizetnek alul egy ajánlatban, ha nincs B opció a láthatáron fél évig...
Első fizetésnél így alkudnék:
Eldöntöm mennyi az amiből meg tudok élni úgy, hogy a visszafogott plusz igényeimet is kielégítem (hobbi, szórakozás stb), tehát nem minden nap csórón ébredek.
Elmennék egy interjúra, ahol bemondom ezt +20%.
Ha az eredeti vonalam fölött ajánlanak, akkor elfogadnám.
Miért?
mert hiába várok 5 hónapot és keresem a helyet ahol megadják a +20%-ot, ha közben elveszítettem 5 hónap alatt ezt a pénzt, sőt elveszítettem 5 hónapot, amíg tapasztalatot szerezhettem volna ÉS értelmes napirendet alakíthattam volna ki.
Szóval nettó mínuszban van aki vár
Szerintem ez a napirend-kialakítás, "munkához szokás" is nagyon fontos az első munkánál.
Tehát, bár nem minden tanács jó gyakorin, de azért az sem mindig rossz tanács, hogy kezd el valahol.
Hiszen valahol el kell kezdeni
+1
Tényleg nem csak a fizetés számít.
Sok sikert mindenkinek, aki munkát keres!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!