Miért van Magyarországon az a szokás, hogy ha valaki elmegy táppénzre, majd visszajön, utána kirúgják/kirúgatják?
Hallottam már róla, de nem találkoztam ilyen "szokással".
Mikor én elmentem gyerekgondozás miatt fizetés nélküli szabadságra, akkor a helyemre határozott időre vettek fel dolgozót. Amint visszatértem a munkába, őt elbocsátották.
A keresőképtelenség és a fenti fizetési nélküli szabadság között az a nagy különbség, hogy míg GYED alatt nincs fizetnivalója a munkáltatónak utánad, addig a dolgozónak kifizetett táppénz 1/3-át köteles hozzájárulásként megtéríteni az államnak.
Aki beteg, az valóban ne jöjjön dolgozni. Viszont sokan visszaélnek ezzel és még akkor sem mennek dolgozni, ha semmi bajuk sincs -> táppénzcsalók.
Nálunk volt ilyen dolgozó. A főnököm a sokadik alkalommal már érezte, hogy csak sunnyog. Felülvizsgálatot kértünk rá, majd mikor beigazolódott, hogy valójában nem beteg, elbocsátotta. Ráadásul a főnökünk egy tök normális, megértő ember volt. Nem is értettük, hogy miért kell így viselkedni vele. Ha valaki beteg volt, egy szót sem szólt. A mocskosságot viszont nem tűrte.
Azért van, mert a munkavállalót nem védi semmi!!!
Mert a munkáltató bármit megtehet.
Igen, most már táppénz alatt is ki lehet tenni valakit. Meg is mondta a nagy honatya, hogy azért, mert az országban a munkahelyteremtőket védik. És egy beteg ember sokba kerül. Ja, de akkor miért a munkáltatóra terheli?
Az éremnek két oldala van. Ott az emberi, igen, ha valaki beteg, megvan a maga baja, még pont az hiányzik, hogy elveszítse a munkáját. Viszont a másik oldala meg az, hogy az ember egy erőforrás. Azért alkalmazza a munkaadó, hogy termeljen. Aki nem termel, hanem csak viszi a pénzt, az nem éri meg a munkaadónak. A munkahely nem szociális intézmény.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!