Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Kell diploma manapság ?

Kell diploma manapság ?

Figyelt kérdés
Mit gondoltok arról a hozzáállásról, hogy diplomának kell lennie a mai világban ? Nem arról beszélek hogy aki orvos akar lenni neki kell e hanem hogy kell diploma. Valamilyen kell mert jó ha van
nov. 7. 16:44
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
26%

Ha egy irodában akarod 40 évig növeszteni a hátsódat, egész nap kávézgatva meg kaját rendelgetve, akkor igen.

Ha pénzt akarsz keresni, akkor inkább olyan tudásra és jártasságokra kell szert tenned, amelyek ezt képesek biztosítani, akár csak napi 2-4-6 órában, s 10-20 év múlva, a befektetéseid és passzív jövedelmeid segítségével "korai nyugdíjazással" visszavonulni, s élvezni az életet.

Persze, lehetnek olyan, előre nem látható tényezők, amelyek árnyalhatják ezt a jövőt. Pl. egy esetleges, újabb világháború, a társadalom és a civilizáció megroppanása, összeomlása stb. Utóbbiakra komoly esély van, s ahogyan telik az idő, egyre nagyobb.

Persze, egy ilyen lehetséges jövőben a diploma semmit nem fog érni, ami igazán sokat érhet majd, az a túlélési, a harcművészeti ismeretek, gyógynövények, ehető és mérgező növények, rovarok, állatok ismerete. Esetleg drágakövek, "kis címletű" arany, fegyverek és egyéb, értéknek tekinthető dolgok birtoklása...

nov. 7. 16:57
 2/12 anonim ***** válasza:
18%

Ezek a mai diplomák nem sokat érnek.

A munkatapasztalat és a tudás az amit megfizetnek.

Persze az iskolában nem ezt fogják mondani, de egy mai huszonéves jellemzően annyira rossz munkaerő, hogy bármelyik x, vagy z generációst inkább alkalmazzák akár diploma nélkül is...

nov. 7. 17:14
 3/12 anonim ***** válasza:
78%

Azért a 2-est megkérdezném melyik gazdasági elemző, compliance szakértő, számvitel, vegyész, biokémikus, élelmiszermérnök, medicare pozícióra vesznek fel diploma nélkül csak innen-onnan összeszedett tudással

IT és "szabad büfébölcsész" területen talán igaz, amit ír, de gazdasági-természettudományos-mérnöki (és persze az orvosi-jogi-gyógyszerészi) területen igenis elvárják a diplomát és kell. Jó képzést kell választani.

nov. 7. 17:23
 4/12 Adkeizaal ***** válasza:
75%

Én azt mondom kell a diploma, nekem pl nincs így is baromi jól elvagyok, de most 30+ osan gondolkodom nagyon a diplomán.

De önmagában a diploma sem ér semmit, eddig nem lettem volna vele előrébb, csak most volt/lett többször olyan lehetőségem ha meglenne, tudnék még egy kis pluszt keresni.

Úgyhogy egyre inkább hajlok felé csinálok egyet.

nov. 7. 17:27
 5/12 anonim ***** válasza:
29%

Gépészmérnök vagyok, lassan 50 éves.

A mai friss diplomások meg se közelítik azt ami régen volt.

A többségük egyszerűen buta, motiválatlan, és lusta is. Azt hiszik a minkahelyre elég csak bejárni, aztán majd eltelik az idő...

Van igazság abban, hogy előbb veszek fel egy 35-40 éves technikus, mint egy 25 éves mérnököt ugyanarra a munkára.

Felhigult az oktatás és a szakma is.

nov. 7. 17:35
 6/12 A kérdező kommentje:

Mi a baj a mai mérnökökkel szerinted ?

nov. 7. 17:36
 7/12 anonim ***** válasza:
68%

Pár Fb csoportban mást sem látok, mint szülés után a munka világába visszatérni vágyó nőket, akik nem tanultak tovább és szenvednek, mert nem kellenek sehova egy szál érettségivel esetleg valami alibi szakmával.

Nyilván a gyerekek megléte tovább rontja az esélyeket, mert sokan a korábbi beosztásukat nem tudják vállalni, klasszikus 8-16 irodai munkára meg nem veszik fel őket, mert nincs se releváns tudás, se tapasztalat, rosszabb esetben még angolul se gagyognak. Valahogy sosem a diplomás, nyelveket beszélő nőknek probléma ez.

Ezek alapján azt mondanám, hogy nőként kifejezetten igen, kell diploma. A pasik jobb helyzetben vannak, több olyan szakma van, ami értékelhető pénzt hoz, és ki se esnek évekre. Náluk inkább az a kérdés, hogy akarnak-e fizikai munkát végezni.

nov. 7. 18:11
 8/12 anonim ***** válasza:
27%

Nézd, ez elég összetett kérdés. A diploma legtöbb esetben nem egyenlő a munkában megszerzett tudással, így általában az van, hogy a friss diplomás jóval gyengébb helyzetben van a munkaerőpiacon, mint akinek már van jó pár év tapasztalata. Az is tény, hogy a legtöbb diplomások által végzett munkát is meglehet tanulni egyetemi végzettség nélkül is, az érdeklődés és a motiváció inkább számít ilyen szempontból. Az egyetem inkább ilyen elméleti tudást ad, nyugati országokban lehet másabb.

Viszont ettől függetlenül a felsőoktatásban eltöltött évek nem csak a tanulásról szólnak, rengeteg kapcsolatot lehet építeni, új embereket megismerni, szórakozni, utazni, kicsit gondtalan életet élni, ha persze anyagilag nem áll olyan rosszul az illető. Ezek lehet hülyeségnek tűnnek abból a szempontból, hogy azalatt az idő alatt már lehetne pénzt is keresni, de az ilyen élményeket csak akkor lehet megszerezni és még bőven lesz utána 40+ éve dolgozni az embernek.

nov. 7. 18:22
 9/12 anonim ***** válasza:
43%

Ez nagyon sok mindentől függ, nyilván számít az hogy kiről van szó, csak egyénileg lehet megmondani. Aki nem volt jó képességű az iskolarendszerben annak fölösleges diplomával vesződnie, főleg olyannal, amelynek nincs valódi piaci értéke.

Aki viszon alkalmas arra ,hogy komoly szakmát szerezzen, amihez szükséges a diploma, pl. bármilyen mérnöki területen, ott hülyeség lenne nem elvégezni az egyetemet.

Az első esetben az ilyen emberknél kell felismerni, hogy ők is lehetnek jó szakemberek, kiváló szakmunkások, de nem az egyetemi képzések irányába kell orientálódni.

Vannak akiknek alapvetően úgy alakul az életük, hogy kénytelenek egyetemi képzésre menni és akár megszerezni a diplomát, de egy jó szakma és szaktudás többet ér akkor is egy semmilyen diplománál.

Úgyhogy nem mondanám, hogy manapság szükséges lenne egy ilyen papír megléte, de ha van rá lehetőség akkor miért ne?

Én pl. így voltam, középsuliba jártam (8 osztályos), szóval már egészen fiatalon 10! évesen eldőlt, hogy jó eséllyel nekem egyetemre KELL mennem. Mert persze lehettem volna valami szakmunkás is, de az elég nagy időveszteség, hogy az érettségi után kezdek el még szakmá(ka)t tanulni, amikor jó eséllyel aki alapból ilyen pályán indult el 18 éves kora körül már rendelkezik valamilyen hasznosítható szaktudással.

Meg egyébként hely függő is. Ha olyan helyen élsz ahol a munkalehetőségek a gyári melókban, operátor, raktáros, csomagoló, targoncás, gépbeállító esetleg CNCs vagy valami komolyabb szakmunka, merülnek ki, fölsöleges egyetemi képzésre menni, hacsak nem akarsz máshol élni.

nov. 8. 06:20
 10/12 anonim ***** válasza:
62%
Multinál vagyok, nem azon a területen van diplomám amin dolgozom, de ahoz hogy bejussak ide kellett valamilyen diploma, tehát azt mondom hogy azért valamilyen diplomát érdemes szerezni (persze lehet levelezőn, akárhogy)
nov. 8. 10:26
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!