Mi az oka,hogy a független K+F cégek sokkal rosszabbul fizetnek, mint a gyártók, amik megbízzák őket?
Magyarországon van pár független műszaki tanácsadó cég/mérnökiroda.Ezek is multik mind.
Ezek a vállalatok kutatási és fejlesztési tevékenységgel foglalkoznak.
Főleg nagy járműipari gyártók bízzák őket meg, mint VW, BMW, Airbus, Boeing...stb
A K+F tevékenységben nagyon sok a pénz, elvileg.Viszont, ezeknél a cégeknél a bérekben mégsem ez látszik.
Vannak itt olyan kollégáim, akik dolgoztak ilyen helyeken.Egy valami miatt váltottak, az a bér.
Amikor meg mondták mennyit kaptak, nem akartam elhinni, teljesen alsó-kategóriás fizetések, majdnem, mint egy jobban fizetett biztonsági őr.Aztán, mérnöki diploma, magas szintű idegebnyelvtudás elvárás.
Nálunk jelenleg meg, még az alap folyamatmérnöki állásoknál is magasabb a bér, kisebb a követelmény az idegen nyelvet illetően (max e-mailezni,néha 1-1 telefon de tárgyalni soha).
Pedig, a folyamatmérnök egy fejlesztőmérnöki álláshoz képest betanított munka.
1#
Oké,hogy olcsóbbak vagyunk, mint amerikaiak, meg a németek, de K+F tevékenység, csilliárdok forognak körbe.Azért, nem gondoltam volna,hogy ennyire alulfizetik az ebben dolgozókat ezek a vállalatok.
#2: Igen, de nem a head van itt, hanem kis túlzással a mérnöki betanított munka. Azért megint csak kevesebbet fizetnek
Nyugat-európában is ez van sok helyen, főleg egyetemi városokban. Sok a K+F cég, de a fizetéseik nem az ipari fizetésekkel versenyeznek, hanem a posztdok fizukkal. Épp csak annyit ígérnek rá, hogy az egyetemről megérje eljönni. Persze Németországban nem akkora a szakadék az egyetemi és ipari bérek között, mint Magyarországon, de a K+F ott is a kettő között van.
Én Biontech-es ismerősök fizetésén lepődtem meg, pedig ott még a csilliárdok is megvannak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!