Scrum masterként való elhelyezkedésnél elvárás valamilyen releváns diploma?
Szerintem nem, de gondolom cége válogatja, hogy hol milyen elvárások vannak.
Mondjuk normális helyen amúgy dedikált scrum master sincs, mert az az agilis fejlesztés egy félreértelmezése.
Beiktatsz egy szakmailag hozzá nem értő személyt a csapatok közti kommunikációba. Ez a legtöbb esetben az agilitásnak árt, legjobb esetben is azt lehet mondani, hogy nem lassítja a munkát, de nem is igazán segíti azt.
Az SM önmagában a technikai jellegű problémákat nem fogja tudni megoldani. Ha valami létező meeting-en virágnyelven el kell neki magyarázni, hogy mi van, akkor azzal megy az idő, ha pedig egy fejlesztőt visz magával meeting-ekre, akkor meg azzal megy.
Ennyi erővel maga a fejlesztő is lehetett volna SM, ha úgyis ott ül a meeting-en pluszban.
Minden más feladat, ami meg nem technikai jellegű olyan kis feladat, pl. egy napi megtartása, hogy semmi jelentősége nincs, hogy ki tartja.
ScrumMaster manapság már nincs, kb amit a ScrumMaster csinált azt már a PO csinálja vagy a PM...
Illetve többnyire architektek felelősek a mindenféle azure-os, gitlabos, github-os stb dolgokhoz, jogokhoz, board rendezéshez, stb..
Ön személyszerint örülök, hogy az a kamu pozi megszűnt, mert nagyon agyhalottak mentek oda, akik verték a mellüket a semmire és fingjuk se volt mi merre hány méter, de azért okoskodtak, hogy ez meg az ekkora legyen meg :).
Itthon csak olyanról hallottam eddig, hogy valaki X pozícióban van és azon felül rakják rá a "scrum master" titulust. Tehát mondjuk van egy PO, aki mellette scrum master ként funkcionál.
Dedikáltan scrum masterről itthon nem hallottam. Mindig amikor ismeretségi körben feljött a dolog, kiderült, hogy mellette más felelősségei is vannak és nem igazán csak scrum master pozíció.
Tehát szerintem ennek nem érdemes dedikáltam készülni. A mostani piaci helyzetben mindenképpen előnyös a diploma és valamilyen tapasztalat.
5
Jobb helyeken azért egy SCRUM master nem a HR-es Gizinek a nagybátyja, hanem pl. egy pályaváltó dev, de mindenképp valaki akinek van legalább egy alap szakmai ismerete. Ezek kívül pont az lenne a feladata, hogy a businessel szót értsen és ne egy DEV-nek kelljen a fogalmatlan userrel vagy a fogalmatlan user managerével végeláthatatlan meetingeken részt vennie ahol azt sem tudják igazából mit akarnak.
A baj, hogy a legtöbb helyen mégiscsak a Gizinek a nagybátyja volt a SCRUM master, ezért nem is volt értelme a pozinak...
8# "businessel szót értsen és ne egy DEV-nek kelljen a fogalmatlan userrel vagy a fogalmatlan user managerével végeláthatatlan meetingeken részt venni"
Ja, de ez már nem scrum master feladat. Ez business analyst (BA) feladat.
Megint. Lehet van ilyen scrum master, akinek ez a feladata, viszont ott is az a helyzet, hogy felvettek egy BA-t, majd adtak neki extra 3 feladatot és már is srum masternek hívják.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!