Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Pontosan milyen jövedelem...

Pontosan milyen jövedelem számít bele a táppénzbe?

Figyelt kérdés

Veszélyeztett terhesként tartós táppénzen vagyok. Régóta folyamatos munkaviszonyban.

A táppénz kiszámításához az alapot tényleg nem a mostani bruttó bérem, hanem a táppénz kezdetét megelőző 3 hónaptól visszaszámolt 180 nap átlagkeresete adja?

Abban az időszakban többféle módon jött fizetésem. Rendes munkaviszonyból fizetés, emellé még minden hónapban egy megbízási szerződéses munkaviszonyból járó bér, illetve egyszer kaptam egy nagy összegű juttatást a munkahelyemtöl, amit "prémium+munkabér" néven utaltak.

Ezek közül mit vesznek figyelembe a táppénz kiszámításánál?

aug. 21. 14:30
 1/5 anonim ***** válasza:
100%
Úgy van, ahogy leírtad. A keresőképtelenséget megelőző 3. hónaptól vissza 180 nap átlaga. Minden olyan jövedelem beleszámít, amiből lett vonva járulék. Tehát a jutalok, prémium stb igen. A megbízási díjban nem vagyok biztos. Az általában külön jogviszonyként működik és megvan szabva, hogy mekkora összeg felett kell járulékot vonni belőle.
aug. 21. 15:18
 2/5 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a válaszod!

A dolgot viszont tovább bonyolítja egy tényező, amiről eddig nem gondoltam, hogy beleszámít: a jelenlegi munkahelyemen február 1. óta vagyok szerződésben (a biztosítási jogviszonyom nem szakadt meg egy napra sem).

Ilyen esetben is visszaszámolják vajon a 3 hónapot, és annak a 3 hónapnak nézik az átlagát, vagy a február óta eltelt 6 hónap átlagát veszik?

aug. 25. 18:48
 3/5 anonim ***** válasza:
Akkor is visszamennek a 3. hónap utolsó napjához. Ha onnantól visszafelé nincs 180 nap, akkor 120 nap átlagát nézik. Ha nincs 120, de van legalább 30 napnyi jövedelem, akkor annyi napot számolnak, amennyi ténylegesen van február 1-ig visszamenőleg.
aug. 25. 20:23
 4/5 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm a segítséget!
aug. 25. 21:48
 5/5 anonim ***** válasza:

"Ha nincs 120, de van legalább 30 napnyi jövedelem, akkor annyi napot számolnak, amennyi ténylegesen van február 1-ig visszamenőleg."

Ha az sincs, akkor marad a szerződés szerinti aktuális bér.

aug. 26. 04:01

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!