Betegszabadság alatt / közben kirúghatnak a munkahelyemről?
Munkahelyváltás miatt bizonytalanságban vagyok, ezért kénytelen leszek jövőhéten kivenni betegszabadságot, hogy ha menni kell intézkedni az új munkahellyel kapcsolatban akkor tudjak menni rögtön.
És így a jelenlegi munkahely is megmaradna (bár utálom), ha netán ez a lehetőség nem jönne össze.
Nem "táppénzeztem" soha, már beteg is 1 éve voltam.
De sajnos mindezt elmondtam 1-2 kollégának...
Így szerintetek, ha elmennék - maximum másfél hét - betegszabadságra a betegszabadság alatt kirúghatnak? Vagy kénytelenek / kötelesek kivárni hogy leteljen a betegszabadság?
Mire számíthatok, ha a főnökség felé ez kiderülne, hogy miért vettem ki betegszabadságot?
Válaszaitokat előre is köszönöm szépen.
Keresőképtelenség alatt is közölhető a felmondás, viszont a felmondási idő kizárólag a keresőképessé válás napjával indul el.
A felmondás napjával nem szűnik meg azonnal a munkaviszony, kivéve, ha még próbaidő alatt közölték a felmondást. Egyébként nem.
Felmondani alapos indokkal lehet. Ugyanis a munkáltató a felmondását köteles indokolni (kivéve, ha próbaidő alatt lépi azt meg). Az nem alapos indok, hogy a munkáltató feltételezi, nem is vagy/voltál beteg.
Ahhoz neki kérnie kell a keresőképtelenségre vonatkozó ellenőrző vizsgálatot az egészségpénztártól. Ha ott beigazolódik, hogy valóban nem vagy beteg és úgy vett állományba a háziorvosod, akkor még az orvos is megütheti a bokáját.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!