Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Miért van az, hogy nőként az...

Miért van az, hogy nőként az informatikában átlagosan 20-50%-kal kevesebb fizetést kapok?

Figyelt kérdés

Környezetemben 10/10 esetre amiről tudok ez szintén igaz.

A munkatapasztalat minden esetben több vagy azonos a női dolgozónál, az iskolázottság is minden esettben nívósabb (BME vs semmi/sima okj) vagy ugyanolyan a női dolgozónál.

Mindig szeretném azt hinni, hogy ez nincs így, de állandóan rácáfol az élet, és sokszor emiatt semmi motivációm nincsen a cégnél maradni.

De az előző munkahelyemen is ez volt, így nem látom értelmét váltani.

aug. 5. 10:59
1 2 3 4
 21/31 A kérdező kommentje:

Kezdőfizetésekről van szó, nemrég kerültünk a cégnél mindketten teljes állásban (néhány hónap). Teljesítményalapú felülbírálás még nem történt.

Jó barátok vagyunk és megbeszéljük ezeket a dolgokat. Pont azért, hogy kiállhasson magáért akivel ki akarnak cseszni.

A felvételnél nem volt teszt, mert mindkettőnket ugyanaz az ember ajánlott be, ergo egyelőre csak arcra volt döntés.

Mivel a szakgyakot meg kell csináljam a félévben, így nem volt lehetőségem nagyon pattogni fizu ügyben, de azért akkor sem normális hogy az egyik mond egy nagy számot és szó nélkül elfogadják, a másikat pedig jóval 2000 alatti órabéren akarják felvenni. Ahhoz képest feljebb alkudtam, de a 45% így is megmaradt. Amint lehetőségem lesz felülbíráltatni megteszem, de még nem volt.

aug. 5. 13:00
 22/31 anonim ***** válasza:
19%
És ki az a másik 9 ember akinek tudod a fizetését úgy hogy ezt tilos megosztani? Mindegyik jóbarát?
aug. 5. 13:14
 23/31 anonim ***** válasza:
66%

Még midig nem bizonyítottad semmivel, hogy a te tudásod, hozzáértésed jobb vagy ugyanolyan lenne mint az övé.

Amúgy ha annyira jóbarátok vagytok, miért nem beszéltetek össze az interjú eltt, hgy mekkora fizetst fogtok kérni?

aug. 5. 13:17
 24/31 A kérdező kommentje:

Miért lenne tilos megosztani? Semmi ilyet nem írtam alá.

Meglepő módon a barátaimról van szó, de nem érzem mi jogon nekem kell magyarázkodnom.

aug. 5. 13:18
 25/31 anonim ***** válasza:
19%

24

Én még nem dolgoztam olyan helyen ahol ne lett volna a szercsiben hogy titkos info a fizetésed amit ha megosztasz akkor azonnal.kirúghatnak érte.

aug. 5. 13:19
 26/31 anonim ***** válasza:
20%
#25 nem talalkoztam meg ilyennel, mely cegeknel volt ilyen a szerzodesben?
aug. 5. 13:30
 27/31 anonim ***** válasza:
74%

26

Összes multi, Big4 meg sok kkv-nál is.

aug. 5. 16:10
 28/31 anonim ***** válasza:
74%

Én férfiként rendszeresen alul vagyok fizetve. Pedig sose voltam rossz munkaerő: kitünő eredménnyel végeztem nem büfészakon, és a performance review-kon is mindig jó eredményeim voltak. A kollégák is mindig adtak a szakmai véleményemre, elismertek, stb. A cégek ennek ellenére jól lehúztak milliókkal évek alatt.

Rájöttem, hogy a fizetés mértékét legnagyobbrészt ez az ökölszabály határozza meg: annyit adunk neki, amennyiért holnap is bejön dolgozni. Nem semmi, de kevés köze van ahhoz, hogy férfi/nő vagy, vagy hogy milyen a teljesítményed. Azon múlik, mennyire vagy talpraesett, ha kell azonnal munkahelyet váltasz.

Ez nekem sajnos nem erősségem. Legnagyobb hibám, hogy nem vagyok nagyszájú: szerény, segítőkész vagyok. Lehez azt is mondani, h balf.sz, akinek a torkám mindent le lehet nyomni.

Nem azt mondom, hogy a teljesítmény nem számít, hanem azt, hogy döntőrészt a fentiek számítanak, a merészség, kezdeményezőkészség, bátorság. Ha alulfizezettnek érzed magad, fel kell állni és továbbállni. Nem azt mondom, hogy évente, de nem is szabad 10 évet lehúzni ugyanott piaci alatti bérért.

aug. 5. 16:36
 29/31 anonim ***** válasza:
33%

Egyetértek a 28-as hozzászólóval.

Én épp az ellenkezője vagyok: mérnökinfó szakon puskáztam és csaltam ahogy tudtam, másokkal irattam meg a beadandót, nem voltam a legélesebb kés a fiókban de stabilan elvégeztem csúszás nélkül. Viszont remek egyéniséggel rendelkezem, hatalmas önbizalommal és az akaratomat érvényesíteni tudom. 196 centi magas vagyok, sportos testalkat, nagy bicepszek (az is rásegítve egy kis kemikáliával) tehát egy tekintélyt parancsoló Úriember vagyok. 3,5 éves tapasztalattal bruttó 1,6 milliót keresek mindezt annak köszönhetem hogy jól kommunikálok és elő tudom adni magamat, valamint olyan impozáns a személyiségem és pozitív a kisugárzásom hogy egyszerűen azt érzik a munkáltatók hogy egy ilyen remek emberrel szeretnének dolgozni.

Plusz hozzáteszem anyagi gondjaim sosem voltak, előkelő családból származom, saját V. kerületi ingatlannal rendelkezem amit 18. szülinapomra kaptam a szüleimtől. Juniorként sem kellett bejárnom az irodába (amúgy sem lettem volna hajlandó) annak ellenére hogy heti 2 nap kötelező papíron. Nem dolgoztam sose többet napi 4 óránál az a nagyon max, jellemzően délutánonként már számítógépes játékokon játszom munkaidőben vagy zenéket mixelek. Mostanában pedig AI-val b*szom össze a sprintre kapott feladatokat és még több a szabadidőm. Ilyen egyszerű, ha az embernek füstöl a pacekja mint nekem akkor könnyű az élet, az életképtelenek pedig dolgozzanak ha nincs jobb dolguk, én addig élvezem az életet 👌😎

aug. 5. 17:15
 30/31 anonim ***** válasza:
57%
Amúgy milyen fejlesztő vagy? Csak kíváncsiságképp.
aug. 5. 19:57
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!