Mennyire jellemzőek ma a beragadt bérek? Van más is hasonló cipőben?
2021. január óta nem emelték a béremet, ami egész egyszerűen 50%-os reálbér csökkenés. Nyugtatgatnak, hogy hamarosan rendezik, de már nem nagyon hiszem el.
Nálatok mi a jellemző, és melyik szektorban?
Egyetemen dolgozok nem oktatói munkakörben, 2019 tavaszán jöttem ide.
2021-ben lettünk alapítványi egyetem, akkor volt egy 15%-os emelés, fél év múlva megint egy 15%-os, tavaly volt egy kevés, idén januárban 5%, és a múlt hónapban pedig 3%.
Nahát?! :O :D A #2-es válaszoló válaszának első felét mintha szó szerint én írtam volna. :)
2019 májusától jöttem egyetemre. Az egyik vidéki nagyobb egyetemről van szó. Szintén nem oktató munkakörben papíron. Tanszéki mérnök vagyok, de előadásokat, gyakorlatokat is tartok. 2021 augusztusától lettünk mi is alapítványi fenntartásúak.
Ekkor az oktató munkakörben dolgozók, azaz adjunktustól felfelé, nálunk is kaptak valami 15%-ot. A többieknek kuss, semmit nem kaptak. Én is hiába tartok ótákat, papíron adminisztratív dolgozónak számítok. Azaz kb. a portással, meg titkárnővel vagyok egy rangban. 2024-ig nulla emelés volt. Hiába drágult minden. Meg sok helyen arra hivatkoztak, hoyg azért emelnek árat, mert a bérek is emelkedtek. Az enyém nem.
Idén januártól szakszervezeti nyomásra kaptunk mi, "adminisztrítívak" is, valami 10% körüli alamizsnát. Bár sokaknak már így is beérte a fizetését a GBM.
Mérnök vagyok és k*rvára beragadtak a bérek évek óta, mindenki panaszkodik, hogy egy segédmunkás többet keres lassan, mint egy műszaki érzelmiségi.
Gépész, villamos, beágyazott szoftverfejlesztő mind ugyanolyan szar, de szélsebesen zárkóznak fel hozzá az IT egyéb ágai.
Az orvoson kívül nincs már olyan alkalmazotti munkakör, ami bármiféle perspektívát tudna adni a gazdag szülőkkel nem rendelkező fiataloknak.
A kérdés inkább az, hogy miért is dolgozol még egy ilyen sz@r helyen ahol sem megfizetve és ebből következően sem megbecsülve nem vagy?
Ezek szerint akkor téged nem zavar az 50%os bércsökkenés.
Mert nyilván szeretem amit csinálok, ezért doktoráltam, van bőven lojalitás is benne, rugalmas munkaidő, családbarát is abból a szempontból hogy kötetlen, és HO. Rengeteg előnye van, csak sajnos most jött el a pont, hogy lehet nem elég ekkora csökkenés mellett. :/
Ha könnyű döntés lenne, már váltottam volna. Ha itt felmondok, örökre szakítok a szakmámmal.
#6, én pl. azért mert nem szeretnék disszidálni. A megyében nincs ipar. Egy-két kisebb cég van. Ahol ha szó szerint kihalás útján meg is üresedik néha egy-egy pozíció, vaskosan kihasználják, hogy annyit ajánlanak amennyit akarnak, mert nincs más választásod, nincs konkurrencia, így GBM-ot, vagy kicsivel afölötti fizetést ajánlanak. Tudják, hogy ha nem akarsz költözni, akkor úgyis több, mint a 3 hónap álláskeresési járadék, utána meg a semmi.
8 évig ingáztam. Köszönöm, elég volt. Amíg fiatal az ember, addig oké. Manapság a nyugalmat jobban díjazom mint a valamivel magasabb fizetést. A baráraim, rokonaim, ismerőseim, emlékeim, ide kötnek. Nem szívesen költöznék máshova véglegesen.
"Pedig úgy olvastam az alapítványosított egyetemeken jobb a helyzet, ezek szerint nem rózsás."
Nálunk kb. annyi változás volt, hogy új munkaszerződést kaptunk. A szövegezésben át lett írva, hogy közalkalmazottak helyett munka törvénykönyves munkavállalók lettünk. Ennyi volt a változás, minden más maradt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!