Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Megéri tanárnak menni?

Megéri tanárnak menni?

Figyelt kérdés
Én szeretnék az lenni életem végéig majd az érettségi után…
2024. júl. 15. 20:33
1 2 3
 21/30 Hintalow ***** válasza:
75%

A tanár èletútra sohasem volt igazán ráhúzható a "megèri" szó.

Inkább elhivatottság a kulcsszó, mèg a boldog bèkeidőkben is inkább megbecsült volt mint jól fizető.

Ez ma hatványozottan igaz, csak közben a megbecsültsèg is megkopott, gazdag, de mèg módos sem igazán leszel tanárkènt, max akkor, ha olyan párt találsz aki jól keres ès kompenzálja ezt.

Szóval ha tanìtani akarsz, akkor hajrá, de ha közben jól is akarsz keresni, akkor sajnos kompromisszumokat kell kötnöd.

2024. júl. 16. 08:58
 22/30 anonim ***** válasza:
71%

Ha van mellé egy jól kereső házastársad, aki finanszírozni tudja a család kiadásait, akkor nem kell feladnod az álmodat, mert ezesetben elég a "zsebpénz" Neked, amit megkeresel tanárként.

Viszont önálló lét+ család fenntartásra a tanári fizetés sajnos nem elegendő.

Kérdés kinek mi éri meg.

2024. júl. 16. 09:06
 23/30 anonim ***** válasza:
74%

"Megéri tanárnak menni?"

Meg, csak nem ebben az országban.

A tőlünk értelmesebb országokban, mint pl Finnország felismerték, hogy az oktatás a jövő kulcsa és ennek megfelelően megbecsülik a pedagógusokat, meg is van az eredménye.

Idehaza a tanároknak sem anyagi, sem erkölcsi megbecsülése nincs. Éhbérért a belüket is kihajtják, semmi fegyelmezési eszközük nincs, hogy visszafogják a többieket hátrláltató kölyköket és hasonlók. És ez a helyzet sajos nem is fog változni, legalábbis amíg a Fidesz van hatalmon, addig biztos nem, mert nekik az a jó, ha minél több a tanulatlan hülye az országban.

Két közeli rokonom is van, akik eredetileg tanárok, egyik az egyetem után rájött, hogy zsákutca, el sem kezdett benne dolgozni, a másik 12 év után adta fel végleg.

Azt tudom javasolni, hogy ha tényleg tanár akarsz lenni, akkor:

A: Már most orientálódj külföldre és próbálj meg valahol pl. Magyar nyelvet tanítani.

B: Felejtsd el az állami iskolákat, igyekezz egy magánsulihoz bekerülni

C: Nyelvtanárként, rendes nyelviskolánál próbálj meg elhelyezkedni

2024. júl. 16. 09:22
 24/30 anonim ***** válasza:
76%
Hát, nekem nem tudnának eleget fizetni ahhoz, hogy mások neveletlen kölkeivel kínlódjak egész nap... De nem vagyunk egyformák. Ha neked ez nem gond, vagy netán kifejezetten szeretsz gyerekekkel, kamaszokkal foglalkozni, akkor akár jó is lehet neked. Viszont amiatt meggondolnám, hogy hozzáköt az állami szférához, az többnyire minden, csak nem kifizetődő.
2024. júl. 16. 10:02
 25/30 A kérdező kommentje:
Köszi, mentek a zöld pipák mindenkinek! 🙂
2024. júl. 16. 12:08
 26/30 anonim ***** válasza:

Szerintem a legutóbbi bérrendezés után igen. Főleg, ha szereted is csinálni. Nekem a testvérem középiskolai tanár. Igaz, hogy elég sok plusz munkát is vállal. Náluk van esti tagozat is, így van hogy szó szerint reggeltől estig bent van. De ennek megfelelően elég sok pótlékot kap.

Én mérnök vagyok. 13 éve dolgozom. Igaz, most egyetemen tanítok én is, bár nem vagyok pedagógus, meg ugye mérnöki, nem pedagógusi diplomám van. Így kicsit más szabályok vonatkoznak rám. Pl a tanárok bérrendezése csak a közoktatásban dolgozókra vonatkozott. A felsőoktatásban mi egy fillért nem kaptunk. Ennyi mérnöki munkaviszonnyal, pont valamivel kapok többet, mint a testvérem tanári fizetésének a FELE(!). Annyira én nem is szeretem csinálni, csak ezzel tudtam hazaköltözni. Ha adódik más, akkor váltani fogok.

2024. júl. 16. 16:56
 27/30 anonim ***** válasza:

Az valóban igaz, hogy a technikumokban, szakiskolákban kicsit több a fizetés, mert ők nem a Klikk alá tartoznak.

A magániskoláktól viszont sokat ne várj, én ilyenben dolgoztam, a belem kihajtották, ellenben ugyanúgy bértáblát kaptam.

2024. júl. 16. 19:32
 28/30 anonim ***** válasza:
56%
Ha van, aki ezt a költséges hobbit finanszírozza és szeretsz tanítani akkor megéri tanárnak lenni.
2024. júl. 16. 19:45
 29/30 anonim ***** válasza:
71%

Mit jelent azt, hogy megéri? Ha objektíven nézzük, akkor bárki könnyen beláthatja, racionális alapokon, hogy anyagilag nem éri meg tanárnak lenni.

Egy központosított, tudatosan leépített állami rendszertől függ az egész megélhetésed, a megbecsültséged alacsony, a béred még emelés után is bőven elmarad attól a szinttől, ami elvárható lenne egy normális országban, hogy kifizessék a pedagógusoknak. A tanárok száma egyértelműen csökkenni fog a jövőben, ez egyre nagyobb terhet ró majd a meglévő tanárokra. Az állomány rohamosan öregszik. Személyes véleményem, de aki ezek után tanárnak áll, az "életben tartja" ezt a rendszert valamelyest, hiszen ha senki nem menne tanárnak, egy idő után kénytelenek lennének rendezni a pedagógusok helyzetét, így viszont recsegve-ropogva de mindig akad pár újabb "balek", már bocsánat, akivel fel lehet tölteni félig a nyugdíjba menő tanárok helyét. A következő 10-20 évben javulásra nem nagyon számíthatsz. Nagyjából minden európai országban magasabb a tanárok megbecsültsége.

Ha neked ez a szenvedélyed, és a legfőbb célod, ezt szeretnéd csinálni, akkor csináld. De sokan kiégnek benne, otthagyják ha tehetik, és ez az esetek nagy százalékában nem egy olyan végzettség és szakmai tapasztalat, amivel aztán később a versenypiacon lehet mit kezdeni, főleg ha általános iskolai vagy gimnáziumi tanár vagy, nem egyetemi.

Az angol és a matek szerintem könnyen pénzzé tehető korrepetálások formájában, és ha van egy olyan párod, aki egy jövedelmezőbb szakmával foglalkozik, akkor jó lehet. De ezek nélkül, mondjuk egy magyar-töri szakos tanárként ne számíts szerintem egy biztonságos életre, így csak az elhivatottságodra számíthatsz.

2024. júl. 17. 16:31
 30/30 anonim ***** válasza:

"Évekig dolgoztam a közoktatásban, egyetemen. Nálunk az oktatók kb. fele nem pedagógiai pályáról érkezett, hanem a versenyszférából. Volt programozó, volt mérnök, volt gazdasági szakújságíró, stb.

És ők nem csak nálunk tanítottak, hanem középiskolákban is."

Az egyetemi oktatás az más terület, mint a középiskolai. Vagy ebben az esetben azt hiszem inkább technikum lehet, mert oda nem kell feltétlenül pedagógus végzettség.

Az egyetemi oktatáshoz doktori fokozat szükséges (megszerzett fokozat vagy elkezdett tanulmányok). A legtöbb esetben így hírdetnek meg az állásokat. Persze ott is előfordulhat, hogy óraadót keresnek (spécibb tárgyakhoz pl), ehhez nem feltétlenül várhatják el.

júl. 19. 09:40
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!