Munkahelyi baleset után azonnali munkavállalói felmondás?
Adott egy Lovas baleset, melynek során kolléga megsérült, kórházi kezelést kap, en ép bőrrel megúsztam. A baleset a nem megfelelő munkahelyi körülményekből adódóan történt, a teljes felelősséget rám próbálják hárítani, melyet vagy elvállalok és következményeit viselve meg fel is mondanak nekem.
Vagy a másik opció, én mondok fel azonnali hatállyal, melyet a baleset dokumentációval igazolhatok.
Melyik esettel járnék jobban? Munkaügyi bírósághoz tudok-e így fordulni?
Nagyon szépen köszönöm a valaszaitok!
Hozzátennék a dolgokhoz:
Azonnali hatályú felmondást az ok bekövetkeztét követő 15 napon belül lehet csak meglépni. A határidő jogvesztő! Ez az általános szabály, vannak kivételek -> bűncselekmény esetén a büntethetőség elévüléséig stb., de általánosságban 15 nap áll rendelkezésre.
A felmondást követően 30 napja van mindkét félnek arra, hogy munkaügyi bíróságon pert indítson a másik ellen bármilyen igény esetén -> ki nem fizetett végkielégítés, vagy sérelmi díj, vagy kártérítés vagy a felmondás jogellenességének megállapítása, vagy bármi más. Ez a határidő is jogvesztő!
Mikor lehet azonnali hatállyal felmondani egy munkaviszonyt?
Ha a másik fél a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét (1) szándékosan vagy súlyos gondatlansággal (2) jelentős mértékben (3) megszegi, vagy egyébként olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi.
Az (1)-(3) feltételnek egyszerre kell teljesülnie.
Én az eseted alapján nem látok megfelelő okot arra, hogy bármelyik fél a munkaviszonyt emiatt azonnali hatállyal megszüntethetné.
Ez egy munkahelyi baleset. A felelőst a vizsgálat köteles megállapítani. Ha téged tesznek ezért felelőssé, és nincs benne részed, na akkor indulhatsz bíróságra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!