Van valaki aki a szüleit gondozza és mellette dolgozik?
Hogy oldjátok meg, mit dolgoztok?
Figyelt kérdés
Egyke vagyok, édesanyám súlyos beteg, apám nyugdíjas, az ízületei se nagyon bírják. Ápolót néztem, de drága. Szóval valahogy gondoznom kéne a szüleimet, mindeközben dolgoznom és pénzt keresnem. 4 éve dolgozom egy cégnél (értékesítő), de emellett nem tudok hazajárni, úgyhogy más munkát kéne keresnem, de se diplomám, grafikus okj-m van de az is 5 évvel ezelőtt, nem használtam soha... Egyszerűen nem tudom merre induljak el, hogy legyen elég keresetem, de ne dolgozzak annyit, hogy tudjak otthon segíteni. Így jön az, hogy át kéne képeznem magam. De mire? Annyira tehetetlennek érzem magam most, se kapcsolatom, kollegákon kívül nem sok barátom van. Bármi ötlet karrier terén?
Ezt el kell engedned. Nem fogod tudni egyszerre gondozni a szüleidet és dolgozni is, akik időst ápolnak, azok jellemzően nem dolgoznak, hanem nyomorognak vagy a házastársuk tartja el őket.
Átlagemberként erre nem lesz lehetőséged, ezért már most el kell kezdened otthont keresned nekik, ha nem akarják, akkor is.
Itt kb. annyi lesz a vége, hogy vagy hagyod őket magukra, hogy ráébredjekenk, muszáj otthonba menniük vagy feláldozod maga, de akkor a te életednek annyi.
jún. 5. 12:30
2/11 anonim válasza:
Csak azok gondozzák a szüleiket, akik feladták az életüket, mert így döntöttek. Nem a te felelősséged a szüleid jóléte, önmaguknak kell előrelátóan gondoskodni magukról, ha már magukat nem képesek ellátni, akkor otthonba vonulni, segítséget fogadni, igen, akár pénzért. Aki elvárja a gyerekétől, hogy 0-24-ben gondozza, az nem jó szülő.
jún. 5. 12:46
3/11 A kérdező kommentje:
Ezt csinálnám, ha anyámnak nem 1-2 éve lenne hátra... COPD tüdőbeteg, sajnos az orvos nem sok jót mondott. Apám lehet elmenne otthonba majd, de nem tudunk erről beszélni még, jelenleg most maga alatt van mert szereti nagyon anyukámat, de nem tudja gondozni egyedül. Erre az időre szerettem volna olyan munkát keresni.
jún. 5. 12:54
4/11 anonim válasza:
2-es vagyok: akkor a helyi önkormányzatnál érdeklődj, milyen segítséget tudnak nyújtani időseknek. Ez vagy ingyenes vagy minimális térítéssel jár, általában a gondozott nyugdíjából vonnak le néhány százalékot. Cserébe akár naponta meleg ételt visznek, kiváltják a gyógyszereket, segítenek bevásárolni, teregetni, porszívózni. De ez nem egészségügyi ellátás, ha pelenkázásra, injekció beadásra meg ilyesmire van szüksége, akkor sajnos tényleg csak az otthon a megoldás.
jún. 5. 13:05
5/11 anonim válasza:
9 évig ápoltam anyukám munka mellett. ( a COPD jól karban tartható megfelelő gyógyszerekkel)
Anyum is copds volt, plussz mind 2 lábát amputálták. Novemberben ölték meg a kórházban, mivel berakták a covidos kórterembe, mikor hugyuti fertőzés miatt került be, abból kigyógyult, de a covidot nem élte túl.
Lehet kérni önkormányzattól háziáplót nap 1 órára, ő megcsinálja a délelőtti teendőket, este meg intézed te.
jún. 5. 13:39
6/11 anonim válasza:
5-ös, leírhattad volna a munkád a kérdezőnek, mert ő erre volt kíváncsi, mit lehet dolgozni gondozás mellett.
jún. 5. 13:50
7/11 anonim válasza:
"Ezt csinálnám, ha anyámnak nem 1-2 éve lenne hátra..."..
Akkor mire átképzed magad és el is helyezkedsz esetleg benne (mondjuk mennyi esélyed van erre 30-40+ éves pályakezdőként), addigra anyukád meg is hal.
Elhiszem, hogy szereted és sajnálod és szívesen segítenél, de ez nem a te felelősséged. És mivel ha a szüleid meghalnak, nem marad mögötted semmi védőháló, nem is teheted meg, hogy kockáztasd, van-e munkahelyed.
jún. 5. 13:52
8/11 A kérdező kommentje:
Mi kb 6 éve tudjuk a diagnózist, eddig a szomszédok segítettek, de ők is idősebbek, én hétvégente meg szabadságaim alatt. Most már egyre rosszabb az állapota, nem csak a gondozása miatt mennék, hanem mert szeretnék vele lenni ameddig lehet. Csak ez a fránya munka, most 9-10 órákat dolgozok, jól keresek, de emellett nem tudok segíteni. Akár részmunkaidős állás vagy home office, nekem elég lenne havi 200ezer csak normális munka legyen (ne telefonálós értékesítő, én b2b kereskedő vagyok még), de semmit nem találok. Pár helyre beadtam az önéletrajzom, ilyen irodai munkákra, de nem hívtak fel, gondolom mert nincs tapasztalatom oda. Ezért próbálok érdeklődni hátha valaki tud adni egy szakma irányt.
jún. 5. 13:57
9/11 anonim válasza:
Nem nagy összeg, de ápolási díjat kérhetsz, ha családtagot ápolsz, és mellette nem dolgozol.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!