Év közben ha felmondok, csak időarányosan vehetem ki a szabijaimat?
"Erre tekintettel bírósági döntésig nincs általánosan elfogadott álláspont, de az bizonyossággal kimondható, hogy a munkavállalónak nem kell a teljes összeget visszafizetnie, sőt, az összes körülmény mérlegelésével legtöbb esetben valószínűleg semekkorát sem túlvett szabadság címén. A felek pedig akkor járnak el helyesen, ha mindkét oldalról együttműködve, gondosan megtervezik a szabadságok kivételét."
"mi van akkor,ha én már többet is kivettem?"
Akkor így járt a munkáltató.
A régi MT-be bele volt foglalva, hogy az időarányosnál több szabadság kivétele esetén a "többletre" fizetett bért vissza kellett vonnia a munkáltatónak.
Az új MT-ből ezt kivették.
Mivel mindig arra hivatkoznak, hogy nem véletlen, hogy ez a rész kikerült belőle, valamint arra, hogy a szabadság jelentős részével a munkáltató rendelkezik, ezért a dolgozót nem érheti hátrány amiatt, mert a munkáltató nem volt képes időarányosan kiadni a dolgozónak a szabadságát.
Nálunk például visszavonják a túlvett szabadságot. Miért? Mert nem a munkáltató adja ki, hanem mi vesszük ki akkor, amikor akarjuk. Soha nem szól bele a munkáltató. Ha én január 01-jétől ki akarom venni az egész évit, akkor azt engedélyezi. Nem dumálhat bele, viszont cserébe ha megszűnik a munkaviszonyom, a túlvett szabadságot visszaköveteli.
Ez az az eset, amikor a szabadság feletti rendelkezési jogát a munkáltató átruházta a dolgozóra. Ilyen is létezik, de nem ez a jellemző. Az MT ezt megengedi. De csak ilyen módon.
Olyat nem tehet, hogy ő adja ki kötelező jelleggel például január 01-jétől a teljes évi szabadságot, majd áprilisban felmondja a dolgozó munkaviszonyát és visszaköveteli a dolgozótól a szabadságra jutó időarányos bért. Már perelném is be azt a munkáltatót, aki ilyet akarna tenni velem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!