Ki milyen formában spórol?
Azzal kezdem a spórolást, hogy befizetek a tbsz számlámra és veszek etf-et.
Nem vásárolok impulzus szerűren, időnként a szavidő közeli termékek között válogatok a boltban és szoktam muncholni is.
Automatikusan… a megélhetési (kényszer) költségeket igyekszem optimalizálni, ez önmagában biztosítja, hogy a megtakarítható arány adott jövedelem mellett a maximális legyen. (E maximálisat persze nem érem el soha, általában az élményekre/kényelemre felmerülő ráfordítások egy kis részt lefaragnak, de azt nem bánom)
Hogy hónapról hónapra mennyit sikerül megtakarítani, azt az általam vezetett könyvelésem forint-fillérre kimutatja, nem szükséges “félretenni” fizikálisan semmit. Az eszközök átcsoportosítása bankszámláról brókerhez, azon belül az értékpapír tranzakciók vagy más befektetési műveletek ettől függetlenül zajlanak.
Nem spórolok. Sokat utazunk, és megvesszük ami jól esik.
Ugyanakkor autót tartani, dohányozni, stb sosem, és ezeken megspróltam már egy nagyobb lakás árát.
Nem cigizek, nem piálok, nem energiaitalozok, nem dobok ki kaját (max ha már magától is elfut), nem válogatok, nem veszek új dolgokat hacsak nem muszáj vagy nem megérős, nem taposom a gázpedált, se a féket, átmegyek a sárgákon mindíg, vizezem a fürdőszereket, a mosogatószert is, van hogy mosogatóezerbe fürdök, mosogatógépet használok, fifózom a kaját, sok olcsó tejet iszok, alkudok ahol csak lehet!
kb ennyi...
Nem veszek fölösleges dolgokat és azt veszem a boltban ami jobb darabárra jön ki.
Leszoktam cigiről.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!