Hogy tegyek félre havi nettó 530 ezer forintból?
Ennyi a keresetem, és egyszerűen minden hónapban elmegy csutkára a pénzem. 25 éves vagyok, és a barátnőmmel lakok egy albérletben. A barátnőm még egyetemista, így kb. kifizeti az albérlet rá eső részét, és másba nem nagyon tud beszállni még pénzügyileg.
Jelenleg így néz ki a havi költés rám eső része:
Albérlet: 130000
Kaja kettőnkre: 150000
Egyéb havi kötelezők: 120000 (Diákhitel, mobilnet, kondibérlet, országbérlet, stb.)
Havi bevásárlás a lakásba kettőnknek: 40000 (ami elfogy, wc papír, mosószer, ilyesmik)
Illetve mindig vannak havi váratlan költségek, mint pl. barátokkal beülni valahova, vagy csak szimplán vennünk kell kaját, üdítőt, vagy valamit valahol, mert megszomjazunk/megéhezünk és nincs nálunk, ami olyan 50000 kettőnknek 1 hónapra.
És így összesen eddig 490 ezer. A maradék 40 ezerből pedig vagy elmegyünk valahova kettesben, vagy veszünk magunknak ruhát, ha valamelyik elszakadt/elhasználódott.
A bevételetekhez képest éltek nagy lábon. Nem önmagában.
39% összeget költötök albérletre. 260 ezer a 660 ezerből.
Szerinted a 39% lakhatásra arányaiban sok, vagy kevés?
Havi 660 ezret költeni nem nagy tudomány. Tudnád mennyibe kerül egy háziállat, állatorvosi költségekkel, minőségi étkezéssel, kutyasulival stb. Látnád a pelenka árakat, ha lenne gyereked. Vagy látnád a gyógyszer árakat, ha lenne mondjuk egy autoimmun betegséged. Vagy ha idős szülőt kéne támogatnod. Vagy lakást/házat fenntartanod, ami a tiéd, nem albérlet. Tudod mennyibe kerül egy új hűtő, sütő, mosogatógép, mosogatógép, robotporszívó?
Többen írták már a Kiszámolót. Olvasgasd, hasznos. Akkor is, ha nem értesz vele egyet. A megtakarításról is van benne sok cikk.
Könyveket is olvasgass a pénzről, a pénz pszichológiájáról.
Igen teljesen igazad van, de az albérlet nem azért 260, mert ennyit akarunk kifizetni, hanem mert nem találtunk olcsóbbat 4 hónap keresés után. Ezzel sajnos nemigazán tudok mit csinálni. Nekem is rossz havonta más zsebét tömni, de nem tudok más megoldást jelenleg. És teljesen megértem, hogy másnak sok más kötelezőre kell költenie, ami sokba kerül. De most őszintén, amiért (hálistennek) nem kell gyógyszerre költenem, és nincsen beteg szülőm, ezért fosszam meg magam a kondiérlettől? Pont attól, ami az egészségről szól? Vagy hogy havonta egyszer kikapcsolódjunk abból a 30-40 ezerből, hogy ne őrüljünk bele a hétköznapokba?
Fizetésarányosan se érzem ezt nagylábon élésnek. A fizetésem ~83%-a(440 ezer) megy el havonta a kötelező dolgokra, amikkel nem tudok mit csinálni. Ez brutál sok. Ezek azok a dolgok, amik tényleg full átlagos kiadások. és a maradék 17%(90000) amiból lehetne faragni. Ebből le jön az 50 ezer, mint pl. a barátokkal való program, vagy a váratlan kiadások.
Így konkrétan amit nagy lábon élésnek mondatok, az a havi kötelező kiadásokon felül a következő: a konditerem/sport, a havi egy közös program kettőnknek ami pénzbe kerül, illetve a havi 1-2 barátokkal való pénzes program. Ezek a dolgok ma Magyarországon tényleg nagy lábon élésnek, vagy pénzszórásnak, luxus életnek számít?
És igen mondhatjátok, hogy ezeket a dolgokat engedjem el, fussak kint az utcán mert az ingyen van, járjak el 4-5 havonta a barátokkal, és ne menjünk csak szintén félévente pénzes közös programra, hogy félre tudjak tenni legalább 100 ezret. De őszintén, nekem ez nem élet. Nekem nem erről szól, hogy azért gürizek a munkába minden nap, megfosztva magam minden jótól, hogy ha egyszer besz*rik a mosógép, akkor tudjak egy újat venni. Ennyi erővel bármi besz*rhat. Ez annyira szolgalelkű depresszív felfogásmód. Inkább azt a kis pénzt a saját boldogságomra gyűjtöm, (főleg ilyen instabil gazdasági helyzetben), és ha lesz több, akkor majd félreteszek. De tudom, én az a típus vagyok, aki havi 3 milliót is elköltene.
"Jézusom, TI mit esztek?! A németjuhászom egymaga megeszik ennyit…"
Innen is látszik, hogy valamit marha jól csinálok, ha én a német juhászod kajájának árából 3 főt tartok el. ;)
Miért írtad ki a kérdést? Arra vagy kíváncsi, hogy ki mennyit spórol hasonló összegből, 500-600 ezerből?
Vagy hogyan él meg gyerekkel együtt ugyanennyi pénzből?
Vagy hogy ki mennyit költ havonta szórakozásra, barátokra?
Arra miért nem válaszolsz, hogy a barátnőd miért nem dolgozik gyakornokként egyetem mellett? Vagy dolgozik, abból van 130 ezer az albérletre?
Sajnos nem túl jó a pénzügyi felfogásod, tudom, nehéz beismerni, pedig az az első lépés. A pénz jó dolog, igen, elkölteni is jó, pláne élményekre. De ha emelett biztonságban is vagy pénzügyileg, az még jobb. Mellette, a kettő mehet együtt is. Élmények is, és spórolás is.
Először 20% összeget teszel félre a fizetésedből. Megtanulod, hogyan kell spórolni, és miben érdemes "tárolni". A spórolás a jövőbeli éned tisztelete, támogatása. Majd előléptetés, munkahelyváltás után 30-40%-t teszel félre. Azt befekteted, diverzifikálod, nem hogy veszít eau értékéből, még fial is.
Ha tudsz félretenni, akkor nem csak biztonságban érzed magad, hanem gyűjthetsz nagyobb célokra, sikerélményeid lesznek. Végül a gyerekeidet is megtanítod erre, a pénzt tiszteletére, hogyan kell egyszerre élni, élményeket gyűjteni (ingyenes élményeket és pénzbe kerülőket is), közben viszont a jövőre is gondolni, ésszel élni.
Az egyensúly a legfontosabb. Élmények és közben a jövőre is gondolni, pénzügyi célokat kitűzni, majd elérni.
Nem azt mondom, hogy tegyél el most havi 100 ezret. Azt majd ha nagyobb lesz a bevételetek. Mert úgy sejtem, nagyobb lesz, 1-2 éven belül, pláne 5 év mulva. Egyszerűen már kezdj most erről olvasni, hol érdemes tárolni, amit félreteszel, hogyan érdemes befektetni.
Tudod, milyen érzés, ha van 6-12 havi tartalékod arra az esetre, ha állást kéne keresned, vagy beteg lennél hetekig, hónapokig? Vagy tartalék arra, hogy évente leugrasz kétszer-háromszor egy wellness hétvégére, évente egyszer-kétszer külföldre nyaralni. Vagy a szüleid elvinni egy nyaralásra. Vagy a gyerekeidet síelni. Vagy begyullad a bölcsességfogad, és államiban nem akarod kiműttetni, mert nincs kedved heteket, hónapokat rá várni, hanem elmész magánba, ahol 40-80 ezerért kiműtik. Aztán pár hónapra rá begyullad egy másik is, még egyszer ugyanennyi összeg.
Direkt írtam élményeket, és egészséggel kapcsolatos kiadásokat.
Egyszerűen jó biztonságban lenni, pénzügyileg is.
Kérdező ezt olvasd végig, komolyan. Aztán írd le, mit gondolsz róla.
A cikkben a példa havi 20 ezer Ft megtakarítással kezdődik, huszonévesen. Nézd meg mennyi lesz a végére 😊
"Ja, én is biztos büszke lennék, hogy cukrosliszttel etetem a családomat."
Te miről beszélsz? Szerencsétlen...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!