Hogy tegyek félre havi nettó 530 ezer forintból?
Ennyi a keresetem, és egyszerűen minden hónapban elmegy csutkára a pénzem. 25 éves vagyok, és a barátnőmmel lakok egy albérletben. A barátnőm még egyetemista, így kb. kifizeti az albérlet rá eső részét, és másba nem nagyon tud beszállni még pénzügyileg.
Jelenleg így néz ki a havi költés rám eső része:
Albérlet: 130000
Kaja kettőnkre: 150000
Egyéb havi kötelezők: 120000 (Diákhitel, mobilnet, kondibérlet, országbérlet, stb.)
Havi bevásárlás a lakásba kettőnknek: 40000 (ami elfogy, wc papír, mosószer, ilyesmik)
Illetve mindig vannak havi váratlan költségek, mint pl. barátokkal beülni valahova, vagy csak szimplán vennünk kell kaját, üdítőt, vagy valamit valahol, mert megszomjazunk/megéhezünk és nincs nálunk, ami olyan 50000 kettőnknek 1 hónapra.
És így összesen eddig 490 ezer. A maradék 40 ezerből pedig vagy elmegyünk valahova kettesben, vagy veszünk magunknak ruhát, ha valamelyik elszakadt/elhasználódott.
Amit leírtál, ebböl az derül ki, hogy annyit költesz, amennyi pénzed van. Ha 200 ezerrel többet keresnél, abból se maradna semmi, mert mindig találnál valamit, hogy mire lehetne elkölteni. Sajnos van ez a típus, meg van a spórolós-tudatos, akinek mindig telik mindenre és félre is tud tenni.
Ezen viszont könnyen lehet segíteni: ha megkapod a fizetésedet, egy bizonyos összeget egyböl tegyél félre, és az megszünt létezni. A maradékot költsd el, ahogy eddig is. Ha ezt minden hónapban megcsinálod, akkor év végére egész szép összeg gyülik össze.
Ami a többit illeti: valóban nagy lábon élsz ahhoz képest, amit megengedhetsz magadnak, a barátnödröl nem is beszélve. Nekem biztos nem lenne pofám mással eltartatni magam. Legalább neki lehetne annyi esze, hogy kicsit visszafogja magát. Ha nem tud beszállni többel anyagilag, akkor nem kell éttermekbe járni, fözzön otthon. Nem kell útközben enni-inni, lehet tudatosan is tervezni, pakoltok otthon kaját meg vizet. Valahova elmenni pénz nélkül is lehet, menjetek túrázni stb. Nem kell 40 ezerért mosóport se venni, nem hiszem el, hogy ezeken ne lehetne spórolni.
Esetleg lehetne egy olcsóbb albérlet után nézni.
De ezeknek csak akkor van értelme, ha az agyad is átprogramozod arra, hogy ne azt nézze, mennyit lehet költeni (tehát mennyit keresel), hanem azt, hogy mennyi pénzre van feltétlenül szükséged a megélhetéshez. A barátnödet meg nem a te feladatod eltartani huszonévesen.
"Kaja kettőnkre: 150000"
Jesszusom! Mit esztek?
3 főt tartok el havi 120 ezerből kajailag. Ebből 1 fő tini, annyit zabál, mint egy állat, a másik pedig nehéz fizikai munkát végez, tehát nem elég neki sem a zöldséges rizs. :)
Ebbe az összegbe még 60 dkg szarvashús is belefért. :D
"Hogy tegyek félre havi nettó 530 ezer forintból?"
- Barátnőnél behúzni a féket
- Átgondolni az egész költségvetést
- Lemondani egy jó időre a teljesen felesleges dolgokról
- Tudatosan vásárolni és tervezni
Ezzel kezdeni-> "ha megkapod a fizetésedet, egy bizonyos összeget egyböl tegyél félre, és az megszünt létezni. "
Én is így kezdtem. Muszáj volt...
13. “3 főt tartok el havi 120 ezerből kajailag”
Jézusom, TI mit esztek?! A németjuhászom egymaga megeszik ennyit…
Köszönöm az eddigi válaszokat!
Mondanék még pár részletet a költésünkkel kapcsolatban. A havi 150 ezres kaja az csak abból jön ki, amit mi magunknak főzünk, nem étterembe járunk enni. Ráadásul nem is a legdrágább kajákat vesszük, leginkább szárnyasok, sertés, saláták. Tudom, sokat eszünk, de mivel a sportot is komolyan vesszük, ezért ez nekünk nagyon fontos. Mindketten gyerekkorunk óta versenyszerűen sportolunk, és az egészségünk miatt is fontos. Ehhez kapcsolódóan a kondibérletet nem szeretnénk feladni, a futás az egy másik sport.
A havi 40 ezres bevásárlás is szintén olyan hogy mindenből a legolcsóbbat vesszük. Mosószer/mosogatószer, zsepkendő, wc papír, szalvéta, wc illatosító, tisztítószer, stb.
Az 50 ezres plusz meg nyilván nem mindig 50 ezer. De minden hónapban vannak kiszámíthatlan, előre nem látható költségek, amiket értelemszerűen nem tudok tudatosan bekalkulálni. Így valamikor ebből tudok félretenni, valamikor nem.
Viszont megjegyezném, hogy én ezt egyáltalán nem nevezném nagy lábon élésnek. Nincs káros szenvedélyünk, nem veszünk drága, luxus dolgokat, még ruhákat is csak 4-5 havonta. Hanem mindenből a legolcsóbbat, csak egyszerűen ennyi az ára. Vagy ha sok embernek a nagy lábon élés azt jelenti, hogy eltudunk menni konditerembe, vagy havi egyszer a 40 ezer forintból kettesben valahova, akkor az elég szomorú szerintem. Nem feltétlenül szeretnék félretenni, inkább élek egy nyugodt, stresszmentes életet, minthogy azon stresszeljek, hogy mikor akciós a wc papír, hogy +2 ezer forintot félretudjak tenni.
Lehet, hogy sokan nem értenek velem egyet, de engem az boldogabbá tesz, hogy élvezzük az életet, és nem a pénzen stresszelünk minden nap. Egyszerűen furcsa, hogy több mint fél millió forint ennyire kevés mindenre elég. És szerintem az nem élet, ha az ember csak dolgozni jár el egész évben és nincs más az életében, barátok nélkül, hogy félretudjon tenni 10 ezret havonta.
16
Most leirtad, h nem is akarsz felretenni. Akkor minek tetted fel a kerdest, es mi minek otletelunk neked? 🤷♀️
Akkor marad minden a régiben, felesleges volt kiírnod a kérdést.
Én az első fizetésem óta teszek félre, így mostanra van egy 40 milliós tehermentes lakásom, jó autóm, és 30 millió befektetve.
Ez is egy élet, meg a fizetéstől-fizetésig élés is. Bár nem tudom mi a terv ha esetleg fél évig nincs munka, mert leépítés van.
Szeretnék félretenni, de nem minden áron. Hasznosak voltak az ötletek amiket írtatok.
Csupán azt mondom, hogy nem havi 20-30 ezres félretevésből fogok összegyűjteni egy 40 milliós lakásra. Tehát azok alapján amit írtatok, kb. Csak azt tudnám félretenni, amit most elutazunk. Egy évbe lenne így kemény 500 ezer forintom max belőle kb. Az semmire nem elég. Inkább azt a havi 40 ezret magunkra/önfejlesztésre fordítom most, hogy 1-2 év múlva szintet lépjek a szakmámban, és havi 100-200-at tudjak félretenni, amivel már lehet is mit kezdeni hosszútávon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!