Hogy tegyek félre havi nettó 530 ezer forintból?
Ennyi a keresetem, és egyszerűen minden hónapban elmegy csutkára a pénzem. 25 éves vagyok, és a barátnőmmel lakok egy albérletben. A barátnőm még egyetemista, így kb. kifizeti az albérlet rá eső részét, és másba nem nagyon tud beszállni még pénzügyileg.
Jelenleg így néz ki a havi költés rám eső része:
Albérlet: 130000
Kaja kettőnkre: 150000
Egyéb havi kötelezők: 120000 (Diákhitel, mobilnet, kondibérlet, országbérlet, stb.)
Havi bevásárlás a lakásba kettőnknek: 40000 (ami elfogy, wc papír, mosószer, ilyesmik)
Illetve mindig vannak havi váratlan költségek, mint pl. barátokkal beülni valahova, vagy csak szimplán vennünk kell kaját, üdítőt, vagy valamit valahol, mert megszomjazunk/megéhezünk és nincs nálunk, ami olyan 50000 kettőnknek 1 hónapra.
És így összesen eddig 490 ezer. A maradék 40 ezerből pedig vagy elmegyünk valahova kettesben, vagy veszünk magunknak ruhát, ha valamelyik elszakadt/elhasználódott.
"Inkább azt a havi 40 ezret magunkra/önfejlesztésre fordítom most, hogy 1-2 év múlva szintet lépjek a szakmámban, és havi 100-200-at tudjak félretenni, amivel már lehet is mit kezdeni hosszútávon."
Akkor ez eldőlt
"Nem feltétlenül szeretnék félretenni, inkább élek egy nyugodt, stresszmentes életet, minthogy azon stresszeljek, hogy mikor akciós a wc papír, hogy +2 ezer forintot félretudjak tenni."
Én pont nem azt nevezném stresszmentes életnek, amikor annyi megtakarításod sincs, hogy tudj venni egy új mosógépet, ha elromlik a régi.
Ezek az emberek szoktak keservesen sírni, ha véletlenül porszem megy a gépezetbe. Betegség vagy valami miatt kiesik egy havi fizetésed, megcsúszol a bérleti díjjal, aztán onnantól megindultál a lejtőn.
Amiről beszélsz, az nem kényelmes élet, hanem egyik napról a másikra élés.
22-esnel a pont.
Nagylabon elsz, de kozben egyik honaprol a masikra.
Nyilván az a stresszmentes élet, ha van x havi megtakarított pénze az embernek. De azt mondom, hogy ha most tegyük fel 1 évig minden hónapban félreteszem azt a 40 ezret, akkor 1 év alatt lesz meg 1 havi félretett pénzem. Pont ezt mondom én is, hogy ilyen kicsi pénz nem oszt nem szoroz, ha elköltöm vagy félreteszem, mert kb. 1 év félretevés után tudnék venni belőle egy mosógépet, ha elromlik.
És még mindig nem nevezném ezt nagy lábon élésnek, részleteztem is miért. Ez full átlagos életmód. Vagy ha már itt tartunk, hogy az a normális, hogy vegetálasz, akkor az elég baj. a kocsifenttartás nem releváns, nem férne bele a keretbe, meg Pesten szerintem a BKV sokkal megérősebb.
Teljesen igazad van. Van egy kényelmes életetek és nem akarsz semmiből lejjebb adni.
Sokan írták, hogy sokba kerül a nőd. Szerintem dicséretes, hogy állod a kiadásai nagy részét. Ez igazán férfias dolog és tiszteletre méltó.
Viszont a 6 havi megtakarítást akárhogy is de kezd el építeni.
Bármikor előfordulhat, hogy a nőd terhes lesz. Akkor mit fogtok csinálni?
Betegség esetén ha kiesik a fizu nagy része?
Ha a családodnak kell segíteni?
Pár hónapig lehetne vállalni hétvégi vagy alkalmi munkát pl.
Tudom, hogy nem sok a havi 40k megtakarítás, de el kell kezdeni valahol.
Vagy a fizetés 20%-át vedd le a kártyádról. Legrosszabb esetben el tudod költeni ha kell, de ha megmarad neked marad meg.
De legalább egy év után tudnál venni mosógépet. Ha holnap elromlik, akkor mit csinálsz?
Nem is azzal van igazán a gond, hogy nem tudsz félretenni, hanem hogy nem is akarsz. A felfogásod rossz. Akkor se fogsz félretenni, ha jobban keresel, mert az életviteledet egyböl a magasabb fizetéshez fogod igazítani, mert úgy gondolkodsz, ahogy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!