Milyen orvos legyek?

Figyelt kérdés

Nagyon nehéz feladat a szakválasztás, az alábbiak jönnek szóba:

1. körben: aneszteziológia és intenzív terápia, neonatológia, pszichiátria, klinikai onkológia

Tágítva az első kört: infektológia, orvosi rehabilitáció, klinikai mikrobiológia

Ki melyiket választaná, és miért?

febr. 15. 23:31
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
64%
#9 nagyon jól megfogalmaztad, sok orvostanhallgató meg abban a hiszemben él, hogy a betegei tisztelni fogják. Az a ritkább felállás :)
febr. 16. 11:48
 12/23 anonim ***** válasza:
80%

#11 A tiszteletnek kölcsönösnek kellene lennie... ha tahó a beteg, az orvos is lehet vele az. Rezidens ismerősöm mindig jól kiosztja az ügyeleten az ostoba prolikat. :DD

Egyébként közegészségügyben nem is éri meg kedvesnek lenni a beteggel, csak magánban. :)

febr. 16. 12:10
 13/23 anonim ***** válasza:
90%

#12 hidd el, 1-2 beteg velem is úgy beszél, meg letegez, hogy csak pislogok. El sem tudtam hinni milyen lesz, amíg nem kezdtem dolgozni.

Én próbálom maximálisan elvégezni a munkámat és teljes odaadással, de vannak olyan napok, amikor sorra jönnek a taplók.. olyankor kicsit megbánom a pályaválasztásomat.. :)

febr. 16. 12:15
 14/23 anonim ***** válasza:
82%
szerintem orvosi rehabilitáció :)) Pszichológusnak tanulok, viszont be kell vallanom, hogy a pszichiátria már egy olyan fokozat, ami tőlem távol áll. Kevésbé olyan barátságos, így első hallásra.
febr. 16. 14:41
 15/23 anonim ***** válasza:
6%
A nőgyógyászat jó lehet, sok a lóvé, és lehet csodálni a sok puncit.
febr. 16. 19:08
 16/23 anonim ***** válasza:
74%
15 válaszoló szerintem nincs tisztában azzal, hogy ez milyen gyomoridegzet is kellhet néha amúgy, ha olyan emberek mennek, akik nem tisztálkodnak megfelelően vagy valami vírust benyeltek vagy esetleg nem éppen egy bombázó lép be az ajtón. :))) És megsúgom, hogy a nők inkább mennek női nőgyógyászhoz, mint férfihoz...érhető, hogy nem szeretné ha egy idegen férfi nyúlkálna oda neki, és egy női nőgyógyász legalább tapasztalatban is előrébb van :))) Egy férfinak nem éri meg ennek tanulni.
febr. 16. 21:19
 17/23 anonim ***** válasza:
100%

Már végzett szakorvosként mondom, hogy szakválasztás előtt ne csak azt nézd, hogy tananyag/szakmai szempontból melyik terület tűnik érdekesnek.

Hanem ugyanilyen fontos a munkakörülmények figyelembe vétele. Itt nem arra célzok, hogy milyenek xy helyen a kollégák vagy mennyire újszerű a felszerelés, az épület stb. (ezek a konkrét munkahely kiválasztásánál számítanak).

Hanem arra, hogy pl. az onkológián futószalagon jönnek a rendelőbe a betegek, az idő nagy része papír- és elméleti munka. Az idő nagy részében egy rendelőben kell ülni. Rengeteget kell a beteggel beszélni. Az aneszt viszont sokkal manuálisabb, gyakran vannak pörgős helyzetek. Viszont váratlanul is bármikor beüthet a sz@r, lehet olyan, hogy pár perc alatt kell hajnal 4-kor félkómásan jó döntést hozni vagy egy beavatkozást gyorsan jól csinálni. És ha ez nem jön össze, akkor el kell tudni viselni, hogy 30 perccel később beugrik a jó megoldás, csak közben meghalt a beteg... Továbbá sok ügyelet és készenlét van, de beteggel való közvetlen kommunikáció viszonylag kevés.

Ezzel szemben a mikróbi maga a nyugalom szigete, de van aki abba őrül bele, hogy ülni kell egy laborban, ahol semmi izgi nem történik és a beteggel sincs sok interakció.

Az infekt átmenet a kettő között, kell ügyelni, de ritka az akut helyzet. Itt több emberi interakció van a beteggel, viszont sok papírmeló (osztályos sz@rlapátolás), dekurzálás, vizsgálatok szervezése stb.

De röviden oda akarok kilyukadni, hogy pl. a sebész egész nap áll, még pl. a radiológus egész nap ül a gép előtt. Ezért figyelembe kell venni azt is, hogy inkább állni vagy ülni szeretsz-e.

febr. 17. 14:21
 18/23 anonim ***** válasza:
100%
Rehabilitáció!!
febr. 17. 14:43
 19/23 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat! Természetesen nem csak a szakterület szakmai megfontolása alapján szeretnék választani, sőt.

A kérdés inkább az előre kevésbé látható, de akkor tapasztalható részekre vonatkozik mint:

- kell a pörgés az elején vs. hosszútávon a pörgés kiéget

- egy nyugis szakterület hosszútávon teljesen elveszti az érdeklődést stb.

A fent felsorolt 4+3 szakterületben hatalmas szórás van. A választás nehézsége, hogy szakmailag mindegyikben meg lehet látni számomra az érdekes részt. Ezért kellene a döntést meghozni a szakmai szempontokon kívül eső paraméterek alapján.

febr. 17. 23:50
 20/23 anonim ***** válasza:
100%

Tapasztalatból mondom, hogy a pörgős munka hosszútávon nem a legjobb választás. Nem feltétlenül maga a pörgés a baj, hanem az, hogy sok az ügyelet is, behívhatnak bármikor. Az éjszakázás rettentően kikezdi a szervezetet, főleg hogy az orvosoknál és ápolóknál néha váltakozik az éjjel-nappal felállás. A nyugisabb terület tényleg nem feltétlenül rejt kihívásokat, VISZONT minden egyes munkakör monoton lesz egy adott idő után, még az aneszt-ito is. Tudom, nem hangzik motiválóan, de végső soron minden egyes ember a fizetésért dolgozik és 35-40 évesen gyerekek mellett vagy egy szerető párral a hátad mögött többet fog érni az, hogy tudsz pihenni, kiszámítható a munkád és lerakod amint lejárt a munkaidőd.

Rengeteg orvost ismerek, benne vagyok én is a dologban és hidd el, minden unalmas egy idő után. Amíg el nem kezdtem dolgozni nem értettem, hogy miért mondják ezt a szüleim/nagyszüleim, hogy nyugis területet válasszak, de már megértem. Ezt az kommentet is ügyeletből írom, hulla fáradtan, a kiégés szélén.

Ha nyugisabb területet választasz abban is meg tudod találni a számodra szükséges kihívást, bár hidd el, jobb a nyugalom hosszútávon!

febr. 18. 07:32
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!