Milyen orvos legyek?
Nagyon nehéz feladat a szakválasztás, az alábbiak jönnek szóba:
1. körben: aneszteziológia és intenzív terápia, neonatológia, pszichiátria, klinikai onkológia
Tágítva az első kört: infektológia, orvosi rehabilitáció, klinikai mikrobiológia
Ki melyiket választaná, és miért?
#11 A tiszteletnek kölcsönösnek kellene lennie... ha tahó a beteg, az orvos is lehet vele az. Rezidens ismerősöm mindig jól kiosztja az ügyeleten az ostoba prolikat. :DD
Egyébként közegészségügyben nem is éri meg kedvesnek lenni a beteggel, csak magánban. :)
#12 hidd el, 1-2 beteg velem is úgy beszél, meg letegez, hogy csak pislogok. El sem tudtam hinni milyen lesz, amíg nem kezdtem dolgozni.
Én próbálom maximálisan elvégezni a munkámat és teljes odaadással, de vannak olyan napok, amikor sorra jönnek a taplók.. olyankor kicsit megbánom a pályaválasztásomat.. :)
Már végzett szakorvosként mondom, hogy szakválasztás előtt ne csak azt nézd, hogy tananyag/szakmai szempontból melyik terület tűnik érdekesnek.
Hanem ugyanilyen fontos a munkakörülmények figyelembe vétele. Itt nem arra célzok, hogy milyenek xy helyen a kollégák vagy mennyire újszerű a felszerelés, az épület stb. (ezek a konkrét munkahely kiválasztásánál számítanak).
Hanem arra, hogy pl. az onkológián futószalagon jönnek a rendelőbe a betegek, az idő nagy része papír- és elméleti munka. Az idő nagy részében egy rendelőben kell ülni. Rengeteget kell a beteggel beszélni. Az aneszt viszont sokkal manuálisabb, gyakran vannak pörgős helyzetek. Viszont váratlanul is bármikor beüthet a sz@r, lehet olyan, hogy pár perc alatt kell hajnal 4-kor félkómásan jó döntést hozni vagy egy beavatkozást gyorsan jól csinálni. És ha ez nem jön össze, akkor el kell tudni viselni, hogy 30 perccel később beugrik a jó megoldás, csak közben meghalt a beteg... Továbbá sok ügyelet és készenlét van, de beteggel való közvetlen kommunikáció viszonylag kevés.
Ezzel szemben a mikróbi maga a nyugalom szigete, de van aki abba őrül bele, hogy ülni kell egy laborban, ahol semmi izgi nem történik és a beteggel sincs sok interakció.
Az infekt átmenet a kettő között, kell ügyelni, de ritka az akut helyzet. Itt több emberi interakció van a beteggel, viszont sok papírmeló (osztályos sz@rlapátolás), dekurzálás, vizsgálatok szervezése stb.
De röviden oda akarok kilyukadni, hogy pl. a sebész egész nap áll, még pl. a radiológus egész nap ül a gép előtt. Ezért figyelembe kell venni azt is, hogy inkább állni vagy ülni szeretsz-e.
Köszönöm a válaszokat! Természetesen nem csak a szakterület szakmai megfontolása alapján szeretnék választani, sőt.
A kérdés inkább az előre kevésbé látható, de akkor tapasztalható részekre vonatkozik mint:
- kell a pörgés az elején vs. hosszútávon a pörgés kiéget
- egy nyugis szakterület hosszútávon teljesen elveszti az érdeklődést stb.
A fent felsorolt 4+3 szakterületben hatalmas szórás van. A választás nehézsége, hogy szakmailag mindegyikben meg lehet látni számomra az érdekes részt. Ezért kellene a döntést meghozni a szakmai szempontokon kívül eső paraméterek alapján.
Tapasztalatból mondom, hogy a pörgős munka hosszútávon nem a legjobb választás. Nem feltétlenül maga a pörgés a baj, hanem az, hogy sok az ügyelet is, behívhatnak bármikor. Az éjszakázás rettentően kikezdi a szervezetet, főleg hogy az orvosoknál és ápolóknál néha váltakozik az éjjel-nappal felállás. A nyugisabb terület tényleg nem feltétlenül rejt kihívásokat, VISZONT minden egyes munkakör monoton lesz egy adott idő után, még az aneszt-ito is. Tudom, nem hangzik motiválóan, de végső soron minden egyes ember a fizetésért dolgozik és 35-40 évesen gyerekek mellett vagy egy szerető párral a hátad mögött többet fog érni az, hogy tudsz pihenni, kiszámítható a munkád és lerakod amint lejárt a munkaidőd.
Rengeteg orvost ismerek, benne vagyok én is a dologban és hidd el, minden unalmas egy idő után. Amíg el nem kezdtem dolgozni nem értettem, hogy miért mondják ezt a szüleim/nagyszüleim, hogy nyugis területet válasszak, de már megértem. Ezt az kommentet is ügyeletből írom, hulla fáradtan, a kiégés szélén.
Ha nyugisabb területet választasz abban is meg tudod találni a számodra szükséges kihívást, bár hidd el, jobb a nyugalom hosszútávon!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!