Milyen orvos legyek?
Nagyon nehéz feladat a szakválasztás, az alábbiak jönnek szóba:
1. körben: aneszteziológia és intenzív terápia, neonatológia, pszichiátria, klinikai onkológia
Tágítva az első kört: infektológia, orvosi rehabilitáció, klinikai mikrobiológia
Ki melyiket választaná, és miért?
Pszichiátria nem igazi orvosi terület.
Haematológiát, mert érdekes, meg dinamikusan fejlődik.
Próbálok segíteni és egy már végzett szakember, valamit orvosfeleség szemszögéből leírni a véleményemet.
Rengeteg faktora van a kérdésednek, amik befolyásolhatják a döntést: nő vagy? Szeretnél gyermeket vállalni? Vannak számodra fontos hobbijaid?
Ezeket azért kérdem, mert nem érdemes csupán a “tényleg ez érdekel” alapján választani. Vannak olyan specializácaiók amelyeket választva rengeteget fogsz ügyelni, nem lesz szabadidő kvázi és feladtad az életedet a munkádnak. Az orvoslás hivatás, de van mellette egyén és magánélet is, ami valakinél prioritást élvez.
Az aneszt-ITO-t lődd is ki, ha így érzel. Hatalmas a pörgés, rengeteg az ügyelet, hétvége, ünnep. Ezek lehet most jól hangzanak, mert ez az, amire vágysz, de pár év után teljesen ki lehet benne égni. A neonatológia kemény, de szerintem egy hálás terület. Ha jó voltál gyógyszertanból csak akkor ajánlom, dozírozásokat álmodból felkeltve kell tudni.
A pszichiátria nehéz dió lehet, sokan abba is beleőrülnek a végére, de szép szakterület. Az onkót én nem ajánlanám annyira, lelkileg megterhelőbb terület lehet, mint a többi.
Ülj le és jó alaposan gondold át, hogy mi számodra a prioritás. Ha szeretnél jó szakember lenni, de a családoddal is foglalkozni akkor válassz valami családbarát szakirányt mint pl a bőrgyógyászat. Ha viszont szeretnél sokat dolgozni és leterheltnek lenni az anesztet csak akkor ajánlom.
Sajnos a tapasztalatom az, hogy pár év alatt a legtöbb orvos kiég itthon. Én örülök, ha van 1 évben 12 szabad hétvégém, de lehet sokat mondtam…
Sok sikert, hogy megtaláld amit igazán szeretnél és ami igazán beleillik az életedbe!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!