Hogyan emlékeztessem a főnökömet a fizetésemelésre?
Namármost decemberben végeztem egy kis kutatást, keveseltem a pénzem az adott poziban, így szóltam is a főninek.
Először is húzta a száját, gondolom remélte, hogy nem kell adnia emelést. Majd közölte, hogy hálás, hogy résztvettem ingyen egy projektben, nem felejtette el, majd január végén kapok érte úgy 100-150 ezret. xD Az az egyik, majd közölte, hogy lesz mindenkinek emelés, ami tény, ez februártól 10%. Én viszont 20%-ot kértem, mondta h ezt meg kell kérdeznie még a főnökeitől, februárban térjünk vissza rá.
Mit tegyek most szerintetek? Emlekeztessem arra, hogy a projektert beigert egyszeri 100-150et, illetve kerdezzek ra mizu a 20%-kal? Illetve ha 10%-os emeles igy is lesz, akkor kerjek meg tizet, vagy erre a huszat.
Ket eve vagyok a cegnel, egy eve ebben a poziban.
Ő mondott egy határidőt, te elfogadtad, hogy akkor tárgyaltok - ezzel azt is, hogy addig nem.
Ez lehet akár csak üres időhúzás is a részéről, de akár lehet megalapozott is, hogy bizonyos gazdasági számok, döntések addigra lesznek meg. Mivel akkor nem kérdeztél rá, hogy miért akkor, hanem elfogadtad, hogy oké legyen akkor, így már nehéz ezzel mit kezdeni. Nem is lehetetlen, de nem könnyű innen változtatni rajta.
Megpróbálhatod előbb is szóba hozni, de eléggé adja magát, hogy úgyis az lesz a válasz, hogy megbeszéltük, hogy majd akkor. Ez meg ronthatja a tárgyalási helyzetedet, ha a főnök úgy érzi, hogy nyaggatod - kivéve, ha tudsz rá nyomós indokot felhozni, hogy miért kell előbb beszélni róla. Ez lehet akár annyi, hogy kevés a fizetés. De lehet valamilyen fontos anyagi döntés, munkahely váltás, vagy bármi, amivel alá tudod támasztani, hogy miért akarod előbb megbeszélni, mint a már általad is elfogadott határidő.
Mielőtt leülsz tárgyalni, mindenképp érdemes lenne kihasznál is az idődet és informálódni. Körülnézned a piacon, hogy hol mennyit fizetnek, hol mennyit emeltek/nek, hogyan változtak a te kiadasaid, mit mutatnak a céged számai is, stb. Főleg azt hogy te mi mindent tetttel le az asztalra, milyen plussz feladatokat, eredményeket értél el a cégnek, stb.
Ezek mind olyan információk, amiket elő tudsz húzni a tárgyalás során, hogy mi hogyan támasztja alá, hogy neked több pénz jár.
Legerősebb érv mindig az, ha van konkrét ajánlatod is, hogy itt meg ott meg amott is többet adnának. Csak ebben a helyzetben érdemes rá felkészülni, hogy azt mondják, oké akkor menj oda dolgozni.
Mindig népszerű érv, hogy még az ABC is többet fizet pénztárosként. De akarsz-e annyi pénzért inkább pénztároskodni? Mert ha nem, akkor nem túl erős érv. Ha igen, akkor meg lehet erős érv, hogy közlöm, mivel nem tudtok megállapodni, akkor felmondasz - ez sokszor növeli a tárgyalókészséget, máskor meg nem. Neked kell tudni, hogy mi mennyire fontos számodra.
Ha emelés nélkül, vagy kevesebb emeléssel is hajlandó vagy maradni, akkor sokkal kevésbé motivált a cég, hogy otthagyd őket. Ha viszont könnyen pótolható vagy, akkor nem biztos, hogy nagyon fogják törni magukat érte, hogy megtartsanak, inkább menj csak és majd felvesznek mást.
Ezt ráadásul nem is mindig tudják helyesen felmérni a cégek. Sok esetben egóból, mert azt hiszik, hogy megengedhetik maguknak a fölényes tárgyalást, inkább elengedik a dolgozót, aztán meg hónapokig, akár évekig is szenvednek a pótlásával és akár komoly negatív hatásai is vannak a cég munkájára, de még így is a rossz döntéshez ragaszkodnak. Legtöbb esetben viszont csak szét terítik a munkát a többi dolgozóra - vagy ráterhelik egy emberre és meg is van oldva. Ráadásul ha amúgy is emelnek, akkor még könnyű is azt mondani a másiknak, hogy azért emelnek neki 20%-ot, mert megkapja a te munkádat is - a te fizetéseddel meg többet spórolnak még így is…
Kérdés, mennyire vagy fontos, mennyire vagy lecserélhető.
Ezt persze nehéz tudni, érezni kell.
Ha van valami háttered, tartalékod, vagy másik lehetőséged, akkor bátrabb lehetsz, ha nincs, akkor örülsz, hogy annyi van, amennyi.
És így lehet játszani finoman vagy határozottan.
Te tudod, mennyire van biztos háttered.
Ha van, ne habozz, ne szégyellősködj.
Mondd azt, ennyiért nem tudod vállalni a továbbiakban, mert van másik lehetőséged.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!