Magyarország és egy nyugat-európai ország között miért vannak ekkora különbségek a munkaerőpiacot tekintve?
Arra gondolok,hogy Magyarországon, szinte lehetetlen normális szellemi munkát szerezni diploma nélkül.A normális alatt azt értem,hogy rugalmas munkaidő, normális fizetés, heti 1-2 nap home office legalább.
Én 3 éve lakom kint és szellemi munkát végzek, bizony a munkaidő is rugalmas, meg a fizetés sem gyenge.HO viszont csak heti 1 nap van, mert gyártás terület, azért ott kell lenni nagyobb részt.
Diplomám nincs, van egy érettségim meg gépgyártástechnológiai technikus végzettségem.
Magyarországon ezzel 3 műszakos állásokba lehet csak elhelyezkedni, elég alacsony bérért és csak 1 fokkal jobb, mint a sori összeszerelés.
Angol, német nyelvtudásomat középsulis korom óta fejlesztettem, nyelvvizsgám is van.Ezért, pályáztam olyan állásokra is, mint beszerző (gépiparban) vagy logisztikus.Sok helyre be sem hívtak, ahova meg igen, a felpolcolt mellű, hosszú műkörmös,póthajas HR-es Mancika nagy flegmán mondta "nem vagy elég képzett".Volt olyan is,hogy a telefonba kérdezték,hogy "semmilyen diplomája sincs?".
Itt kint sem egyből a mostani pozíciómban kezdtem,hanem raktári adminisztrátorként, ami műszakos volt, hiába volt nyelvvizsgám,nyelvtudásom, a helyi nyelv más, mint az oktatott.Mikor már ment, átkerültem a jelenlegi állásomba.
Magyarországon nagyon fontos a formalitás, a papírok, certifikáció.Pedig régebben, nem így volt.
Itt kint viszont annyira nem fontosak.
Egy középfokú végzettséggel is lehet jó állásokat találni.Olyanokat, amikért Magyarországon a diplomások tapossák egymást.
Mondjuk szerintem itthon is így van, hogy a legtöbben belecsúsznak az ilyen pozíciókba nem pedig egyből ezzel kezdik. Gyári terület tipikusan ilyen ahol vannak szellemi munkák amiket általában belsős mozgásokkal pótolnak.
Egyébként meg itthon a gyártásra jobban rá van állva az ország mint a szolgáltatási területekre ahol nagy mennyiségű irodai dolgozóra van szükség.
Ennek semmi köze külföldhöz. Nyugaton általában jóval kevésbé vesznek fel szellemi munkára diploma nélkül, míg Magyarországon dőzsi van értségivel is ha értesz a szakmádhoz, szal a kérdésed alapból hazugság.
A fizetés a világon mindenhol a munkád értékétől függ. A semmit külföldön sem fizetik meg jobban mint Magyarországon, de az értékes szakmák Magyarországon is jól keresnek.
A kapitalizmus már csak így működik. Általában pénzügyi analfabéták azok akik azt hiszik nyugaton jobb a fizetés, mert szimplán nincsenek tisztában azzal, hogy a fizetés értéke hely és idő függvényben változik. Egy szoftverfejlesztő pont ugyan olyan jól megvan Németben mint Magyarországon, Oroszországban vagy akár Kínában mert a hasznos munkát a világon mindenhol jól megfizetik. A lutri munkát viszont sehol sem fizetik meg jól.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!