Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Tényleg ilyen sok ember nem...

Tényleg ilyen sok ember nem tud félrerakni?

Figyelt kérdés

Most itt olvastam ebben a témában egy kérdést, de több helyen hallom, hogy nem tud az átlag magyar félretenni normálisan. Mi az oka ennek? Ennyire sok a kiadása sok embernek? Albérlet, megélhetés többnyire, hitel?

Egy pályakezdő, aki be van rezelve...

2023. dec. 6. 16:23
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
65%
Igen ennyire sok a kiadás abból a lópikula fizetésből.Ha több lenne a fizetés félre tudnának rakni az emberek..Logikus..nincs értelme a kérdésednek.
2023. dec. 6. 16:28
 2/13 anonim ***** válasza:
73%

Ahogy mondod. Egyáltalán nem általános a sokat hangoztatott "átlag 300 ezer" forintos fizetés. Ha egyedül vagy, partner vagy szülők anyagi támogatása nélkül, sokszor a havi megélhetési költségek elviszik egy ember keresetét.

Keveset keresek, félre szoktam belőle tenni, de nem futná albérletre és kajára sem a fizetésemből, ha a párom nem keresne háromszor ennyit és nem vállalná ezeket magára.

2023. dec. 6. 16:29
 3/13 A kérdező kommentje:
Szeretnék egy évben egy milliót félretenni majd, ez mennyire reális ma itthon? Így is hitel nélkül akkor évtizedekig tart majd egy házra összegyűjteni.
2023. dec. 6. 16:33
 4/13 anonim ***** válasza:
72%

Ennyire kevés a fizetés, hogy teljesen valós az, hónapról hónapra élnek családok.

Egy egyszerű példa, havi nettóba kézhez kapsz, 350ezret, ami már nem rossz❗

Albérlet alsó hangon, 130 ezer, rezsivel 160 ezer minimum.

A maradèk 190ezerből, 30 napra egyél, ruházkodj, tisztálkodj, közlekedj, fedezd az előre fel nem merülő kiadásokat stb.

Arról már nem is beszélve, hogy bármilyen életkorba is vagy, el tudj menni magán fogorvoshoz, magán EÜ ellátást fizess, (az államit inkább hagyjuk).

Autót fenntartani, ha van egy 20 éves kocsid örökké javíttatod, ha fiatal azt megvenni drága ugye, egy belföldi 3 napos nyaralást már meg sem említek.

Ez a rideg magyar valóság, nagyon nagyon sokaknak.

2023. dec. 6. 16:44
 5/13 anonim ***** válasza:
21%
Realis ha ITs, orvos, vagy valami hasonlo jol fizeto szakmaban helyezkedsz el. Tanarkent milliot ev alatt se fogsz tudni felretenni nem hogy havonta
2023. dec. 6. 16:49
 6/13 anonim ***** válasza:
62%

Tegyuk fel alberletben laksz egyedul, Budapest kulso keruleteiben vagy az agglomeracioban es fozol magadra.

Alberletre es rezsire el fog menni legalabb havi 200 ezer forintod, kaja also hangon 50 ezer. Gondolom szeretnel venni magadnak cipot es ruhat ruhat is olyakor olykor, harom evente uj telefont, edesnayadnak venni szuletesnapjara egy csokor viragot, esetleg meginni egy sort a haverokkal, vagy csinalni varmit azon kivul hogy nezed otthon a falat. Szamoljunk fel ezekre havi 50 ezret. Ez havi 300 ezer forint kiadas es meg nem mentel el nyaralni, nincs autod, stb.

Ezen kivul felre akarsz tenni evente 1 millio forintot, tehat atlag havi 83-at.

A matek azt adja ki, hogy ha netto 383-et keresel, akkor menni fog. Ha kevesebbet, akkor valahol le kell faragnod a kiadasaisbol. Ha peldaul szobat berelsz es nem lakast, csokkentheted a kiadasaidat ugy havi 70-80 ezer forinttal es akkor mar a havi 300-as netto fizetesbol is felre tudsz tenni evente 1 milliot.

2023. dec. 6. 16:56
 7/13 anonim ***** válasza:
46%

Személyes sztori: első munkaévben nekem meglett az 1 misi, igaz, ez 10 éve volt. Se mérnök, se IT-s nem vagyok, van piacképes diplomám, de nem abban dolgoztam, munkanélküliség volt, ügyfélszolgálatosként kezdtem. 180, 240, majd 320 körüli fizukból egész szépen lehetett félrerakni. Mai szemmel hihetetlen, de 60-ért béreltünk ketten egy lakást Budán. (Ma egy ugyanilyen, ugyanabban az utcában legalább 150.)

Valóban, sok az alacsony fizetés, nettó 290-ből én se tudtam mit kezdeni magammal, amikor ennyire visszaesett a fizetésem.

De azért ott van a másik oldal id, a minimálbéresek jelentős része zsebbe is kap valamit, seftelget is valamivel.

Meg az is ott van, hogy sokan fölöslegesen vágnak bele ingatlanvásárlásokba, építkezésekbe, autókba, ami valójában mind-mind fogyasztás, aztán néznek, mint hal a szatyorban, hogy nincs miből félrerakni.

Összességében nem panaszkodhatok, jelenleg egész jól keresek, a szűk egy millió tartható lesz 2024 végere. Lenne az több is, ha nem csesztem volna el a karrieremet, illetve lehetett volna ugyanennyi, vagy több is, az elmúlt 10 évből legalább 10-ben. Túl optimista voltam, magam is csináltam irracionális manővereket. Talán a mostani egy kicsit nyugodtabb időszak, olyasmi lesz, mint a 2010-es évek eleje, válságszerű időszak, ami majd nyugodt pénzügyi építkezésre, okos spórolásra inti a pályakezdőket is.

2023. dec. 6. 17:39
 8/13 anonim ***** válasza:
48%

#4 nagy tévedés, hogy egy 20 éves autót örökké javíttatni kell. Meg az is, hogy minden hónapban ruhát kell venni és cipőt. Egyedül lakva nem kell 130e-ért lakást bérelni, hanem kell keresni lakótársakat és máris kijön a feléből, harmadából. Kell keresni sztk-s fogorvost, ha fizetsz neki az is jó munkát tud végezni.. én is oda járok, csak épp fizetek a jobb minőségű fájdalomcsillapítóért.

A probléma hogy a legtöbbnek az első dolog amit megvesz az a cigaretta, meg a pia/energiaital. Erre elröppen a fizetése negyede/ hónap. Abból a negyedből meg lehet oldani a kocsit meg a fogorvost/öltözködést.

Én is 350e keresek. Marad belőle minden hónapban. Szülőknél lakom, havi 70e-et hazaadok, a többi, 280e-rel én gazdálkodom.

2023. dec. 6. 17:53
 9/13 anonim ***** válasza:
43%
Sajnos igen. Pont azok drágultak, amiket nem tudsz nem megvenni pl kaja vagy lakhatás. Autó szinte már luxus ahogy a 4-es írta. Vagy vettél vmi régit 1M körül, aztán javíthatod ítéletnapig, újra meg sosem fogsz összegyűjteni. Én régóta autóra gyűjtök, sajnos még mindig távol állok egy modern volvo suvtól, pedig nem ma kezdtem félretenni. Muszáj vmit maszekolni legálisba vagy nem, mert máshogy nem jutsz egyről a kettőre
2023. dec. 6. 21:24
 10/13 anonim ***** válasza:
57%

Szakmunkásbért keresek, bejárással 220ezer/hó

Mégis meg lett idén 1 millió ebben az évben. Igaz életem nincs.

Szülői házban élek de majdnem mindig egyedül (máshol laknak a szülők)

Semilyen káros szenvedélyem nincs.

Van egy 23 éves autóm amin sokmindent én magam javítom (szakmám)

De már az autót is ha lehet nem használom.

Hogy lett meg?

Munkahelyről mentem másod maszek melóban, meg néha még 3. melóra is...Ezért írtam hogy életem sem volt (tavasz, nyár, ősz) Már sokszor annak is örültem ha ki tudtam aludni magam.

Ha nincs különleges szakképesítésed vagy szerencséd a melóval és átlag fizut kapsz akkor már csak így tudsz félretenni

Jut eszembe, melóhelyen van reggelim és ebédem is ingyen ezen is sokat sporolok, ja és amúgy is sporolós fajta vagyok.

Amúgy már k*rvára elegem van ebből a fajta életből...mert ez nem élet így

Rezsim 17 ezer ft (viz gáz, net, villany) Fűtés meg munkából kifolyólag mindig megoldott (fával fűtök)

2023. dec. 6. 23:22
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!