Miért nem tudhatják egymás bérét a kollégák?
Miért nem lehet tudni a kollégák bérét, pedig előbb-útóbb mindenki megtudja...
De miért ragaszkodik a munkáltató ehhez?
10-es, ha bemegy a kollégád, és közli, hogy Kovács Pista nettó 500-at keres, én meg csak nettó 300-at és én is annyit akarok keresni, mint ő, akkor hidd el, hogy mindkettőtöket ki fognak rúgni. Volt erre konkrét példa. Név szerint, összeget mondott az illető.
11-es, ez érdekes, amit mondasz, mert pont a multik csinálják, akik nem is magyarok.
14-es, teljesen igazad van, ez a munkaadók érdeke. De nem a magyar munkaadók találták ki, hanem a multik. Multinál dolgozom, és egyébként nem keresek rosszul. De benne van a munkaszerződésemben, hogy kirúghatnak érte, ha elmondom bárkinek a fizetésem.
És ez most már a multikultúra része. Barátnőm másik multinál dolgozik, mentem hozzájuk állásinterjúra, egyszerűen nem tudtam belőle kihúzni, hogy mennyit keres. Nem a pénztárcájában akartam turkálni, egyszerűen a bértárgyaláshoz akartam infót. Bár az tény, hogy ő kicsit autisztikus, szóval nagyon szabálykövető. Semmi baja nem lett volna belőle, ha elmondja, de hát neki benne van a munkaszerződésében. Én elmondtam neki mennyit kapok, lássa részemről a jóindulatot, de ő még így sem volt hajlandó. Ez egészen biztos a munkaadók malmára hajtja a vizet, mert nekem pl. halvány fogalmam nem volt mennyit mondhatok állásinterjún.
Ha fejvadászon keresztül megyek, ők tudják, de egyébként nem mondja meg senki.
Szóval nem, nem a csöves magyar munkáltatók csinálják. Sőt, szerintem ott nincs is ilyen szabály, a fiam osztályában szülői értekezlet után ottmaradtunk pletykálni, és simán minden melós megmondta, hogy ő mennyit keres, nem csináltak belőle titkot.
15-ös: Jó kérdés, hogy ez azokra is igaz-e, ahol párkapcsolatban van két dolgozó? Esetleg együtt is élnek? Életszerűtlen, hogy párkapcsolatban lévők ezt nem mondják el egymásnak.
A másik, hogy én egy szülői értekezleten nem mondanám el senkinek, mennyit keresek. Ez egy balkáni primitív szokás nálunk. A jövedelmemről csak a páromnak van fogalma, de a szomszédaimnak, egyéb ismerőseimnek nem mondanám el. Utálom ezt a más zsebében turkálást.
16: Bele írják de semmit se jelent. Alapból is elégé nehezen védhető lenne ha emiatt rúgnának ki bárkit is. Bele lehet írni mindenféle hülyeséget a munkaszerződésbe, ettől függetlenül még nem lesz jog alap mögötte.
Ez kb. csak arra jó, hogy az ostobább, alja munkát végző réteget sakkba tartja, mert azok fosnak a semmin.
„ Nem tudhatják, benne van a munkaszerződésedben, ha elmondod bárkinek, fegyelmivel kirúgnak.”
Akkor lehet szépen perelni a munkáltatót. Bár a munkabér üzleti titok, a saját munkabérünk tekintetében titokgazdák vagyunk. Tehát azt csinálunk vele amit akarunk. Nyilvánosságra is hozhatjuk. Emiatt senkit sem lehet kirúgni
Nyilván párkapcsolatban tudják az emberek, hogy mennyit keres a másik. Ne röhögtess már. Milyen is lenne, ha nem tudnám, hogy mennyit keres a férjem, akivel együtt neveljük a gyerekeinket? Persze biztos van ilyen is, de nem tartom normális dolognak.
Párkapcsolat elején, a randizós időszakban viszont szerintem még mindig tabu téma.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!