Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Magyarországon miért kell az...

Magyarországon miért kell az anyukáknak otthon maradni 1-2 évig a gyerekkel?

Figyelt kérdés

Amerikában (ha jól tudom) az anyukák már 6 hét után visszamennek dolgozni, és a munkahelyükön látják el a babát, azaz ott etetik, ott cserélik ki a pelenkájukat, egyebek.

Itt viszont nem értem, hogy miért nincs ilyen lehetőség, hogy az anyukák visszamehessenek dolgozni, elvégre jobb lenne pénzt keresni, és persze felnőttek társaságában lenni, mert egy kisbaba, kisgyerek nem elégíti ki egy felnőtt szellemi igényeit, meg hát a GYED az kb. egyenlő a nullával.

Itt Gyakorin is írta már több anyuka, hogy a 2 éves gyereke megy majd bölcsibe, mert már nem bírja vele a nap 24 órájában, és a gyereknek is jobb lenne gyerekek között lenni, játszani.

2023. nov. 29. 19:12
1 2 3
 11/21 A kérdező kommentje:

7-es, már nem tudom, de valahol biztos hogy olvastam.

Egyébként igen, Amerikában bébiszitterekre, gondozókra bízzák a babát, itt viszont ez nem szokás.

2023. nov. 29. 20:27
 12/21 anonim ***** válasza:
95%

Én nem gondolom természetesnek, hogy egy baba mellől 6 hét után anyuka elmenjen 8-10 órába dolgozni. Milyen minőségű munkát lehet végezni kialvatlanul, duzzadt, fájó mellekkel, csorgó tejjel, teljesen megborult hormonháztartással, esetlegesen egy feldolgozatlan szülésélménnyel felelősen? Ez többszörösen kimeríti a nem munkaképes állapotot.

Kérdezem ezt úgy, hogy a kislányom egy éves kora óta dolgozom legalább a részmunkaidős állásomban és csak azért nem kezdtem korábban, mert közbejött egy (újabb) élethelyzetváltozás.

A lehetőség nálunk is adott jogilag. CSED alatt nem lehet dolgozni, ami a gyerek fél éves koráig jár. GYED mellett már lehet, ami még ösztönző rendszer is, hiszen anyuka a fizetése mellé kapja a gyed-et is. Amiért a legtöbben nem tudnak élni ezzel, ha akarnának sem, az a munkáltatók miatt van zömében. Nem biztosítanak mondjuk részmunkaidős lehetőségeket, rugalmasan, otthonról végezve legalább részben akár, stb. Így kb. lehetetlen. Mellesleg a háttér sem adott. Állami bölcsi nagyon kevés van, azért meg normál ember nem megy el részmunkaidőben dolgozni, hogy kitermelje a magánbölcsi árát. Szóval patt helyzet.

2023. nov. 29. 20:28
 13/21 anonim ***** válasza:
35%

Amúgy az az érdekes ebben, hogy az államnak egy ilyen munkaerőhiányos helyzetben megérné arra ösztönözni az embereket, hogy menjenek el dolgozni.

Ha három-négy gyerekre jut egy gondozó (bölcsiben még ez az arány), akkor is jobban járunk gazdaságilag, mintha egy max két gyerekre (kivéve ikrek, sni-sek, de amúgy a “nagy” már oviba jár, mire megszületik a legkisebb) egy ember vigyáz.

Nekem külön fájó pont, hogy a kiskeresetűeket ösztönözzük jobban az otthonmaradásra (aki a fizuja 70%-t megkapja gyednek), akik sokszor sokkal nagyobb eséllyel nevelnek ki hátrányos helyzetű gyereket, mintha be lenne adva egy bölcsibe (ugye miattuk kötelező az ovi is).

2023. nov. 29. 20:55
 14/21 anonim ***** válasza:
100%
Így éri meg ráadásul rikta magyarországon a "gyerekbarát" munkahely, és csak közéfokú végzettséggel rendelkezve még a fixen délelőttös állandó szabadhétvégés napi 8 órás munkákat is vadászni kell ha értelmes fizetést szeretne valaki, nem csak bérminimumot. (jelenleg én is ezt teszem)..
2023. nov. 29. 23:43
 15/21 anonim ***** válasza:
82%

Nem kell,csak lehet.

Svédországban pl az apának is kötelező.

Amúgy egy 6 hetes gyereket odakúrni a dajkának, hogy nesze én elmentem dolgozni, na szerintem az az igazi szemét dolog. Akinek nem kell gyerek, ne szüljön.

2023. nov. 30. 18:58
 16/21 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat.

Valamelyik héten volt munkahellyel kapcsolatos kérdése egy anyukának, és kapott egy ilyen választ:

"Mégis nagyobb eséllyel marad meg külföldön anyu munkahelye 3 hónap otthonlét után, bebiszitterre/bolcsire hagyva a gyerekét, mint Magyarországon 2-3 év utan."

Hát de pont ezaz, hogy a legtöbb munkahely meg egyáltalán nem tolerálja azt, ha az anyuka sok időre kiesik a munkából, mert azzal a kollégáit és saját magát is megszivatja.

2023. nov. 30. 19:55
 17/21 A kérdező kommentje:

Szerintem a pénz mégiscsak fontos lenne.

1 keresetből nem lehet tökéletesen megélni..

2023. nov. 30. 19:56
 18/21 anonim ***** válasza:
91%

Nemhogy nem lehet, de ha már itt Amerikával jöttél ott heti lakbér van, és sokszor a fizetés is hetente van, ha nem dobná hozzá a bébiszitterhez a gyerekét ahnem othonmaradna, repülne az albérletből kb az utcára, a gyereket meg vinné a gyámügy!

Na ez Amerika valódi arca!

2023. nov. 30. 20:31
 19/21 anonim ***** válasza:
16%

Ezért depisek/ bevannak gyepesedve a magyar anyukak. Csak otthon lehetsz otthon 2-3 évig, és mivel csak a gyerek körül forog az életük, így depisek lesznek. (akinek nem inge ugye.)

Külföldön ezért is boldogabbak az emberek, és ezt tudják is a "vezetők" én Max 1 évre tennem, és mindenki menjen, élje az életet, nem kell állandóan otthon ülni.

2023. nov. 30. 20:48
 20/21 anonim ***** válasza:
91%

#17: "1 keresetből nem lehet tökéletesen megélni.."

Na igazából ez az egész probléma gyökere.

A ma ismert civilizációnk úgy épült fel, hogy a férfiak dolgoztak, a nők többségében meg nevelték a gyerekeket OTTHON, miközben ellátták a teendőiket. Mivel legtöbb nő otthon volt, mindig volt hova leadni a gyereket, amíg el kellett menni valamiért.

Ez az alap lett felrúgva kommunizmusban és a vadkapitalizmusban is, végül mindkét rendszer a többségi társadalom nyomorához vezet.

2023. nov. 30. 20:49
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!