Megteheti a munkáltató,hogy ellehetetlenít anyaságiról visszatérő munkavállalót?
Annyi a történet,hogy anyaságiról térnék vissza a munkahelyemre.A tisztább kép érdekében, részletezem a helyzetet.
Területi vezető voltam pénzügyi területen, ez egy kisebb multicég volt.Viszont, ameddig az anyaságimat töltöttem, felvásárolta egy nagyobb cég.
A pozíciómat meg kvázi átszervezték, de az akkori formájában, meg is szűnt.
Szeretnék újra dolgozni.A probléma,hogy nem akarnak az eredetivel egyenértékű munkakörbe visszatenni, ezt meglehetősen arrogáns módon közölték."Ez nálunk nem így működik". Visszakérdeztem,hát akkor,hogy működik?Válasz nem volt.
Mondtam, akkor egy senior pozíciót, hiszen én ebben dolgoztam, nem csak beültem egy vezetői székbe.A válasz az volt, arra nincs üresedés.
Persze,ezekkel a tárgyalásokkal párhuzamosan próbáltak megvesztegetni,hogy mondjak fel és, akkor kapok egy kövér prémiumot.
Most ott tart a dolog,hogy lenne állás, de egy titkárnői munka.
Azért, vérlázító.Pénzügyi MSC-m van, menetközileg elismert ACCA certifikáció,szintén nemzetközileg elfogadott PMP.
A területi vezetői állásomat, nem szexeléssel szereztem, nem volt hátszelem , sem kapcsolati tőkém.Magam dolgoztam meg érte
Jogi útra szeretném vinni az ügyet.Mennyi esélyem lehet?
A munkakörödbe nem kötelesek visszavenni, ellenben a korábbi jövedelmedet meg kell adniuk a távolléted alatt történt béremelések átlagával egyetemben. Hogy őszinte legyek nem igazán értem a kiakadást.
Gyed-en vagyok a kislányommal, korábban műszaki területi csoportvezetőként dolgoztam. Nyilván napi háromszor megfordul a fejemben, hogy vajon lesz-e hova visszamennem, azért valljuk be egy nő sajnos sok helyen erős hendikeppel indul felelős beosztásokban, pláne gyerekvállalás környékén. Piacképes diplomáim vannak, tanulékony vagyok, így úgy vagyok vele, hogy vagy busás "végkielégítéssel" tennének ki, ami jó, vagy kénytelenek felajánlani valami más pozíciót a korábbi fizetésemért és ha fél évig titkárnősködnöm azért a fizetésért, hát egye fene... :D Az ő bajuk! Mivel nem akarnának titkárnő pozícióban ennyit fizetni, vagy tennének róla, hogy ne akarjak maradni, vagy találnának más munkakört nekem néhány hónapon belül. Én valószínű lassan elkezdenék más munkahelyet keresni addig is, ami a szellemi igényeimnek is megfelel és kész, egyébként meg a lábamat lóbálva adminisztrálgatnék amíg beleszokunk a gyerkőccel az új napi ritmusunkba.
Szóval szerintem nyugodj meg egy kicsit. Egyrészt a gyerekvállalással valahol a karrierutunk törését is vállaljuk nőként sajnos, ez előre tudható. Másrészt a kierőszakolásnak nincs értelme, ahogy már többen írták.
Harmadrészt pedig bevett szokás, hogy azért ajánlanak fel más, szinten aluli munkakört, hogy ne akarj maradni. DE! Az előző fizetésed jár mellé, azzal nem szoktak haknizni. :)
Neked kell tudni, hogy inkább ellébecolsz egy kicsit titkárnőként, amíg beáll az új rutin, vagy felmondasz a "prémiumért" és keresel inkább új állást. Más opciónak (árulkodás az anyánál) nem látom értelmét.
"Amennyiben a munkavállaló a gyermek hároméves kora előtt visszatérne a munkába, a munkáltató köteles őt foglalkoztatni. A munkavállalót ugyanabban a munkakörben kell alkalmaznia."
"Lényeges, hogy a munkavállalónak nem csökkenthet a munkabére, abban az esetben sem, ha a munkáltató csak más munkakört tud felajánlani."
"A munkakör módosításában – amennyiben az előző munkakör megszűnt az évek során – a munkáltatónak és a munkavállalónak szükséges megállapodnia."
Meg kell állapodni. Vagyis a dolgozónak nem lehet egyoldalú követelése. Ezt perben nem tudja érvényesíteni.
"Ha a felek meg tudnak egyezni a munkakör módosításában, akkor erről munkaszerződés-módosítás keretében megállapodhatnak, így megmenthető a munkaviszony. Fontos tudni azonban, hogy jogszabályban meghatározott eseteket kivéve (pl. védett korú munkavállaló) a munkáltatónak nincs állásfelajánlási kötelezettsége."
Megoldás lehet még az ideiglenesen (max. 48 nap) más munkakörben való foglakoztatás. Erre a munkáltatónak joga van az eredeti munkaszerződésed alapján.
Szóval, ha nem akarod elfogadni az új munkakört, akkor a legjobb a közös megegyezés.
Figyelj, én megértem a problémádat, tényleg, szemétség, amit nyomnak, de gondolj bele: kell az neked, hogy pereskedés után neked lesz igazad, kötelesek visszatenni egy senior poziba, de tutod, hogy a hátuk közepére nem kívánnak és bunkóznak napi szinten?
A helyedben inkább arra mennék, hogy megegyezek velük, annyi lóvét rántva le róluk, amennyit csak lehetséges, aztán menjenek a francba, ezekkel a skillekkel úgyis könnyen találsz normális helyet.
"pereskedés után neked lesz igazad"
Nem lesz "igaza". A munkaköre megszünt és nem ő választ másikat. A bíróság maximum annyit itélhet meg, amit a vállalat most is felajánl: ugyanannyi pénzért más, akár alacsonyabb beosztásban. Vagy felmondás végkielégítéssel.
"Jogi útra szeretném vinni az ügyet. Mennyi esélyem lehet?"
Szerintem nem sok. És mielőtt elmész, gondold át, hogy atörvény egyedül ezt a vállaltot kötelezi, hogy foglakoztasson egy kisgyerekes anyát, aki több évre kiesett a munkából és lemaradt az aktualitásokról. Csak akkor érdemes elmenni, ha biztosan tudod, hogy vanesélyed másik állásra.
Egyébként kompromisszumosan javasolhatod, hogy nem egyezel bele új munkaszerződésbe, da foglalkoztassanak a törvény által megengedett határidőig más minkakörben. (A titkárnői, amit felajánlottak.)
Ezzel elodázhatod a döntésd, meglátod, hogy elviselhető-e az új munka és körbenézhetsz a munkaerőpiacon.
Ha belemennek. De fel is mondhatnak amunkakör megszűnésére hivatkozva..
Ezzel mi volt a probléma, hogy nem lett népszerű válasz?
Ugyanis alapvetően teljesen így van. Üdv: Egy "munkaügyis".
"Nem vagy köteles elfogadni. Neked van egy hatályos munkaszerződésed, amiben benne van a munkaköröd. A munkáltató ebben köteles tovább foglalkoztatni. Ha nem tud (mindegy, hogy mi az oka), akkor ajánljon fel egy másikat, ami neked vagy megfelel, vagy nem. Ha megfelel, akkor munkaszerződés módosítás, ha nem felel meg, akkor a munkáltató nem tud a munkaszerződésnek megfelelően foglalkoztatni, tehát a munkaviszonyodat kénytelen felmondani (átszervezés miatt) minden következményével együtt (végkielégítés, stb.). Ennyi..."
"a munkaviszonyodat kénytelen felmondani (átszervezés miatt) minden következményével együtt (végkielégítés, stb.)."
"Ezzel mi volt a probléma, hogy nem lett népszerű válasz?"
Az, hogy amiket írtál, azokat a munkáltató magától is felajánlotta a kérdezőnek.
Pl. benne van a kérdésében, hogy -bár rosszul megfogalmazva-, hogy felajánlottak neki egy közös megeggyezéses felmondást a minimumnál több pénzzel: "... a tárgyalásokkal párhuzamosan próbáltak megvesztegetni,hogy mondjak fel és akkor kapok egy kövér prémiumot."
De ő arra várt választ, hogy ki tud-e kényszeríteni egy, a régihez hasonló pozíciót. (Amire a felpontozott hozzászólok már megmondták, hogy nem.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!