Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Önéletrajz írásánál jobb, ha...

Önéletrajz írásánál jobb, ha őszinték maradunk, és csak azokat írjuk bele, amik igazak ránk?

Figyelt kérdés

2023. nov. 14. 10:06
A kérdező szavazást indított:
Igen, elvégre egy kisebb füllentéssel is lebukhatunk előbb-utóbb.
Kicsit feltüntethetjük magunkat jobbnak, mint amilyenek vagyunk, ezzel is eladhatjuk magunkat (és még fejlődhetünk is akár).
Egyéb, leírom.
11 szavazat
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
76%

Én olyan apróbb túlzásokat szoktam csinálni, hogy azt a technológiát amit mondjuk saját magam tanultam meg otthon / hobbiból azt be szoktam írni valós tapasztalatnak korábbi munkahelyről. Egyszerűen úgy jobban mutat, mint ha odaírom hogy otthon bohóckodtam vele. Ha pedig belekérdeznek akkor tudok rá válaszolni.

Olyat viszont nem kamuzok amihez nem értek, valamint végzettséget, nyelvismeretet, korábbi munkahelyeimet illetően is a valósat írom.

2023. nov. 14. 10:33
 2/12 anonim ***** válasza:
100%

A skilleken lehet kicsit szépíteni, hangzatos, de szubjektív dolgokat (pl "csapatjátékos", "jó kommunikáció") beleírni, valamint az ismert technológiáknál is nyugodtan be lehet írni tapasztalatnak azt, amivel csak keveset foglalkoztál.

De végzettséget, korábbi munkahelyet (max az ott eltöltött idő hosszát), ilyesmit nem érdemes kamuzni.

2023. nov. 14. 10:56
 3/12 anonim ***** válasza:
100%
Olyat kamuzz, amivel nem buksz le. Én például pénzügyes vagyok. Multinál ez úgy néz ki, hogy sokan csinálják, és nagyon lebutított folyamatok vannak. Ellenben mégis elvárják a komplex könyvelési tapasztalatot. Én egy helyen dolgoztam 4 évig, egy folyamatot csináltam. Amikor gyes után kiraktak, és sokáig nem találtam munkát. Aztán egy fejvadász mondta, hogy ennél komplexebb munkatapasztalatot kéne felmutatni, mert így sehova nem vesznek fel. Tanultam, tudok róla beszélni, írjam be az önéletrajzba, hogy több mindent is csináltam. Beírtam, a következő állásra fel is vettek. Úgyis betanítanak, mert minden cégnél más a rendszer. De nyilván nem írtam volna be, hogy pl. értek a programozáshoz, mert arra nem tanít be 3 hónap alatt.
2023. nov. 14. 11:58
 4/12 anonim ***** válasza:
100%
Én pl beírtam tapasztalatnak, hogy C# és Java, pedig csak az egyetemen dolgoztam velük, mert frontendes vagyok. Meg beírtam a TDD-t, holott egyik cégnél sem használtuk, de nyilván tudom, miről van szó, tanultam, szóval nem buknék le vele, de bele kellene rázódnom, ha használni kell.
2023. nov. 14. 13:30
 5/12 anonim ***** válasza:
37%
Hat ha rajta kapnak h hazudozol kapásból kivágnak szal az nem fogja megkönnyíteni az álláskeresésed, amúgy meg az egyetlen releváns információ amit megnéznek az önéletrajzban az a tapasztalat, az meg lecheckolhato.
2023. nov. 14. 13:43
 6/12 anonim ***** válasza:
100%

Az egyetlen releváns információ a tapasztalat, ami lechekolható? Lekérik a TB-től a korábbi munkahelyi adataid? Hát, nem gondolnám.

A végzettség inkább ellenőrizhető. Állásinterjún nem szokták bekérni a diplomát, nyelvvizsgát, de ha leírtad az önéletrajzba, és téged vesznek fel, a felvételkor be kell mutatni. Ott lennél bajban, ha behazudtál egy diplomát.

Nyilván ha rajtakapnak, hogy hazudozol, akkor nem fognak felvenni, ez mindenki számára evidens. A kérdés pont arra irányult, hogy milyen szintig lehet elmenni a kamuzásban.

Azért azt ne felejtsük el, hogy az állásinterjún el kell adnod magad. Tehát mindenki fényezi magát, és a munkaadó is fényezi az adott munkakört. Nem fogja elmondani, hogy monoton a munka, szekásak a kollégák, és már 3 éve nem adtak béremelést. Akkor neked sem kell feltétlenül mindenben őszintének lenni. Olyat kell hazudni, amibe nem buksz bele.

Tehát például, ha egy pályakezdő volt gyakorlaton, de ott egész nap takarított, akkor nyugodtan leírhatja az önéletrajzban, hogy XY gyárban volt szakmai gyakorlaton, és ott szakmai munkát végzett. Ha ismeri a céget, ha tudja mi ott a munka, nyugodtan megteheti. Senki nem fog rájönni.

2023. nov. 14. 14:40
 7/12 anonim ***** válasza:
64%
A diplomát sem kérik a legtöbb helyen. :)
2023. nov. 14. 15:08
 8/12 anonim ***** válasza:
100%
Ez ilyen, a munkavallalói oldal is szeret néha ügyesen fogalmazni, de a munkaadói sem különb pár cég esetében a kiváló körülmények meg versenyképes fizetés mantrával.
2023. nov. 14. 17:09
 9/12 anonim ***** válasza:
100%

Tőlem állásinterjún még soha nem kérték a diplomát, de amikor felvettek, akkor be kellett vinnem, és a HR lefénymásolta, és lefűzte az irataimhoz.

Szerintem elég furán néztek volna rám, ha azt mondom, hogy ja mégsincs.

2023. nov. 14. 18:27
 10/12 anonim ***** válasza:
100%
Én a korábbi munkahelyemet próbáltam beállítani az újhoz vezető lépcsőként, pedig nem is kapcsolódik szorosan, és egy vakvágány volt az életemben.
2023. nov. 14. 22:12
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!