Önéletrajz írásánál jobb, ha őszinték maradunk, és csak azokat írjuk bele, amik igazak ránk?
Én olyan apróbb túlzásokat szoktam csinálni, hogy azt a technológiát amit mondjuk saját magam tanultam meg otthon / hobbiból azt be szoktam írni valós tapasztalatnak korábbi munkahelyről. Egyszerűen úgy jobban mutat, mint ha odaírom hogy otthon bohóckodtam vele. Ha pedig belekérdeznek akkor tudok rá válaszolni.
Olyat viszont nem kamuzok amihez nem értek, valamint végzettséget, nyelvismeretet, korábbi munkahelyeimet illetően is a valósat írom.
A skilleken lehet kicsit szépíteni, hangzatos, de szubjektív dolgokat (pl "csapatjátékos", "jó kommunikáció") beleírni, valamint az ismert technológiáknál is nyugodtan be lehet írni tapasztalatnak azt, amivel csak keveset foglalkoztál.
De végzettséget, korábbi munkahelyet (max az ott eltöltött idő hosszát), ilyesmit nem érdemes kamuzni.
Az egyetlen releváns információ a tapasztalat, ami lechekolható? Lekérik a TB-től a korábbi munkahelyi adataid? Hát, nem gondolnám.
A végzettség inkább ellenőrizhető. Állásinterjún nem szokták bekérni a diplomát, nyelvvizsgát, de ha leírtad az önéletrajzba, és téged vesznek fel, a felvételkor be kell mutatni. Ott lennél bajban, ha behazudtál egy diplomát.
Nyilván ha rajtakapnak, hogy hazudozol, akkor nem fognak felvenni, ez mindenki számára evidens. A kérdés pont arra irányult, hogy milyen szintig lehet elmenni a kamuzásban.
Azért azt ne felejtsük el, hogy az állásinterjún el kell adnod magad. Tehát mindenki fényezi magát, és a munkaadó is fényezi az adott munkakört. Nem fogja elmondani, hogy monoton a munka, szekásak a kollégák, és már 3 éve nem adtak béremelést. Akkor neked sem kell feltétlenül mindenben őszintének lenni. Olyat kell hazudni, amibe nem buksz bele.
Tehát például, ha egy pályakezdő volt gyakorlaton, de ott egész nap takarított, akkor nyugodtan leírhatja az önéletrajzban, hogy XY gyárban volt szakmai gyakorlaton, és ott szakmai munkát végzett. Ha ismeri a céget, ha tudja mi ott a munka, nyugodtan megteheti. Senki nem fog rájönni.
Tőlem állásinterjún még soha nem kérték a diplomát, de amikor felvettek, akkor be kellett vinnem, és a HR lefénymásolta, és lefűzte az irataimhoz.
Szerintem elég furán néztek volna rám, ha azt mondom, hogy ja mégsincs.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!