Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » A munkaerőpiac olyan, mint...

A munkaerőpiac olyan, mint egy bánszínház?

Figyelt kérdés

Úgy gondolom, leginkább a bánszínház szóval lehetne jellemezni.

Leginkább az számít, mi van az önéletrajzban, meg hogy adod el magad.

Én, anno érettségi után egy OKJ-t végeztem el.Baromi nehezen találtam vele szellemi állást, azt is protekcióval, ráadásul az is olyan volt,hogy sem rugalmas munkaidő, sem home office nem volt, amik úgy gondolom, alapvetőek manapság.

Pedig az ország nem olyan területén laktam, ahol csak kapálni lehet meg szalagmunka van.

Mikor meglett az állás nem sokkal később, beiratkoztam egyetemre,de a nem túl acélos érettségi miatt, meg a levelező jelleg miatt, csak költségtérítésesre vettek fel.Előnye volt,hogy nem kellett foglalkoznom a jegyekkel, átlaggal, csak annyi volt a lényeg,hogy csusszanjak át.Vagy saját kútfőből, vagy "segítséggel" sikerült is abszolválni a tárgyakat, államvizsgázni, illetve a tanulmányok alatt nyelvvizsgát is lerakni, ugyanis nekünk még kellett.Utána jött csak a mentesség, miután én végeztem.

Tudásom nem sokkal nagyobb, mint diploma előtt.Viszont a munkaerőpiacon óriási a különbség.A bérek egyből a KSH-s átlagon felüliek, ami meg nagyon más, az a bánásmód a munkahelyen.

A rugalmas munkaidő, heti pár nap HO magától értetődik.Illetve, a főnök is szinte egyenrangúként beszél veled.

Számomra hihetetlen volt,hogy egy szépen kinyomtatott oklevél ennyi mindent képes befolyásolni.Ezért mondom,hogy egy bábszínház a munkaerőpiac.

Akár, diploma nélkül is eltudnám végezni a mostani munkakörömet,hiába feltétele a diploma a betöltésének.

2023. nov. 4. 16:45
 1/8 anonim ***** válasza:
73%
Ez a magyar (felső)oktatást minősíti, nem a munkaerőpiacot.
2023. nov. 4. 16:46
 2/8 A kérdező kommentje:

1#

Nem minősíti.

Levelezőn nem tudod úgy elvégezni, mint nappalin.Kevesebb tudást kapsz-

Ha akartam volna, fektethettem volna több időt,energiát bele, de mivel nekem csak a papír kellett, ezért megelégedtem mindig a kettessel.

2023. nov. 4. 16:49
 3/8 anonim ***** válasza:
100%

Pár hete egy idénymunkán beszélgettem egy tizenéves lánnyal. Azt mondta, egyetem, főiskola meg se fordult a fejében. Van egy szakács OKJ-je és az bőven elég neki.

Szóval van az a közeg, ahonnan a diploma megugorhatatlan. Na nem azért mert ő pl. nem tudná azt a manővert végrehajtani, amit te.

Egész egyszerűen nincs benne a mindennapok gondolkodásában.

Abban max. 1 szakma van. Vagy még az se, de az már tényleg extrém, bár szintén nem példanélküli.

A te munkáltatód ezeket az embereket hekyből ki is szűri azzal, hogy diplomásokat foglalkoztat. Ez egy a diploma sok "értéke" közül, ezen kívül is van még, ezernyi.

Például épp az a bizinyos manőverezés. Ha "megoldottad", "megtaláltad a segítséget" stb. az megintcsak olyan készségeket előlegez meg, ami az előbb említett néposztályból totálisan hiányzik. Rossz ezt így leírni, de ez van. Az emberek jelentős része képtelen több éves tervekben, vagy akárcsak 2-nél több lépéses logikai láncolatokban gondolkozni.

Azt se tudja mik ezek (pedig már általánosban találkozhatna velük, ha odafigyelne.)

Márpedig, akinek ennyi sincs, attól hogyan várod el hogy "business acumen-je" legyen meg "good understanding of processes-e"?

Egy jó erős negatív szűrő a diploma.

Szerintem is jobb lenne, ha ezen kívül valós követelmények, meg valódi tudásátadás is zajlana az egyetemeket de az sajnos az elit egyetemek és azon belül is néhány kar, szak. Másutt az van amit írsz.

2023. nov. 4. 17:26
 4/8 anonim ***** válasza:
100%

Egyetértek az előzővel. Nem azért kérnek diplomát a munkahelyen, mert az egyetemen bármi szakmai tudást felszedtél. Azt a munkahelyen szeded fel. Egy másfajta világszeméletet, munkához való hozzáállást, tanulási képességet feltételez az, hogyha van valakinek diplomája.

Én is azt hittem, hogy az összes eddigi munkahelyeimen meg tudtam volna csinálni a feladatokat diploma nélkül. Hiszen betanított szellemi munka volt az egész, semmit nem adott hozzá nekem a diploma. Aztán a munkahely is kezdett így gondolkodni, hogy elég lesz az érettségi. Jöttek az érettségizett újoncok, és fogtam a fejem. Nem tudtam eldönteni, hogy ennyire nem érdekli őket a dolog, vagy ennyire sötétek. Az egyik kislány, akit betanítottam, 10. alkalommal sem jutott el odáig, hogy a napi szinten használt weblapot elmentse a kedvencek közé. Chatprogramot nem tudták használni, nem mert ráírni senkire, nem értettem, mitől fél, megharapja az interneten keresztül. Hiába mondtam el mindent százszor, nem jegyzetelt, minden alkalommal úgy nézett rám, mintha akkor hallaná először a dolgot. A home office napokat szabadnapnak tekintette. Ezek után természetesen neki volt a legnagyobb szája, hogy a próbaidő után ő miért nem kapott fizetésemelést.

Szóval hiába volt olcsóbb, a minőség tragédia volt, és ráadásul teljesen demoralizálta a csapatot az állandó rinyálásával. És több ilyen eset is volt.

Szóval én is csak diplomást alkalmaznék, ha munkaadó lennék.

2023. nov. 4. 17:54
 5/8 anonim ***** válasza:
86%
Egyébként én vagyok sötét, vagy mi az a bánszínház?
2023. nov. 4. 17:56
 6/8 anonim ***** válasza:
14%
Persze. Banszinhaz a vilag. Suttyó prolik irni se tudnak de elvarnak barmit is...
2023. nov. 4. 21:19
 7/8 krwkco ***** válasza:
100%

"mi az a bánszínház?"

Olyan, mint a bábszinház, csak apró Jelasicsokkal.

2023. nov. 4. 21:55
 8/8 anonim ***** válasza:
100%

Én is tudok betonozni, mégse vállalhatok ilyen unkát, mert nincs kőműves végzettségem.

Ha a munkáltató megköveteli, akkor foroghatsz te magad körül, akkor se fog felvenni, ha te amúgy el tudnád végezni az adott munkakört.

2023. nov. 5. 12:10

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!