Most akkor minden ember selejt, aki 500 nettó alatt keres vagy sem? Mi az igazság?
Hol van a valóság a két ellentétes narratíva között? Az egyik szerint csak az nem keres havi félmilliót, aki nem akar, lusta, gyenge képességű, stb. (Mínusz mentősök, tanárok, háziorvosok, stb. de ha nem ezekbe a kategóriákba tartozol, ásd el magad).
A másik álláspont szerint (amit a KSH is megerősít) szerint pedig csak a felső 1-2 jövedelmi decilis (tehát a lakosság 20%-a) keres ennyit vagy fölötte.
Éppen ez a probléma, ahogyan vélekedsz az egyetemi képzésekről. Én az első kategóriád vagyok, akinek megadatott a nappali tagozat, majd mesterképzés alatt már dolgoztam és a jobb fizetés reményében megcsináltam mégegy levelező képzést is, mert érdekelt... Ja és egyetemi tanár is vagyok, ahol oktatok nappali és levelező tagozaton is.
A levelező képzésen dolgozó, sok esetben olyan beosztású egyének vannak jelen, hogy a pofám leszakad, míg mások teljesen a nulláról kezdik. Sokkal jobban szeretünk nekik órát tartani a tanár társaimmal, mert érdeklődők, bevonhatók, látszik, hogy saját akaratból, céltudatosan, tanulni vannak ott, míg a nappalisok sokszor érdektelenek, csak lébecolnak, túlélnek. A levelezősök is együtt járnak ebédelni, együtt tanulnak konzultációs napokon és belefér néhány sör is közben, vagy utána egy helyi kocsmában, hiszen zömében családos emberek, legyen egy kis kiszakadás, lazítás is néha a pörgés mellett... Én diákként is sokkal jobban szerettem a levelezős csapat morált, mint a nappalist. Az is jó, de teljesen más. Szóval nem elkapálni kell az egészet és siránkozni, hanem ha tényleg el akarsz érni valamit, akkor menni, összeszorítani a fogakat és csinálni. Én tanárként mélységesen tisztelem azokat a hallgatókat, akik ezt munka mellett nyomják. Nem könnyű... ezt senki nem mondta.
3-5 év alatt megvan a diploma, még mindig marad 25-30 éved az új szakmádban dolgozni. De ha csak 15, már akkor is megérte valószínűleg. Egyébként pont idén garázdálkodhatott minden egyetem szabadon a ponthatárokkal, így télen jelentkezhettél volna, kb. csak azt nem vették fel valahova, aki be sem adta a jelentkezését.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!