Azt olvasom sok helyen, hogy az informatika egyes ágazatába(vagy más szakmában) létszámhiány van. Miért követelmény a több éves munkatapasztalat akkor? A pályakezdőknek miértnem adnak esélyt?
A munkaerővel szemben nem csak mennyiségi, hanem minőségi elvárások is vannak. Még utcaseprésnél is: ha valakinek nincs meg a két keze és két lába, hiába csinálná, nem lesz képes rá. Vagy mondjuk a súlyos alkoholisták sem jók erre a munkára, mert fizetés után egy hétig nem is látják őket, mikor melyik árokban fetrengenek részegen, aztán mikor előkerülnek, elvonási tünetekkel küzdve próbálnak dolgozni.
Ugyanez igaz az IT-ra is: attól, hogy a pincérből gyorsan átképzett Pistike kitámolyog a féléves bootcampből, még nem biztos, hogy képes időre, megfelelő minőségben, a megrendelő elvárásai szerint összehozni a szoftvert. Márpedig akkor nem ér vele sokat a munkáltató, hiába vette fel. Azért kérnek szakmai gyakorlatot, mert aki 1-2 évet lehúzott ilyen munkakörben, az egyrészt alkalmas rá, másrészt van annyi tapasztalata, hogy megbízhatóan tud dolgozni.
Az már egy más probléma, hogy a megbízható, jó szakembert meg is kellene fizetni, akkor nem menne el máshová és nem lenne belőle hiány, de erre még nem jöttek rá a munkáltatók. Nem csak az IT-ben, máshol sem.
Igazából, ezt csak beleírják az álláshirdetésbe,hogy a cég ne tűnjön lúzernak.
Valójában meg baromira örülnek annak is, ha pályakezdő informatikus jelentkezik.
Én nem informatikus vagyok, hanem gépészmérnök, anno kezdőként én is olyan helyre nyertem felvételt, ahol a hirdetésben az állt, x év tapasztalat.
Csak azért, hogy meglegyen darabszámra a létszám fölösleges embert fölvenni.
Pályakezdő nem csak a munkára alkalmatlan de még a tapasztaltakat is feltartja.
Programozóknál tipikusan az a helyzet hogy a sok pénz hallatán mindenki is programozó akar lenni és a nagyrészük alkalmatlan a feladatra. Azt pedig hogy ki az akiben van potenciál nehéz megtalálni.
Nálunk is emberhiány van, munka van bőven csak ember nincs aki elvégezze. Ha egy kezdőt felveszünk az kb 6 hónap - 1 év után lesz produktív, ez idő alatt viszont annak az idejét viszi aki betanítja és foglalkozik vele. Amit egy kezdő mondjuk megcsinál hetek alatt az sokszor nekem 1-2 nap munka.
És ott van a veszély hogy a kezdő nem alkalmas a feladatra vagy pedig vált helyet mire betanul.
Szval fizetted az ő bérét ami mostmár kb br 700 felett van havonta, fizetted az én időmet amit a betanítására szántam ami kb 1/3 bér és nem lett előbb kész a projekt.
Majdnem ugyanennyiért meg beszerzel egy medior-senior fejlesztőt aki 1-2 hónap után szinte biztos hogy produktív és ténylegesen előrébb van a projekt.
Országosszinten minden ágazatban létszámhiánnyal küzködnek a cégek. Mindenhova csak olyan embereket akarnak felvenni, akinek megvan a többévnyi munkatapasztalata, Így egy kezdőnek nem sok esélye van, a munkaerőpiacon.
Ismerek olyan embereket, akiknek diplomájuk van és muszáj volt nekik, elmenni egy gyárba dolgozni 3 műszakba, mert sehol nem kaptak esélyt.
Egyébként, ez már 5-10 éve is így működött.
Akkor a munkáltatók ne csodálkozzanak, hogy nem találnak embert.
A kezdőnek is el kell kezdenie valahol.
7-es vagyok, ez kimaradt.
Felveszik a pályakezdőket, de ahhoz már komoly protekcióra van szükség, hogy eltudja kezdeni valahol az életét.
Én úgy vettem észre hogy a maivilágban, ismeretség és protekció nélkül, már nagyon sokan labdába se tudnak rúgni. Lehet bármilyen jó az önéletrajzod, beszélhetsz 1 vagy több idegen nyelvet folyékonyan, nem fognak esélyt adni.
Protekció nélkül, már szinte semmit nem lehet elintézni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!