Ennyire kevés piacképes, viszonylagos jólétet biztosító szakma lenne csak?
Az alapján, amit az inteneten és ismerősöktől hallottam, a diplomák tekintetében az IT, műszaki, orvosi diplomák azok, amelyek piacképesek, szakmákból pedig az építőiparhoz kapcsolódóak: víz-gáz-villanyszerelés, ács...stb.
Tényleg ez a rögvalóság, hogy az összes szakma ilyen kevés hányadával lehet viszonylag jólétben élnie egy átlagembernek (kulcsszó az átlagember, nyilván a top 1-2% mindenből jól keres)?
Akit ezek egyike sem érdekel, és nem kimondottan jó képességű, az ennyi, megszívta, mehet robotolni?
Amire egy “átlagember” (értsd: a tömegesen rendelkezésre álló népség) is simán, erőfeszítés nélkül (értsd: több év tanulás, tehetség, kiemelkedő értelem) képes, az a tudás/szolgáltatás nem lehet drága.
Valamint lehet hogy valaki éveken át képzi magát egy olyan területen, ami őt érdekli - de sajnos senki mást nem: ez a tudás sem lehet drága (piacképes, ahogy fogalmazol)
A piacon akkor alakul ki magas ár, ha a kínálat szűkösebb, mint a kereslet.
Ezeket ismeri egy nyolcéves, igen.
A valóság pedig másképp működik. Az aknakereső-patkány-idomár is elég jól él.
Én például a doktorimból építettem céget a szakterületem egy kis szeletén. Ezért kell tanulni, nyitott szemmel járni, keresni a lehetőségeket, kapcsolatokat építeni, és megtalálni azt ami neked ideális és piaci igény is van rá.
#4: Mint például bármi, mint írtam. Például válaszold meg a felvetéseket és mondom, hogy az a szint szerintem hol van
Az iskolarendszerű képzés a valós szakmák 50%-át se fedik le, és dacára annak, hogy úgy tűnik, a hard skillekre van inkább igény, valójában a soft skillek nehezebben tanulhatók.
Inkább az a gond, hogy nagyon elválnak a reál és humán szakok egymástól, ami a valós életben nincs így. Pl nincs "termékmenedzser" szak, aki vegyesen ért a marketinghez, sales-hez, UX designhoz stb. stb. Helyette pl. közgazdásznak tanulhatsz, vagy akár bölcsésznek, és majd a munkahelyen kiképezheted magad.
Hazafelé láttam, hogy bruttó 700.000 forintos bérért keresnek Budapesten troli vezetőket.
Szerintem az elég jó pénz és nem kell hozzá mesterdiploma.
Nagyon meglepő neked kérdező, hogy csak azokban az állásokban fizetnek ahol dolgozni is kell?
És igen senkit se érdekel, hogy téged mi érdekel. A fizetést munka után adják nem alanyi jogon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!