Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Ennyire kevés piacképes,...

Ennyire kevés piacképes, viszonylagos jólétet biztosító szakma lenne csak?

Figyelt kérdés

Az alapján, amit az inteneten és ismerősöktől hallottam, a diplomák tekintetében az IT, műszaki, orvosi diplomák azok, amelyek piacképesek, szakmákból pedig az építőiparhoz kapcsolódóak: víz-gáz-villanyszerelés, ács...stb.

Tényleg ez a rögvalóság, hogy az összes szakma ilyen kevés hányadával lehet viszonylag jólétben élnie egy átlagembernek (kulcsszó az átlagember, nyilván a top 1-2% mindenből jól keres)?

Akit ezek egyike sem érdekel, és nem kimondottan jó képességű, az ennyi, megszívta, mehet robotolni?

2023. okt. 13. 12:15
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
80%

Amire egy “átlagember” (értsd: a tömegesen rendelkezésre álló népség) is simán, erőfeszítés nélkül (értsd: több év tanulás, tehetség, kiemelkedő értelem) képes, az a tudás/szolgáltatás nem lehet drága.

Valamint lehet hogy valaki éveken át képzi magát egy olyan területen, ami őt érdekli - de sajnos senki mást nem: ez a tudás sem lehet drága (piacképes, ahogy fogalmazol)

A piacon akkor alakul ki magas ár, ha a kínálat szűkösebb, mint a kereslet.

2023. okt. 13. 12:24
 2/13 anonim ***** válasza:
57%
Dehogy, ennél sokkal-sokkal több van. Sőt inkább úgy mondanám, hogy a szakmák viszonylag kis hányada az, amivel ha a fene-fenét eszik, akkor sem lehet normálisan megélni. Mármint persze kinek mi a normális szint és milyen élethelyzetből indul és nem csak a mostani, pár éves recessziós időszakra gondolok.
2023. okt. 13. 13:07
 3/13 anonim ***** válasza:
60%
Nem, ennél sokkal több van.
2023. okt. 13. 13:27
 4/13 A kérdező kommentje:
#2, 3; Például?
2023. okt. 13. 13:41
 5/13 anonim ***** válasza:
58%

Ezeket ismeri egy nyolcéves, igen.

A valóság pedig másképp működik. Az aknakereső-patkány-idomár is elég jól él.

Én például a doktorimból építettem céget a szakterületem egy kis szeletén. Ezért kell tanulni, nyitott szemmel járni, keresni a lehetőségeket, kapcsolatokat építeni, és megtalálni azt ami neked ideális és piaci igény is van rá.

2023. okt. 13. 14:00
 6/13 anonim ***** válasza:
57%

#4: Mint például bármi, mint írtam. Például válaszold meg a felvetéseket és mondom, hogy az a szint szerintem hol van

2023. okt. 13. 14:17
 7/13 anonim ***** válasza:
66%
tartalomgyártásból elég jól meg lehet élni, és még diploma se kell hozzá.
2023. okt. 13. 14:31
 8/13 anonim ***** válasza:
69%

Az iskolarendszerű képzés a valós szakmák 50%-át se fedik le, és dacára annak, hogy úgy tűnik, a hard skillekre van inkább igény, valójában a soft skillek nehezebben tanulhatók.

Inkább az a gond, hogy nagyon elválnak a reál és humán szakok egymástól, ami a valós életben nincs így. Pl nincs "termékmenedzser" szak, aki vegyesen ért a marketinghez, sales-hez, UX designhoz stb. stb. Helyette pl. közgazdásznak tanulhatsz, vagy akár bölcsésznek, és majd a munkahelyen kiképezheted magad.

2023. okt. 13. 16:03
 9/13 anonim ***** válasza:
85%

Hazafelé láttam, hogy bruttó 700.000 forintos bérért keresnek Budapesten troli vezetőket.

Szerintem az elég jó pénz és nem kell hozzá mesterdiploma.

2023. okt. 13. 16:27
 10/13 anonim ***** válasza:
0%

Nagyon meglepő neked kérdező, hogy csak azokban az állásokban fizetnek ahol dolgozni is kell?

És igen senkit se érdekel, hogy téged mi érdekel. A fizetést munka után adják nem alanyi jogon.

2023. okt. 14. 00:48
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!