Miért mondják mindig itt a gyakorikérdéseken, hogy
rosszul keresnek az építészek és szólják le?
Figyelt kérdés
Nem vagyok építész, nem tudom mennyit keresnek, viszont szeretném megtudni, és egyik válasz renddszerint nagyon alacsony, másik nagyon magas összeget mondd, nem tudom eldönteni mi az igazság. Láttam olyat is aki 800 ezret írt, de közben minden kérdésnél van olyan válaszoló aki leírja hogy “a mérnöki szakok között legrosszabbul fizetett”, de miért a többi mérnökhöz
lehet csak hasonlítani? Oké, hogy azok között legrosszabb, de ha 800 ezer, az országos átlagban nagyon magas, nem? Miért szólják le MINDIG az építészeket (feltételezem egy, ugyanaz az ember, ha mindenhova ugyanaz van írva), és végül mennyit keresnek komolyan?
8-as mit jelent a középszerű fizu, és mit kéne elvárni a műszaki területtől? Miért vannak ennyire külön véve a műszaki munkák a többitől, ha fizetésről van szó, ennyire nehezek ezek a szakok?
És ha valaki nem szeretne vállalkozó lenni? Csak vállalkozóként lehet építészként magas fizetést elérni? Nem mindenki vállalkozó beállítottságú (én pl nem). Értem, hogy Magyarországon ez a helyzet, de mi a helyzet külföldön? Németország, Ausztria? Anglia, Kanada? Ott jobb a helyzet, nem?
2023. szept. 26. 23:14
12/21 anonim válasza:
Hát szerintem 800 az elég jó fizetés, még ha bruttóban ennyi akkor is
2023. okt. 1. 06:09
13/21 anonim válasza:
2014 körül kezdtem dolgozni, amikor nem volt ennyi giga beruházás (sport csarnokok, stadionok stb), áfa kedvezmény, csok, babaváró stb ami pörgette volna a piacot. [ Mondjuk kérdéses meddig tart ez ki ]
Nah akkor sok építész és építőmérnök örült, hogy ha minimálbér + 10-20 %al el tudott kezdeni szakmában dolgozni. Már ha kezdőként talált valamit!
2023. okt. 1. 09:40
14/21 anonim válasza:
Sztem nem keresnek kiemelkedően. Max átlagos
2023. okt. 14. 06:34
15/21 anonim válasza:
Mert az emberek szeretnek mindent eltúlozni. Viszonylag jól keresnek, de hasonló energia befektetéssel kb 20%-30% Többet keresel más területeken.
2023. okt. 14. 20:32
16/21 anonim válasza:
Gondolom azert nezegeted az epitesz fizetest mert esetleg erdekel a szakma. En azt mondanam neked mint 12 eve, 3 orszagban is ebben a szakmaban dolgozo ember, hogy ha csak nem fanatikusan szereted a szakmat (amirol az elejen meg azt sem tudod hogy hogy fognak kinezni a hetkoznapjaid) akkor ne ezt valaszd. Nem javaslom, es akkor sorolom hogy miert. Magyarorszagon Ausztriaban es most jelenleg Svajcban dolgozok epiteszkent. Egysegesen mindenhol elmondhato az hogy sokkal rosszabban keresel mint egy mas mernöki szakon vegzett ember. (Ugye azt nem kell taglalni hogy egy dupla akkora fizetes nem dupla olyan jo mert ha te a kisebb fizetesböl ugyanolyan eletszinvonal mellett elteszel xet a masik a duplafizetesböl elrak 6xet, egyertelmü) A munka jellege most ha egy rajzolorol beszelünk iszonyatosan pepecselös, hosszutavon idegtepö, plane ha nem csak 8 orat dolgozol hanem napi 10et, merthogy tulora is van böven. Az evek soran derult ki szamomra hogy az egesz nem is erdekel, viszont ez egy zsakutca nem tudsz belole olyan konnyen kilepni ha ebbe az iranyba kepezted magad tovabb evekig, es ilyen munkatapasztalatokat szereztel csak. En megis megprobalok kilepni ebböl iden miutan hazaköltöztem Magyarorszagra. Visszaterve amit egyetemen esetleg kialakitassz kepet a szakmarol egy irodaban nem az lesz. A munkahelyek többsegeben nem «mühely» munka van amit probalnak a kepzes soran elhitetni, hanem egy fogaskerek vagy es felevig lehet csak kotazol(meretvonalakat huzol, kattintgatsz az ablak szeleire meg a fal szelere), vagy vonalakat huzogatsz 2Dben. Egyebkent meg azert arazza be a piac alacsonyabb ertekre az epitesz idejet, mert tulajdonkeppen nem ert semmihez, szakagi tudasa nincs, felsöbb szinten projektet vezet koordinal, alsobb szinten hat mondjuk ki egy rajzolo csicska. Svajcban pl lehet valaki ugy epitesz hogy nincs egyetemi vegzettsege(de csak ott) kb ertheto is hoyg miert. En nagyon megbantam hogy ez lett a szakmam, es ezzel teltek el a fiatal eveim, te ha meg elötte vagy ne kövesd el ezt a hibat.
jún. 16. 15:12
17/21 anonim válasza:
Meg par gondolat. Ha nem keresel jol, mindig frusztralni fog akar barati tarsasagban is hogy te vagy a szerencsetlen epitesz aki sok munkaval fele annyit keres mint mas aki jobban valasztott szakmat. Tovabbi pelda az eletbol, azert mentem kulfoldre mert nem tudtam olyan mertekben penzt sporolni mint akik mas szakmakban jobban kerestek, es az egy ilyen idoszakban ami az elmult 10 evben volt magyarorszagon hogy az ingatlanok arai a 4-5szorose emelkedtek, nem csak idot buktam hanem rengeteg penzt. Tehat aki jol valasztott hamarabb gyujtott penzt(ne adjisten alatettek, de ez most mas kerdes) olcsobban jutott ingatlanhoz, en aki a kapitalizmusban nem egy ertekes tevekenyseget vegez, az meg 3 szoros aron vett ingatlant. Mas kerdes ha vallalkozo vagy de akkor mint mas vallalkozasnal ugyanaz a keplet dolgoztatsz es elteszed a profitot mas munkaja utan. Ott lehet jobban keresni de nagyobb is a felelosseged, es ez tenyleg teljes embert kivan, hobbi meg ilyen uri huncutsagokat el kell felejteni gyakran meg a csaladra se jut ido. Es akkor össze lehet ezt vetni egy infomratikussal aki otthonrol 8 oras bejelentett munkakorben dolgozik amibol tenylegesen ledolgozik mondjuk 5,5et es kap 1M nettot es van maganelete es egy kenyelmes eletet el. Aki meg azt mondja hogy itt kreativ tudsz lenni, meg maradandot alkotsz… aki ilyet mond az nem ismeri ezt a szakmat. Van ilyen resze egyebkent minden projektben hat sztem olyan 3-5% amikor kreativ tudsz lenni mint vezeto epitesz az összes többi az grindolas, fingreszeles, es pepecselös munka. Remelem tudtam segiteni.
jún. 16. 15:30
18/21 anonim válasza:
17: én épìtőmérnökként tudnék elég sok dologban közös véleményt nyilvánítani. Elbaxtuk ez van.
jún. 16. 18:22
19/21 anonim válasza:
Ja es meg csak annyi mert Ausztriat is kerdezted, en 7 eve kezdtem el ott dolgozni az egyik legnevesebb irodaban, annyit kaptam mint egy buszvezeto, es epiteszetileg nagyon "izgalmas" eszak-olaszorszagi aldi üzleteken dolgoztam.... Es habar van Kollektiv Vertrag ami azt jelenti hogy a vegzettseged alapjan meg a tapasztalatod alapjan van egy minimum összeg amit keresned kell. Igenam csak a vegzettsegem alatti kategoriaba soroltak be es szerintuk ez igy rendben volt...Amugy amit mester diplomaval kellett volna kapnom is legalabb 1000 euroval volt kevesebb mint egy informatikus bere. Es hiaba emelkednek a berek, ezek az aranyok nem valtoznak....Na, szaz szonak is egy a vege. Ez nem egy ertekes szakma a kapitalizmusban. Akkor valaszd ezt ha szereted a sok munkat, a frusztraciot, ha nem szeretnel az eletben haladni, nem szeretnel sajat ingatlanban lakni, hanem örökre mas zsebet tömni az alberleti dijjal, ha szereted a hierarchiat, a monoton munkat, es a stresszt :) Ha ezek annyira nem jönnek be akkor valassz egy a kapitalizmusban nyerö szakmat mint pl informatikus, vagy vmilyen mernök(gepesz, villamos) vagy barmi olyan dolog akar ketkezi munka amit utana egyedül egyeni vallalkozokent tudsz csinalni es persze ott vannak meg a klasszikusok mint az orvos es ügyvéd...
jún. 16. 21:30
20/21 anonim válasza:
17: hat el :D de mindig lehet valtoztatni, es en most ezt fogom tenni. Mert eleg volt ebböl a fosbol...
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!