Most akkor hogyan tovább?
Nem, ez A statisztika attól a szervtől, ami a legnagyobb nyugati berendezkedésű ország munkaügyi, kereseti, és oktatási statisztikáit gyűjti. Mutass egy releváns statisztikát, ami ellentmondd neki, és akkor beszélgetünk róla, addig ez a "egy statisztika a sok közül" dumád csak egy újabb kísérlet a valóság letagadására.
Egyetértek hogy nem kell mindenkinek diploma. És nincs is mindenkinek. De akinek van, az jóval jobb esélyekkel indul.
Számolj: egy alapszakos diploma plusz 3.5 év tanulás. Várhatóan kb. 45-50 évig leszel a munkaerőpiacon még.
15.5 év tanulással a várható kereseted több mint dupla annyi, mint 12 év tanulással. Nem ostobaság otthagyni?
3 év alatt megtérül a 3.5 év befektetett idő ahhoz képest mintha végig gürized. Onnantól tiszta haszon.
És mesterrel ez a szorzó 3x-os.
Ha még emellett kompetens is vagy, akkor 5-10x
Nyilván egy hiper kompetens, talpraesett, jó üzleti vagy akármilyen érzékű ember versenyezni tud a diplomás irodista fizetéssel, sőt.
De itt nagy számokról beszélünk. Átlag jóska várhatóan sokkal jobban jár, ha továbbtanul, mintha nem. Te eléggé átlagjóskának tűnsz, hiszen úgy fest nincs semmi amiben hirtelen megcsillanna a tehetséged, nem tapintottál rá egy piaci résre, nem vagy millió követős influencer, stb stb... tehát fogadd el a valóságot, és 3 év invesztálással, a 12-n felül, duplázd meg a várható kereseted. Vagy írj ki hisztiző kérdéseket még évekig gyakorira, hogy miért nem lehet megélni 200 nettóból.
Nekem pedig jelenleg a napidíjam 300k (750 EUR). Mondjunk még számokat?
Figyelj, kerdeztel valamit, mi valaszoltunk, elkepeszto tobbsegben amellett ervelve hogy tovabb kell tanulni. Te azota kardoskodsz, hogy nem. Most akkor validációt keresni jottel a (rossz) dontesedhez? Minek teszel fel valamirol kerdest amirol nem erdekel az igazi válasz? Menj, legyel futar vagy szalagmunkás, amíg elfogyott az utolsó agysejted is, a te életed.
Honnan van merszed kijelenteni, hogy milyen a magyar oktatás ha még bele sem szagoltál Felsőoktatásba?
Tanulni könnyebb. Addig sem melózól. Ott a nyári szünet, bejárós részmunkaidős egyetemi lét hajrá
Új hozzászóló vagyok, és bár többen utaltak rá, én is aláhúznám hogy egyrészt lehet egyetem mellett is dolgozni, vannak ösztöndíjak, van diákhitel, ráadásul ingyenes képzések is, tehát nehezen elképzelhető olyan helyzet hogy valakinek valóban "nincs pénze" továbbtanulni. A 3-4. év végére, ha nem is hajtottad magadat agyon, sem a munkában, sem a tanulásban, könnyen lehet akkora béred mint egy szakmában dolgozó juniornak. Most ezt konkrétan gazdasági területre írtam de máshol is hasonló lehet a helyzet. Addig meg ki lehet húzni hasonló életszínvonallal mint amit a futárkodás ad.
Másrészt nem csak az egyetem, főiskola jelent továbbtanulást. Lehet az egy kétkezi szakma vagy egy online szerzett certifikát vagy akár egy új nyelv is, csak hogy 3 teljesen eltérő példát említsek.
És igen, ez a 12 év arra készít jó hogy el tudj mennni A) felsőoktatásba, a közoktatás droid módszereiből egy ideig megélj, majd rájöjj hogy ott egy teljesen másfajta tanulás ami eredményeket hoz B) elmenj egyenenesen a gyárba/irodába/szántóföldre stb. droidnak.
Ebből a szempontból nincs C opció, pl. hogy önmagában az érettségi jövedelemhez, álláshoz, bármihez juttat. Aki ezt mondta neked az nagyon csúnyán átvert. Viszont az A opción belüli lehetőségek száma végtelen.
Figyi, kérdező!
Én már a múltkor is azt ajánlottam neked, hogy tanulj tovább!
Ha nem akarsz egyetemre menni, akkor legalább tanulj valami szakmát, amivel később akár vállalkozhatsz is!!
E mellett teljesen jó lett volna a futárkodás.
Csak akad egy olyan étterem vagy pizzázó, ahol tényleg bejelentenek vagy ott az ingyenes szakmaszerzési lehetőség.
De nagyon fiatal vagy még, kár lenne leragadnod, ha tovább is tanulhatnál.
Igen, semmire sincs garancia.
Igen, lehet, hogy diplomásként sem lesz munkád.
De!
Ha majd mégis jön egy jó lehetőség, amihez mondjuk egy akármilyen diploma kell, akkor legalább lesz esélyed.
Érettségivel nem lesz még esélyed sem a többiekkel szemben, mert még mindig a tanulatlanok vannak többségben, így bármilyen állásra, amihez nem kell semmi, több száz másik emberrel kell versenyezned és sokkal kisebb az esély, hogy téged választanak. Max. csak a fiatalságod lehet előny most még, de mi lesz veled később ?!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!