Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Pofátlanság lenne ilyet kérni...

Pofátlanság lenne ilyet kérni a munkáltatómtól?

Figyelt kérdés

5 éve vagyok a cégnél és tanulni szeretnék még, de a választott szakomat nem indítják csak nappalin és levelezőn az egész országban. A levelező nekem nem játszik, mert szükségem van a folyamatos számonkérésre, órákra. A nappali órarend pedig lutri, nem biztos, hogy a törzsidő előtt-utánra be tudom szervezni az órákat.

IT-s multinál vagyok, a csapat kb legjobbja. Eddig gyakorlatilag mindent megengedtek nekem, mintafőnököm van, nagyon jó a cég hozzáállása. Viszont ezzel nem szeretnék visszaélni. Azonban a mostani beosztásommal nem összeegyeztethető egy nappalis munkarend, még ha a 3 éves képzést 3,5-4 évre is húzom el. Ilyen esetben pofátlanság lenne egy olyan kérés a főnökömtől, hogy a munkaóráimat/napjaimat szabadon igazíthassam a tanulmányaimhoz? Tehát a 40 órát ledolgozhassam akár 4 napon is, ha az ötödik napon egész nap a suliban kellene ülnöm.

2023. aug. 9. 22:00
 1/10 anonim ***** válasza:
86%
Nem akarom elvenni a kedved de ugye tudod hogy egy nappalis képzésen hétfőtől-péntekig oráid vannnak? (Igaz nekem csak csütörtökig voltak de addig meg minden nap 3-4) te tehát az nem játszik nálad hogy 4 napig dolgozol aztán 1 napot(?) még bemész egyetemre.
2023. aug. 9. 22:09
 2/10 A kérdező kommentje:
Voltam már egyetemista. Abból indulok ki, hogy az előadásokat nagyjából kihagyom, vagy dolgozok rajta. A gyakorlatokat pedig megpróbálom besűríteni egy napra. Ha nem megy, akkor reggel 10-ig tartó, vagy 4-kor kezdődő órák is szóba jöhetnek. Egy 4-500 fős szakon elég sok óra van ahhoz, hogy ez ne legyen egy lehetetlen vállalkozás.
2023. aug. 9. 22:22
 3/10 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem egy egészséges munkakörnyezetben az őszinteség a legjobb, beszélj a főnököddel. Ha megengedik, akkor az nem visszaélés, egyszerűen ésszerűen működnek, és fontos nekik, hogy jól érezd magad a munkahelyen, és nem menj el máshova.
2023. aug. 10. 00:40
 4/10 anonim ***** válasza:
100%

Több olyan kollégám és volt kollégám van, akik MSC-t csináltak nappalin, főállás mellett. Egyrészt MSC esetén talán rugalmasabbak az egyéni tanrendet illetően, másrészt ezek 2-4 féléves képzések. Szerintem egy alapjáraton 6 féléves BSC (feltételezem hogy az) képzést így elkezdeni nem jó ötlet. Gondolj bele arányaiban az időkbe. Ha 5 éve vagy egy cégnél és a következő teszem azt 1,5 évben kicsit kiesel a törzsidőből, azt még a cég is tolerálhatja. De 3 évig vagy 3-5,4 évig? Az túl sok.

Vagy keress olyan munkahelyet ahol nincs törzsidő, vagy engedd el ezt a képzést vagy kérj egyéni tanrendet. Ez utóbbi BSC-nél nem szokott rugalmasan működni.

Viszont elős körben biztos hogy beszélnék a vezetőmmel, hogy milyen lehetőségek vannak. Viszont itt megjegyezném, hogy ha nem az adott munkakörhöz szorosan kapcsolódó tanulmányokról van szó, akkor a multik (és maguk a vezetők sem) preferálják az úgymond "kikacsintást". Még akkor sem, ha neked csak hobbi szinten van érdeklődésed a témában.

2023. aug. 10. 07:14
 5/10 anonim ***** válasza:
100%
Nálunk tanulmányi szerződéssel rugalmasan kezelték a munkaidőt, viszont végzés után legalább annyi ideig cégnél kellett maradni. Szerintem is beszélj a főnökkel, főleg ha jó a viszony, kitaláltok valamit.
2023. aug. 10. 07:23
 6/10 anonim ***** válasza:
100%

"Abból indulok ki, hogy az előadásokat nagyjából kihagyom, vagy dolgozok rajta. A gyakorlatokat pedig megpróbálom besűríteni egy napra."

Gyönyörűen leírtad a levelező szakot! Nem értem, miért nem jó a levelező, ha munka mellett akarod csinálni, hiszen pont arra találták ki. Hétfőtől csütörtökig dolgozol, péntek és/vagy szombat meg egyetem. Normális munkáltatóval meg lehet beszélni, hogy még munkaidőkedvezményt is adjon (hogy ne a szabidból menjen) cserébe pár évig a cégnél kell maradni.

2023. aug. 10. 09:19
 7/10 anonim ***** válasza:
55%
Teljesen életképtelen ötlet.
2023. aug. 10. 09:22
 8/10 anonim ***** válasza:
0%

Munkaviszonyban az a "szép", hogy a munkáltató kb. azt enged meg, amit csak akar.... már ha neki is megéri...

De Te törzsidőről beszélsz.... akkor viszont ez közig. vagy legalábbis közszféra..

Na ott máshogy mennek a dolgok....

Mivel van egy törvényben szabályozott munkaidőd, nem nagyon engedhető meg az eltérés... még, ha ők belemennének is.

De van kiskapu.

Eltérő munkarendnek hívják.

A GEBASZ ott van, hogy hosszútávon több a hátránya, mint az előnye... és nagyon meg kell indokolni az ilyen igényt.

valamint mérlegelési jogkör, tehát úgy döntenek róla, ahogy akarnak és nem kell indokolni sem az elutasítását.

Viszont, ha adják, akkor csinálhatod a sulit, az eltérő munkarendedben foglaltak szerint.

2023. aug. 10. 10:18
 9/10 ascelpius ***** válasza:
100%

8#

Törzsidő-peremidő van versenyszférában is, miért csak közigbe lenne?

2023. aug. 10. 16:36
 10/10 anonim ***** válasza:

Milyen szakon szeretnél tanulni?

Nem pofátlanság kérni, megbeszélni. Persze ha olyan hozzáállással mész oda, hogy "én vagyok a legjobb, nekem jár", az annak hat. De ha szépen elmondod, milyen terveid vannak, te mit vállalnál az engedményért cserébe, az teljesen rendben van.

Amúgy én a helyedben átkérném magam félállásba, vagy legalábbis mondjuk 30-32 órás részmunkaidőbe. A törzsidő miatt nem szerencsés a nappali. Lehet, hogy első évben még sokan vannak, de később kisebb lesz az évfolyam, és a választott specializációdon lehet, csak egyetlen időpontot hirdetnek meg a gyakorlatnak. Illetve fél-egy évig lehet ezt csinálni, de 3-4 éven keresztül nagyon kimerítő, nem lesz mellette elég szabadidőd. És nagyon elvágod magadnak így a promó lehetőséget is, hoszen valószínűleg nem fogsz tudni a munkahelyeden sem úgy teljesíteni. Ha meg az egyetemet akarod ellógni, akkor minek kezdesz bele, ha nem azt tanulod és annyi energiát rászánva, amit szeretnél? Csak az állami féléveid/tandíjra szánt pénzed fogy, ha elhúzod.

Ha szeretnél igazi egyetemi élményt, akkor részmunkaidő, és/vagy váltás. Ha pedig csak papír kell és mindenáron meg akarod tartani ezt a munkahelyet (nem biztos hogy ér annyit), akkor levelező. Nagyon ódzkodsz tőle, de inkább nézz utána. Lehet, hogy az való inkább neked, erre lett kitalálva.

2023. aug. 11. 11:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!