Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » A munkáltatóm törvénytelensége...

A munkáltatóm törvénytelenséget követ el velem szemben. Mit tennél a helyemben?

Figyelt kérdés

3,5 éves gyerekem mellett részmunkaidőben dolgozom, 4 órában, a saját kérésemre, így tudom megoldani az életem.

Ma azzal állt elém a főnököm, hogy vagy vállalok 8 órát vagy mehetek, amerre látok.

Úgy tudom, a törvény szerint a gyerekem 4 éves koráig köteles biztosítani a részmunkaidőt.

Az indoklás, hogy nem tudnak nekem 4 órában megfelelő feladatokat adni.

Soha egyetlen feladatot nem utasítottam el, inkább tuloraztam,ha kellett.

Nem azzal van a bajom, hogy dolgozzak többet (szeretem a munkám), hanem az ultimátummal, hogy kényszeríteni akarnak.

Hozzáteszem, 40 fölött vagyok, ezért is aggódok, mert ennyi idősen nem tudom, mikor, milyen állást találok. Még egy részmunkaidőst biztos nem.

2023. máj. 27. 01:03
1 2 3
 1/25 anonim ***** válasza:
89%

A magyar munkajog szerint a Munka törvénykönyve (Mt.) alapján a munkáltató köteles alkalmazkodni a 3 éves vagy annál fiatalabb gyermeket nevelő munkavállaló igényeihez, és részmunkaidős foglalkoztatást kell biztosítania számára, ha azt a munkavállaló kérvényezi. Ezt az Mt. 200. § (1) bekezdése határozza meg, amely szerint: "A munkavállalónak joga van arra, hogy gyermeke harmadik életévének betöltéséig részmunkaidőben dolgozzon." A munkáltató csak rendkívül indokolt esetekben utasíthatja el a kérelmet, de ekkor a munkavállalónak jogi útra kell terelnie az ügyet. Fontos megjegyezni, hogy a részmunkaidős munkavégzés kérelmezésekor a munkavállaló köteles jelezni, hogy a részmunkaidő iránti igényét mely jogcím (gyermek gondozása) alapján terjeszti elő.

A gyermek harmadik életéve után már nem áll fenn ez a jogosultság automatikusan, bár a munkáltató és a munkavállaló megegyezése alapján természetesen továbbra is lehetséges a részmunkaidős munkavégzés.

2023. máj. 27. 01:17
 2/25 A kérdező kommentje:

2020-ban változott a törvény

61. § (3) A munkáltató a munkavállaló ajánlatára a gyermek négyéves koráig – három vagy több gyermeket nevelő munkavállaló esetén a gyermek hatéves koráig – köteles a munkaszerződést az általános teljes napi munkaidő felének megfelelő tartamú részmunkaidőre módosítani.

2023. máj. 27. 01:20
 3/25 anonim ***** válasza:
100%
Dik ezt nem is tudtam hogy bemodositották akkor ezek szerint fél évig még kötelesek biztositani a részmunkaidöt
2023. máj. 27. 01:29
 4/25 anonim ***** válasza:
100%

Amikor gondok vannak munkajogi ügyvédhez szoktam menni.

Az is egy opció, hogy szülsz még egyet.

2023. máj. 27. 01:32
 5/25 A kérdező kommentje:
Pontosan, és ezt tudják is, elhangzott.
2023. máj. 27. 01:34
 6/25 anonim ***** válasza:
70%
A munkahelyed azt os megcsinálhatja, hogy felmond neked. Ezt jogilag semmi sem tiltja.
2023. máj. 27. 08:00
 7/25 anonim ***** válasza:
80%

A munkahelyed nem tud neked r órában megfelelő feladatokat adni.

Felajanljak, hogy dolgozz teljes munkaidőben, különben el kell, hogy koszonjenek tőled.

Erre te jössz a joggal, meg azzal, hogy neked ez jár, stb...

Utána meg megy a sírás, hogy azért nem kapnak állást a nők, mert kisgyerekuk van, vagy varhatoan néhány éven belül szülni fognak.

Mégis melyik munkáltató szeretne ilyen munkavallalokat a nyakába? 🤔

Azt hiszitek, hogy a cég egy jótékonysági intézmény, ami azért van, hogy finanszírozza az eleteteket, azért cserébe, hogy néha bejartok és csináltok valamit.

Fura világ lett így 2023-ra.

2023. máj. 27. 09:43
 8/25 A kérdező kommentje:

A munkaadómnak van olyan feladata, amit meg tudok csinálni, és az nem az én hibám, hogy nem ad nekem feladatot. Amúgy szívesen dolgoznék 6 órában, de szerintük az sem segít a helyzeten. Ha kellett, tuloraztam, és tök rugalmasan, a beteg gyerekem mellett dolgoztam.

Erről eddig senki 1 szót nem szólt nekem, és ami felháborít, hogy nincs szó arról, hogy beszéljük meg, mit, hogyan lehetne változtatni, hanem kényszeríteni akarnak a szerződés módosításra.

2023. máj. 27. 12:10
 9/25 A kérdező kommentje:
6-os, akkor mondhatnak fel, ha van rá okuk. Még egyszer mondom, minden, nekem adott feladatot elvégeztem, ha üresjárat volt, szóltam.
2023. máj. 27. 12:13
 10/25 anonim ***** válasza:
100%
Szóval akkor nem is a szerződésmódosítás a legnagyobb gond hanem az, hogy megsértették az egódat?
2023. máj. 27. 12:18
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!