A munkáltatóm törvénytelenséget követ el velem szemben. Mit tennél a helyemben?
3,5 éves gyerekem mellett részmunkaidőben dolgozom, 4 órában, a saját kérésemre, így tudom megoldani az életem.
Ma azzal állt elém a főnököm, hogy vagy vállalok 8 órát vagy mehetek, amerre látok.
Úgy tudom, a törvény szerint a gyerekem 4 éves koráig köteles biztosítani a részmunkaidőt.
Az indoklás, hogy nem tudnak nekem 4 órában megfelelő feladatokat adni.
Soha egyetlen feladatot nem utasítottam el, inkább tuloraztam,ha kellett.
Nem azzal van a bajom, hogy dolgozzak többet (szeretem a munkám), hanem az ultimátummal, hogy kényszeríteni akarnak.
Hozzáteszem, 40 fölött vagyok, ezért is aggódok, mert ennyi idősen nem tudom, mikor, milyen állást találok. Még egy részmunkaidőst biztos nem.
A magyar munkajog szerint a Munka törvénykönyve (Mt.) alapján a munkáltató köteles alkalmazkodni a 3 éves vagy annál fiatalabb gyermeket nevelő munkavállaló igényeihez, és részmunkaidős foglalkoztatást kell biztosítania számára, ha azt a munkavállaló kérvényezi. Ezt az Mt. 200. § (1) bekezdése határozza meg, amely szerint: "A munkavállalónak joga van arra, hogy gyermeke harmadik életévének betöltéséig részmunkaidőben dolgozzon." A munkáltató csak rendkívül indokolt esetekben utasíthatja el a kérelmet, de ekkor a munkavállalónak jogi útra kell terelnie az ügyet. Fontos megjegyezni, hogy a részmunkaidős munkavégzés kérelmezésekor a munkavállaló köteles jelezni, hogy a részmunkaidő iránti igényét mely jogcím (gyermek gondozása) alapján terjeszti elő.
A gyermek harmadik életéve után már nem áll fenn ez a jogosultság automatikusan, bár a munkáltató és a munkavállaló megegyezése alapján természetesen továbbra is lehetséges a részmunkaidős munkavégzés.
2020-ban változott a törvény
61. § (3) A munkáltató a munkavállaló ajánlatára a gyermek négyéves koráig – három vagy több gyermeket nevelő munkavállaló esetén a gyermek hatéves koráig – köteles a munkaszerződést az általános teljes napi munkaidő felének megfelelő tartamú részmunkaidőre módosítani.
Amikor gondok vannak munkajogi ügyvédhez szoktam menni.
Az is egy opció, hogy szülsz még egyet.
A munkahelyed nem tud neked r órában megfelelő feladatokat adni.
Felajanljak, hogy dolgozz teljes munkaidőben, különben el kell, hogy koszonjenek tőled.
Erre te jössz a joggal, meg azzal, hogy neked ez jár, stb...
Utána meg megy a sírás, hogy azért nem kapnak állást a nők, mert kisgyerekuk van, vagy varhatoan néhány éven belül szülni fognak.
Mégis melyik munkáltató szeretne ilyen munkavallalokat a nyakába? 🤔
Azt hiszitek, hogy a cég egy jótékonysági intézmény, ami azért van, hogy finanszírozza az eleteteket, azért cserébe, hogy néha bejartok és csináltok valamit.
Fura világ lett így 2023-ra.
A munkaadómnak van olyan feladata, amit meg tudok csinálni, és az nem az én hibám, hogy nem ad nekem feladatot. Amúgy szívesen dolgoznék 6 órában, de szerintük az sem segít a helyzeten. Ha kellett, tuloraztam, és tök rugalmasan, a beteg gyerekem mellett dolgoztam.
Erről eddig senki 1 szót nem szólt nekem, és ami felháborít, hogy nincs szó arról, hogy beszéljük meg, mit, hogyan lehetne változtatni, hanem kényszeríteni akarnak a szerződés módosításra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!