Szerintetek ez lehet munkahelyi baleset vagy sem?
2023. július 21-én a segédburkolóként dolgozó 17 éves fiamat három munkatársával (közöttük a művezető-helyettessel) kiküldték alapanyag-átvételre. Az adott üzlet udvarára szállítás miatt nem lehetett beállni. Előtte pedig végig álltak az autók, így a túloldali - szintén - kijelölt parkolóban álltak meg. A művezető-helyettes és a fiam a kijelölt gyalogátkelőhelyen haladtak át, amikor elütötte őket egy, a megengedettnél elvileg jóval nagyobb sebességgel érkező személyautó elütötte. Az első ütés a fiamat érte. Sorozatos bordatörés, többszörös ágyéki- és háti gerinccsigolya-törést, combcsont- és lábszártörést szenvedett. 4 műtéte volt. Jelenleg a jobboldalára béna, ami az orvosok szerint csak átmeneti lesz.
Ez a véleményetek szerint lehet-e vagy sem munkahelyi baleset? A cégünk jogászai azóta ezen vitatkoznak és ráadásul ugyanazon a jogszabályok alapján.
Tévedésben vagy!
A munkahelyi baleset minden esetben 100%
Ilyen eset:
- A munkáltató a kijelölt munkavégzési helyről átküld egy másik helyre és útközben baleset ér. A balesetet NEM a te figyelmetlenséged, ittasságod okozta;
- a munkába menetel vagy a munkahelyről hazafelé a legrövidebb úton (annak indokolatlan megszakítása, meghosszabbítása nélkül) közlekedve ér baleset;
Ezt a jogász biztosan tudja. Nekem is egy munkajogász mondta el. Szóval ebben az esetben bizony munkahelyi balesetnek kell lennie. Ezt szerintem a cég jogászai is tudják, csak nem merik kimondani.
Nekem nem kell ehhez munkajogász, mert tb-szakelőadóként naponta hozok határozatot üzemiségről.
Nem minden munkabaleset üzemi, és nem minden üzemi munkabaleset.
100% csak üzemire jár. (mi nem is dolgozunk a munkabaleset kifejezéssel)
Az öcsémnek idén januárban munkába menet kibicsaklott a bokája, amikor leszállt a buszról. A beteglapjára (saját szememmel láttam) az volt írva, hogy üzemi baleset, pedig az üzemhez közvetlen nem, csak közvetetten volt köze, de mégis 100%-os táppénzt ítéltek meg neki. Az erről szóló határozatot valamint a következő bérlapját is láttam. Ténylegesen 100%-os táppénz lett elszámolva, mint munkahelyi baleset.
Ezért is kérdeztem utána, mert én sem így tudtam.
24, ez üti üzemi és csak 90% tp.
És ez nem munkahelyi, csak üzemi, mert nem munkavégzéssel kapcsolatban történt.
Az üzemi baleset tb-i, a munkabaleset munkavédelmi fogalom. A kettő nem azonos, nem is ugyanazok döntenek róla.
Lehet valami egyszerre mindkettő; lehet üzemi, de nem munkabaleset (tipikusan az úti ilyen, munkába jövet-menet); és lehet munkabaleset, ami nem üzemi (pl ittas volt, verekedtek munkahelyen, engedély nélkül használt járművet, eszközt).
22, ezt olvasd el, egészen érthető.
Lehet, hogy van igazság abban, amit te írsz. Az viszont tény, amit a saját szememmel láttam. Az orvosi igazolásokon ugyanis a munkavégzéssel összefüggésbe hozható bármilyen sérülés esetén "üzemi baleset" van feltüntetve. Az öcsém TB kifizetőhelytől kapott határozatában is üzemi balesetként van elismerve és nem "üzemi úti baleset"nek, ahogy arra számítani lehetett. Ráadásul ő is erre számított. Még a határozat alapján sem hitte el, hogy 100%-os táppénzt kaphat, ameddig nem érkezett meg a számlájára.
Tudom! Én is olvastam!
A baleseti jegyzőkönyv alapján lett üzeminek elismerve az öcsém balesete. Ezért lett 100%
Szerintem a legtöbb esetben a munkáltató által felvett jegyzőkönyvek mellett maga a munkáltatón is múlik, hogy mit is ír le.
Azért felmerül bennem az, hogy vajon 18 év alatti, ráadásul szakképzetlen segédmunkást egyáltalán kiküldhettek/kiengedhettek volna-e árubeszerzésre, még akkor is, hogyha volt vele arra jogosult 18 év feletti is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!