Régen könnyebb volt az álláskeresés?
8: én gazdasági végzettségűként kb. 1 hónap alatt találtam munkát Budapesten 2018-ban és még válogathattam is az ajánlatok közül.
A nyelveket beszélő bölcsészeket pedig felszívják az SSC-k. Legalábbis egy részüket.
Az 50 - 60 - as években valóban az volt a helyzet.
Akkor TÉNYLEG úgy nézett ki a dolog, hogy a végzős egyetemista - főiskolás már pontosan tudta, hogy hova fog menni dolgozni a diplomaosztás után.
De ez IDEOLÓGIA volt és nem pedig közgazdasági (kereslet - kínálat) status quo.
Amikor még építettük a szocializmust (mely rendszer egy óriási vívmánya volt a teljes foglalkoztatottság) mindenkinek kellett, hogy legyen munkája, mert az csak a "hanyatló kapitalista fertőben" létezik, hogy valaki munkanélküli.
Akkoriban létezett a KMK (közveszélyes munkakerülés) kategória is, ami ma már minden 3. emberre igaz lenne, az állam büntette azokat, akik nem rendelkeztek munkahellyel.
Aki akart akkor dolgozni, az tudott is...
Azt most hagyjuk, hogy hol, mennyiért, milyen körülmények között.
De tudott dolgozni, mert hagyták dolgozni, (most sokszor a túlképzettségre hivatkoznak) és ADTAK IS MUNKÁT!!!!!
Most viszont:
2010- ben végeztem a jogi karon.
10 hónapig kilincseltem ügyvédi irodákban és önkormányzatoknál, mire találtam - pénzért - olyan ügyvédi irodát, aki hajlandó volt a nevére venni és alkalmazni ügyvédjelöltként.
Az önkori nem akart felvenni, mert túl sok voltam nekik.
Amíg nem találtam munkát, istállót takarítottam egy lovardában. Miért? Mert a számláim nem fizették ki önmagukat, és a Lovarda nem kérdezett semmit... (nem érdekelte őket, hogy miért akar valaki jogász dr - ként lósz@rt lapátolni a megélhetéséért és lovakat gondozni...csak legyenek tiszták az istállók és a lovak ellátva.)
De nem én vagyok így. Van egy szektor, akik - relatíve - rövid alatt találnak munkát a végzettség után.
De a többség (közgáz, jogász, bölcsész) nem és még az "alantas" munkára sem veszik fel őket, mert túlképzettek.
A szüleid lassan már felébredhetnének, mert nagyon úgy fest, hogy átaludták az elmúlt 40 - 50 évet.
Te meg keress melót továbbra is, ha kell költözz, mert az is sok mindent befolyásol.
És - ami a legfontosabb - NE LÁTSZÓDJON RAJTAD, hogy el vagy keseredve (mondjuk ez a legnehezebb), mert kétségbeesett embert komoly cég nem is akar alkalmazni.... mindegy, hogy egyébként mennyire felelnél meg.
"Nyilvanvalo, hogy ott meg egy bolcsesz is talal."
Azt te csak hiszed, mester!
Semmi nyilvánvaló nincs benne....
Persze Budapesten könnyen van munka....
Attól függ milyen munka és kinek...
Ha nem gond a KFC - ben krumplit sütni, vagy a benzinkúton eladónak lenni, diplomával.... akkor persze (már ha nem csinálnak gondot abból, hogy túlképzett vagy).
Csak a legtöbben nem azért tanulunk egyetemen (főiskolán), hogy utána árkot ássunk egy építkezésen a megélhetésért vagy jelentkezzünk a közmunkaprogramba.......jobb híján.
Bár a diplomást oda se vennék fel..
Nem mindenki mondhatja el magáról, hogy már az egyetemi évek alatt is volt állása egy múltinál.........mert nem olyan területen tanult, hogy erre lett volna bármilyen lehetőség.
A munkakeresés egy hatalmas adag szerencse is, nemcsak a kereslet-kínálat viszonya.
Éppen akkor, pont Te vagy a legmegfelelőbb az állásra.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!