Érdemes lenne levelezőre mennem vagy egyenlőre inkább szakmát szerezzek pluszba?
Gépjármű-mechatronikai technikus a szakmám. Gyártásban karbantartóként van 1 év illetve minimális járműszerelői tapasztalattal rendelkezem. Szeretnék munkahelyet váltani, mert a jelenlegi helyemen elég gyenge a fizetésem.
Érdemes lehet (új) munka mellett jelentkeznem levelezőre vagy inkább még egy szakmát csináljak elektronikai vonalon?
Mechatronikai mérnökre gondoltam esetleg gépészre (bár úgy veszem észre a gépész eléggé gyengén fizet) Villamos is tetszene, de attól félek, hogy nehéz lenne.
*egyelőre
Munka mellett levelezon egy ilyen nehez szak igazan durva par ev lesz, de mindenkepp megeri tovabbtanulni.
Egy 7 féléves villamosmérnöki képzés főállás mellett meg fog viselni. Nem lehetetlen, én is megcsináltam, meg rajtam kívül még rengetegen, de az egykori szaktársak közül már a 2. évben mindenki konstans hulla fáradt volt. A szabadságaid 80-90%-a vizsgaidőszakokra fog elmenni 4 évig. Meg a karácsonyi pihenő is. :D A szakdolgozat ha munkával kapcsolatban készíted nem para. Amennyiben érted és tudod mit csinálsz, 1-2 hét alatt jól meg lehet csinálni. A védés kb. mint egy munkahelyi beszélgetés a főnökkel. A záróvizsga nagy szórást mutat, van akinek 2 tárgyból van összesen 30 tétele, van akinek meg 5 tárgyból 120. Az egyikre elég egy hét is, a másikra egy hónap is kevés. Ezt csak azért írom, mert főállásúként nem egyszerű managelni, nem mindig úgy alakulnak a dolgok, hogy alá tudod rendelni a munkát a tanulmányaidnak. Legalább 1 év csúszással érdemes kalkulálni, még akkor is ha tényleg tanulsz.
De egyébként ha elkap a flow, akkor már visz magával és kevésbé érzed tehernek. Akkor van gáz, ha nem jön semmi. :D
Egy 1-2 éves szakmai képzés jóval egyszerűbb, mondhatni össze sem hasonlítható semmilyen szinten. Viszont már 1 szakmával is elérhetsz relatíve jó fizetéseket. Mire elvégzel egy villamosmérnöki képzést, villanyszerelőként a képzéssel együtt el tudsz jutni egy 35-40 eft-os napidíjra mint alkalmazott szerelő. Ez csak egy példa, illetve egy szakmunka kevésbé válságálló mint egy mérnöki képesítés (főleg ha utóbbi mögött valós tudás is van).
Én először inkább feltenném magamnak a kérdést, hogy most miért keresek annyit, amennyit? Az autószerelő sem rossz szakma, mondjuk alkalamazottként kifejezetten szarul fizet a szakmunkák között, valahol 500 eft körül szóródik a teteje. A karbantartás is elég tág fogalom, ott is lehet normálisan keresni. Illetve több gépipari, fémipari szakmunkában is elfogadják az autószerelő végzettséget, karbantartási tapasztalattal együtt nem értéktelen az iparban. Lehet hogy elég lenne egy munkahelyváltás.
Ettől függetlenül tényleg megér(heti) tanulni, kérdés hogy az adott ismereteket tudod-e értékesíteni a munkaerő piacon. Hiába mész el műszerautomatikára mint villamosmérnök, hogy majd te beágyazott rendszer programozó leszel, ha utálod az egészet és nem bírsz egész nap a monitor előtt ülni. Energetika és a gépészmérnöki szakok nagy része dettó, ha nem bírod a monotonitást a cad programok előtt görnyedést, fölösleges. Egyrészt sosem leszel jó a szakmádban így mindig az alsó fizetési tartományban kapirgálsz, másrészt belenyomorodsz. Ebben az esetben az is többet ér ha elmész a belvárosba takarítani.
" A szabadságaid 80-90%-a vizsgaidőszakokra fog elmenni 4 évig"
Ezzel számoltam, persze a mostani helyemen nem kivitelezhető, mert egyrészt 25 vagyok nem nagyon van szabim másrészt minden nyáron kötelező leállás, elvesznek 10 napot a szabimból plusz karácsony.
"Egy 1-2 éves szakmai képzés jóval egyszerűbb, mondhatni össze sem hasonlítható semmilyen szinten"
Ebben biztos vagyok, az autószerelőit is estin csináltam meg, persze minimálisat dolgoztam benne, de azért voltak újdonságok, viszont nem volt olyan marha nehéz.
"Én először inkább feltenném magamnak a kérdést, hogy most miért keresek annyit, amennyit?"
Szerintem, mert pályakezdő vagyok. Egyrészt nem nagyon akarnak foglalkoztatni, mert nincs tapasztalatom, másrészt ahol foglalkoztattak volna ott nem lettem volna normálisan bejelentve illetve 100-150ezer forintal kaptam volna kevesebbet, mint a mostani helyemen. Gyártásban sikerült elhelyezkednem itt lehet normálisan keresni, de ezt be kellett látnom, hogy csak úgy, ha éjszakázok is 3 műszak vagy folymamatos.
"Lehet hogy elég lenne egy munkahelyváltás."
Igen mindenképpen váltani szeretnéknyár végéig már az új munkahelyen akarok lenni.
Köszönöm szépen a hosszas okfejtést. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!