Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Fiatal korban mire érdemes...

Fiatal korban mire érdemes pénzt gyűjteni?

Figyelt kérdés

20 éves vagyok eddig az élet célom az volt hogy jogsit le tegyem és vegyek egy autót ez kb másfél millióból meg is lett.

De most nagyon céltalan vagyok és csak gyűjtögetem a pénzt cél nélkül.

Mire érdemes gyűjteni aminek nagy haszna van? (Mint az autónak)

2023. júl. 10. 21:53
1 2 3
 1/28 anonim ***** válasza:
52%
Bármi majd lesz egy nőd és feleli mind
2023. júl. 10. 21:54
 2/28 anonim ***** válasza:
67%

jobb autó, lakás, nyelvvizsga, vállalkozás, megtakarítás.

Sorrend változhat.

2023. júl. 10. 21:55
 3/28 anonim ***** válasza:
31%
Lakásra, abortuszra, nyelvtanfolyamra.
2023. júl. 10. 22:00
 4/28 anonim ***** válasza:
75%
diplomára és/vagy piacképes tudásra
2023. júl. 10. 22:04
 5/28 anonim ***** válasza:
78%
Tanulás, egészség, élmények, lakás.
2023. júl. 10. 22:05
 6/28 anonim ***** válasza:
100%
Idősebb korra.
2023. júl. 10. 22:12
 7/28 anonim ***** válasza:
46%
Lakás?
2023. júl. 10. 22:12
 8/28 anonim ***** válasza:
51%

Én 29 éves koromig nem gyűjtöttem, hanem magamba fektettem. Tanultam, külföldi ösztöndíjakhoz raktam hozzá hogy kijöjjenek a számok, utaztam belőle, tréningekre jártam ide-oda, olyan karrier irányt választottam ami nagyban segítette a szakmai fejlődésem, de anyagilag nem volt nagy szám (egy doktori...).

Aztán cashre váltottam a sok társadalmi és szellemi tőkét, és évi 12-16 millát tettem félre azóta, 3 év alatt meglett a hitelmentes lakás, stb.

Szóval én újra ezt tenném, ha fiatal lennék: képezném magam, járnám a világot, élményeket és kapcsolatokat szeretnék.

2023. júl. 10. 22:20
 9/28 anonim ***** válasza:
80%
20 évesen magadba fektesd a pénzt: diploma, tanfolyamok, képesítések. A legjobb hozamot adják hosszú távon.
2023. júl. 10. 22:45
 10/28 anonim ***** válasza:
39%

Amire érdemes:

1. Tanulás. Nem feltétlen minden tanulásnak egyenértékű az értéke és legkevésbé sem igaz, hogy a drága képzések magasabb megtérüléssel rendelkeznek.

2. Kultúra. Főleg azért, mert nagyon olcsó - vagyis az információs társadalom korszakában majdhogy nem ingyen van. A szüleink, nagyszüleink még a fizetésük szabad szemmel jól látható részét költötték el könyvekre, múzeumozásra, ma már inkább arra kell figyelni, hogy túl sok időt ne tölts el vele, de a pénztárcádat biztos nem fogja leszívni.

3. Energia- és erőforrás megtakarítás. Ha gondoltál már arra, hogy milyen a fűnyíró gép helyett kézi kaszával dolgozni, hajrá. Ha hajlandó vagy kísérletezni napelemes laptop építéssel - nosza, ess neki. Persze ez manapság minden generációt érintő dolog, de a fiataloknak azért érdemes mindenki másnál többet foglalkozni vele, mert 50 évesen már nem fogsz próbálkozni azzal, hogy az automata mosógépet lecseréld keverőtárcsásra vagy kézire. Ezek a szokások fiatalon alakulnak ki, később nem lehet átnevelni az embereket energiatudatosra, ha nem is értik magának az energiának a lényegét.

Amire nem érdemes:

1. Autó. Csak viszi a pénzt, az alkohol után az autó dönti nyomorba a legtöbb embert, ráadásul Európában teljesen jól meg lehet lenni nélküle. Minél később veszi meg valaki az első autóját általában annál magasabb életszínvonalon tud élni.

2. Otthon. A lakásnak normál esetben lenne értelme, de jelenleg olyan drága - mindenféle társadalmi és pénzügyi okok miatt -, hogy rendkívül nagy butaság lenne arra bíztatni egy fiatalt, hogy saját ingatlanra gyűjtsön, a jelenlegi körülmények közt ez sem nem reális, sem nem kifizetődő dolog. S bérleti ingatlanok esetén is akkor jár a legjobban, ha összehúzza kicsit a nadrágszíjat.

3. Életbiztosítások, megtakarítási programok, stb. Nem azért, mert ne lennének jó termékek amikkel sok pénzt kereshet a befektető, hanem azért, mert egyre kevesebb ilyen van, s nem biztos, hogy egy fiatal ki tudja választani (egy profi sem, gyakran csak szerencséjük van). A jegybankok (nem csak Magyarországon) ráadásul elég furcsa monetáris politikákat visznek. Persze jöhet a kérdés, hogy akkor mégis milyen hosszú távú megtakarításba tegye egy tudatos fiatal a pénzét: azt nem lehet javasolni, hogy egyáltalán ne takarítson meg, de neki még sokkal kevesebbet kell beraknia a havi fizetéséből, mint egy idősebb, már jól kereső embernek. A jövedelmed 5-10%-nál felesleges többet befektetni.

2023. júl. 10. 22:57
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!