Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Ki mit tenne a helyemben?

Ki mit tenne a helyemben?

Figyelt kérdés

Kifejtem itt a helyzetet.

Most a nyár végén Erasmus pályázattal kimegyek egy évre külföldre dolgozni, volt ilyen lehetőség és élek vele. Ugyanis az a célom, hogy egyetem előtt stabilan álljak és gyűtsek, úgy kezdhessem majd el.

Viszont most kicsit csalódtam, és kicsit hülyén is érzem magam, hogy ebben a helyzetben igazából úgymond átverve vagyok, kihasználva. Páran megyünk ki együtt, egy tanár visz ki minket aki vezeti ezt a pályázatot. Aztán mi így fiatalok külön albérletbe leszünk. Én arra számítottam, hogy majd kint saját “rendes” munkahelyünk lesz már, nem ilyen diákként kezelve hanem felnőtt életünk lehet. Erre nem, kiderült hogy nem is a munkahelyünkről, vagyis gyakorlati helyünkről kapunk majd fizetést, hanem a pályázatról kapunk majd valamennyit. Ez az összeg havonta 1200€. Én úgy terveztem, hogy ennél úgyis többet kapunk majd és mindenféleképpen szeretnék havonta legalább 300-350 ezret félretenni és így gyűjteni egy évig. Egy átlagos munkabér külföldön 1500€-tól kezdődik ami nagyon minimális, gyakoribbak a 2000€ feletti állások.

Mi azért kapunk kevesebbet, mert nyilván jelentős összegeket levesz tőlünk ez a tanár aki a pályázatot vezeti, hisz így éri meg neki. Úgy mondanám, hogy ahány “kéz” éri a mi bevételünket, a ránk való támogatásokat (akik ezzel a pályázattal foglalkoznak a háttérben), nekünk annál kevesebb marad és így mi csak az összegünk töredékét kapjuk meg. Így csak kb max a felét tudom majd legyűjteni havonta, ilyen 600€-t. Ennyi marad meg, a többi elmegy az albérlet költségeire és a megélhetésre. Persze azért ez is jobb mint a semmi, valamennyit így is félre tudok tenni belőle. Mert nyilván gyűjtenék és mindenki így tenne akinek van esze és haladni akar, vannak céljai. Nem csak megélni, elleni akarok kint, az felesleges lenne, nem lennék vele előrébb.

Szóval kicsit csalódott vagyok, ez rontott a kedvemen. De igazából így sem rossz lehetőség, mi sem járunk rosszul. A tanárunk egyértelműen jól jár, de engem csak a magam része érdekel, hogy nekem is legyen jó. És ez nekem sem rossz, mivel ha itthon maradnék dolgozni, nem hogy ennyit gyűjteni, de még lehet összesen sem kapnék ennyit havonta ugye. Itt most egy szakmával és érettségivel diploma nélkül, nem igazán lehet jól fizető állásokat betölteni. Csak azért durva belegondolni, hogy ez a tanár havonta rólunk megkap annyit, amennyit én egy év alatt keresek meg.

Egyébként még annyi előnyt feltudok hozni ebben a helyzetben, hogy a munka számomra nem lesz új, a szakmámban dolgozok és már voltam ugyanazon a helyen fél éve, így megyek oda vissza egy évre és bevált, tehát tudom hogy jó helyen leszek. Meg hát persze a környék, a külföldi élet nagyon jó, szép helyek stb.

De valahogy mindig megfordul a fejemben hogy lehet itthon kellene valami jó allást megcélozni. Hisz azért elvétve itthon is lehet találni 300-400 ezres munkabérrel pl banknál tanácsadó, ügyfél kapcsolattartó stb. És akkor legalább itthon lehetnék, tudnám közben intézni a dolgaimat pl magántanár nyelvvizsga emelt érettségi stb, lakbért se kéne fizetnem mivel itthon vagyok szóval ugyanúgy letudnék annyit gyűjteni amennyit majd kint, sőt többet is, 300 ezret is akár. Csak a kérdés, hogy mennyire nehéz ilyen állásokra bejutni, és milyen lenne ott, a munkaközeg.

Mit gondoltok, ez így megéri? Ti mit csinálnátok, kimennétek ennyiért külföldre? Vagy inkább itthon keresnétek valamit? Most olyan gondolatok kavarognak a fejemben, hogy lehet jobb döntés lenne itthon nézni valamit és akkor tényleg mellette haladnék a céljaimmal mivel itthon vagyok, nem hátráltatna semmi. Külföldön meg ez nem lenne így, mert kintről semmit nem tudok intézni, és úgy érzem ez felesleges időhúzás is lenne. Mert hát jövő nyáron jönnék haza, és így a következő évben nem is tudnám elkezdeni az egyetemet, mert lekésném, addigra nem tudnám elintézni a dolgaim. Így mégegy évet ki kéne hagynom, majd csak az azt követő évben tudnám elkezdeni. Így plusz egy évem lesz a dolgaimra, és mellette valami munkát is keresnék, hogy addig is legyen további bevételem. De akkor már feleslegesnek tűnhet most ez a külföldi lépésem, hogy akkor már miért nem eleve itt kezdek el dolgozni ha utána ugyanúgy itt kötnék ki és akkor nem lenne variálás.

Tudom ez így nagyon bonyolult.. :D De próbáljatok már meg ésszerű tanácsot adni légyszíves. Nekem most csak annyi a lényeg hogy minél gyorsabban minél több pénzt gyűjtsek. És most csak ez az egy éves erasmus a fix lehetőség, mást nem tudok most, mert minden más bizonytalan. Nem akarnék két szék közé esni, a biztosat eldobni a bizonytalanért.

2023. jún. 29. 22:16
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
91%
Minek a nyelvtanfolyam, ha egyszer külföldön fogsz élni? Tessék aktívan használni a nyelvet, ingyen. Sokkal többet ér, hidd el. Szintemelő érettségire pedig kintről is tudsz készülni, ahogy jelentkezni is, csak a 2×1 vizsganapon kéne személyesen megjelenned.
2023. jún. 29. 22:52
 2/11 anonim ***** válasza:
100%
Én kimennék, és egy év alatt megnézném, hogy milyen lehetőségem van kint arra, hogy vissza se kelljen jönni Magyarországra.
2023. jún. 29. 23:04
 3/11 anonim ***** válasza:
100%

Én más lehetőségek után néznék, több ok miatt is. Itt már voltál, a tanár meg lehúz. Nem sokat tenne hozzád ez a hely. Én nem is értem ezt a koncepciót, milyen Erasmus pályázat az ahol tanárok vagy tanároknak osztanak vissza pénzeket..., szerintem érdemesebb és inspirálóbb lenne máshol is szétnézned, dolgoznod akár itthon, akár másik, számomra szimpatikus országokban. Eleve, mi az, hogy "külföld"? :) vannak nagyon jó és nagyon rossz helyek a világban, akár adott országon belül is.

Az, hogy így alakult a pénzzel, egyértelmű jele szerintem annak hogy ne ezt az utat erőltesd. Nekem volt egy kicsit hasonló példám, annyiból rosszabb hogy már a helyszínen, ahová visszamentem, derült ki hogy kevesebbet és később is fogok keresni mint számítottam rá. Nagyon rosszul jártam és rossz hatással volt az egész életemre. Mindez azért történt mert nem tudtam elengedni azt hogy egyszer ugyanott sokat kerestem és jól éreztem magamat. Másodjára már nem jött be. Ezek rossz kompromisszumok, engedd el, lépj tovább.

2023. jún. 29. 23:18
 4/11 anonim ***** válasza:
*számomra --> számoDra
2023. jún. 29. 23:19
 5/11 anonim ***** válasza:
100%

Az Erasmus az nem csak egyetemi áthallgatás egy külföldi egyetemen a saját szakodon?

Megmutatod ezt a felhívást, amire jelentkeztél?

Kiváncsi vagyok rá.

2023. jún. 30. 04:55
 6/11 anonim ***** válasza:
100%

"Egy átlagos munkabér külföldön 1500€-tól kezdődik ami nagyon minimális, gyakoribbak a 2000€ feletti állások."

De ha jól értem, ti munka nélkül kaptok 1200-at, és emellett vállalhatsz munkát.

Vagy mire kapjátok az ösztöndíjat?

2023. jún. 30. 04:58
 7/11 anonim ***** válasza:
51%
tl;dr
2023. jún. 30. 07:55
 8/11 anonim ***** válasza:
47%
gondolom nem erasmus csak annak valami rokon képződménye, ami hálátlan kis érettségizőknek szervez gyakorlati helyeket... ha ennyire nagyfiú/nagylány a kérdező, akkor nem értem, mért kell neki program és segítő háttér, ami úgyis csak lehúzza őt, hiszen egyértelműen semmi dolguk nincs, csak megoldják helyette az álláskeresést, kiutazást, adminisztrációt, lakhatást, valóban, teljesen pofátlanság ezért fizetést elkérni, ha te félálomban is elintézed az egészet tíz perc alatt. inkább maradj itthon, aki ennyire ügyes és tisztában van az élettel, simán szerez magának egy olyan fantasztikus, nettó 400ezret fizető munkahelyet a nyárra a szakmájával gyakorlatot szerezni...
2023. jún. 30. 11:22
 9/11 A kérdező kommentje:

#1 Igen ez is igaz, de nekem az angol nyelv lenne fontos és azon a területen nem igazán preferálják a nyelvtanulást, nem nyitottak rá. Franciaországról van szó egyébként. A franciákról tudni kell, hogy a francián kívül más nyelvekre nem éppen nyitottak. Néhányan azért vannak akik beszéltek angolul is, velük esetleg gyakorolhatom a beszédet. Magamtól is készülnék és tanulnék mindenképpen így is úgy is, csak azért magántanár nélkül jóval nehezebb lenne. Mindesetre nagyon gondolkodok rajta, hogy még jövőre próbáljak meg felvételizni egyetemre, kicsit meggyorsítani a dolgokat csak ez így nehezebb, de megpróbálom megoldani.

#2 A jővőben nekem amúgy is külföldi terveim vannak, egyetem után szeretnék kint élni. Diplomával már sokkal könnyebb lesz igazán jó lehetőségeket találni, sőt már közben is, ha kimegyek külföldre is valahová Erasmussal. Most Franciaországból is mehetnék egyetemre, de most még jobbnak látom úgy, ha itthon hazai környezetben szerzek elsősorban tapasztalatokat és építek ki kapcsolatokat, aztán jöhet majd külföld.

#3 Nagyon igazad van amúgy, egyetértek. Csak sajnos az a gond, hogy mást nem tudok jelenleg. Ez egy biztos opció, nem a legjobb de ez itt van. Nem igazán lenne érdemes szerintem még így se elhalasztani ezt és keresgetni valami mást, lehet nem jönne össze semmi és így elúsznának a terveim. Nem akarok most kockáztatni mert fontos lenne. Szóval sajnos ezt most muszáj igénybe vennem.

#5 Nem, simán középiskolások körében is szerveznek ilyet. Nálunk az igazgatóm szólt erről, hívott sokunkat és én mellette döntöttem. Egy másik hozzánk közeli suliban van ez a pályázat. Nem volt róla felhívás csak szóban történt minden, így nincs mit megmutatnom. Majd egy szerződést alá kell írnunk. Fél éve kimentem egy hónapra, akkor is szerződést kellett aláírni, de amikor bele akartunk olvasni (nyilván tudja az ember hogy mit ír alá mert nem mindegy, beleértve az apró betűs részeket is). De nem engedték átolvasni, mondván csak általános dolgok vannak benne, haladjunk. Amúgy az egy hónap alatt is meg azt követően is volt ebből gond, aztán amikor később elkértük azt a szerződést, mit ne mondjak voltak eltérések.

#6 Nem, arról volt szó eleve hogy dolgozni megyünk ki egy évre és ez szó szerint így is van, nem nyaralgatni megyünk :D Mondták nekünk ezt a munklehetőséget és néhányunk él ezzel, visszamegy egy évre. Úgy volt, hogy rendes munkahelyünk lesz mint ahogy az ottani embereknek. De végül máshogy gondolták, csak most derült ki hogy majd csak a pályázatról kapunk valamennyit.

#8... Köszönöm a segítő szándékod, igazán hasznos. Tisztázzunk pár dolgot szerintem. De igen, Erasmus a pályázat neve. Ez a tanár végzi abban az iskolában. Nem gondolnám, hogy “hálátlan kis érettségiző” lennék attól, hogy odafigyelek alapvető dolgokra, és számításba veszem hogy számomra mi és hogy a jó, illetve kevésbé jó. Felmérem a helyzetet hogy ne járjak rosszul, és ne engedjem magam teljesen hülyére venni. Ne hidd azt, hogy nekünk olyan jó dolgunk van a tanár által aki mindent alánk tesz és milyen szuper lesz minden, milyen jó álomutazásunk és áloméletünk lesz kint, azért annyi mindent nem biztosít, hogy annyira kiváltságosnak érezzem magam, hogy azt se bánom ha teljesen ingyen megyek ki, majd állok én magamnak mindent ő meg elveheti az egész rám eső összegemet :D Ez nem így van, nagyon nem. Hidd el ő jobban jár velünk, mint mi vele. Ettől nem vagyok hálátlan, csak tisztán látok és a realitásnál vagyok. Ha hagynám beetetni magam, akkor lennék a rendes hálás nagylány? Megoldja helyettünk az álláskeresést kiutazást adminisztrációt lakhatást… Neki ez a dolga, erre vállalkozott, megkapja ő érte bőven a járadékát, de neki szüksége van a mi részünkből is. Tudok mindent hogy megy a háttérben, nem vagyok naiv. Nem egy korrekt ez az egész ügyintézés, de ha azt nézem hogy én is jól járjak a tisztességtelen dolgok ellenére, nekem is származik belőle valami jó, engem csak ez hajt.

De mint mondtam, ennek tudatában is azért veszem igénybe ezt a lehetőséget, mert más fix helyet nem tudok, és nem lenne szerencsés kockáztatni, hogy vagy lesz valami vagy nem… Ez most kicsit nehéz helyzet, de megoldom hogy a lehető leggyorsabban összejöjjenek a dolgaim. Ez csak egy átmeneti dolog lesz, egy szükséges lépés a célom felé.

2023. jún. 30. 12:33
 10/11 anonim ***** válasza:
100%

Igazából a pofám leszakad, hogy az Erasmus-sal is megy a mutyi. Nem csak a magas szinteken vannak bajok... bőven ránk fér hogy egy időre kivonjanak minket a programból.

Tanbá'-éknak meg látatlanban is kinézne pár év a hűvösön költségvetési csalás és egyebek miatt...

Mindenesetre, így hogy Franciaországról van szó, tökéletesen megértelek. Ha mégis van esélyed kicsit szétnézni, fölvenni az ottani fonalat, az sokat tud adni, segìt tisztábban látni az itteni dolgokat is.

(3-as voltam.)

2023. jún. 30. 14:22
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!