Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Tényleg túl spórolós lennék?

Tényleg túl spórolós lennék?

Figyelt kérdés

Szerintem kifejezetten jó anyagi helyzetben vagyok. Van egy hitelmentes fővárosi lakásom, hitelmentes viszonylag új autóm, nettó 1 milliós fizetésem. Mégsem szórom a pénzt, és ezért a baráti körben kb én vagyok megvetve. Sokszor kvázi vicc tárgya vagyok, hogy jó nekem a bárban a jameson, nem veszek jobb whiskyt, hogy nem taxival megyek haza, hanem tömegközlekedéssel, vagy hogy nem fizetek elő a 2 gigabites netre/a sokadik streamingszolgáltatóra. Nekem tökéletes a c&a-s pulóver, nem kell boss meg rlauren, stb.

Tényleg spórolós lennék ezek miatt? Azt látom magam körül, hogy emberek fele ennyi pénzből sokkal drágább ruhákban járnak és sokkal több mindenre költenek.

2023. jún. 11. 14:59
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
87%
Most panaszkodsz vagy dicsekszel?
2023. jún. 11. 15:01
 2/11 anonim ***** válasza:
88%
Erre szoktam azt mondani, hogy nekem azért van saját lakásom és drága autóm, mert inkább költök olyanra, ami legalább tartja az értékét. Szemben a filléres "ez csak x ezerrel több, ez egy kicsivel drágább" és már elment a "kicsivel jobbra" 100 ezer észrevétlenül.
2023. jún. 11. 15:11
 3/11 anonim ***** válasza:
84%
ideje lecserélni a "barátokat"
2023. jún. 11. 15:26
 4/11 anonim ***** válasza:
79%

#2 mondjuk nem mintha a drága autó jól tartaná az értékét :D

Én inkább azt mondanám hogy olyan dolgokat vegyen az ember amik örömet okoznak.

Egyébként furcsa emberekkel veszed körül magadat, ha ez a véleményük rólad.

2023. jún. 11. 16:47
 5/11 anonim ***** válasza:
75%
Most mi is a kérdésed?
2023. jún. 11. 17:15
 6/11 anonim ***** válasza:
79%
Remélem azért külön megvetnek, hogy nem tolod a kokót, pedig megengedhetnéd azt is magadnak. Vagy azt tolod?
2023. jún. 11. 17:23
 7/11 anonim ***** válasza:
65%

Szerintem attól függ mi miatt csinálod.

Sajnálsz taxira költeni, ezért zötykölődsz a buszon inkább +fél órát, vagy nincs akkora igényed a kényelemre, így nem zavar a tömegközlekedés.

Valamilyen szinten én is ilyen vagyok, bár egy szintig megengedhetnék magamnak drágább termékeket/szolgáltatásokat, egyszerűen nincs igényem rá. Ha megelégszem a rosszabb minőséggel is, azért nem fogok drágább terméket vásárolni, hogy megmutassam megtehetném.

Tény, hogy a jobban kereső emberekre azt szokták mondani, hogy sóherebbek, sokkal jobban fogják a pénzt, mint a szegényebbek.

Nem hiszem, hogy bantasbol mondanák, de ha téged zavar, akkor pl. a különbözetet utald el egy alapítványnak, és mondd meg a haveroknak, hogy nem garasoskodsz - miután jótékonykodsz - szimplán neked nincs igényed többre.

2023. jún. 11. 17:30
 8/11 anonim ***** válasza:
64%

"Tényleg túl spórolós lennék?"

Inkább dicsekvő vagy. Bizonyára kényszeresen vágysz valamilyen elismerésre, amit nem kapsz meg a környezetedtől.

2023. jún. 11. 18:02
 9/11 krwkco ***** válasza:
67%

"Van egy hitelmentes fővárosi lakásom, hitelmentes viszonylag új autóm, nettó 1 milliós fizetésem."

Ez még önmagában kevés. Az általad lakott lakás és az autó az fogyasztás.

Van legalább 6 havi fizetésnek megfelelő megtakarításod? Vagy a ledolgozott éveid számának megfelelő mennyiségű havi fizetésed befektetésben? Vagy inkább évente két havi?

Ha ezek megvannak, akkor tényleg biztos az anyagi helyzeted.

És akkor jogos a kérdés, hogy észszerűen viszonyulsz-e a nem szükségszerű kiadásokhoz. Persze addig is lehet szükségtelen dolgokra költeni, de felhalmozásra is gondolni kell.

2023. jún. 11. 18:11
 10/11 anonim ***** válasza:
68%

Tök normálisan élsz, kb én is így éltem és meg is kaptam ugyanígy barátoktól a magamét.

Szarrd le őket. Ahhoz meg semmi közük mennyit keresel.

Nyilván több örömöt okoz gyűjteni valamire amit befektetésként veszel, mint egy szimpla márkásabb pulóver.

Magyarországon amúgy is pénzügyi analfabetizmus van. Mi vagyunk a kakukktojás.

2023. jún. 11. 20:01
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!