Tanácsok egy pályakezdő diplomás informatikusnak?
Üdv ha minden jól megy és nem rontom el a záróvizsgát akkor idén végzek az Üzemmérmök informatikus Bprof alapszakon. Ezután jön ugye az álláskeresés. De itt több dologban is elég bizonytalan vagyok.
Főként fejesztői és hálózati/rendszergadai ajánlatok érdekelnek.
1. Mennyi lehet a reális bérigenye az embernek? Mondjuk bruttó 550-600 bemondva egy interjún még oké vagy túl sok?
2. Mit szoktak kérdezni egy interjún mondjuk ha egy c# állásról van szó? Tudom, hogy ahány cég annyi féle teszt de ha mondjuk végig gyakorlom a [link] oldalon lévő példákat akkor már nem érhet meglepetés?
3. Számít valamennyit ha az ember középfokon tud angolul(ugye a covid óta már b2 nélkul is kiadják a diplomát) vagy ez alap?
4. 0 tapasztalatal mennyire van nehéz dolga az embernek ha fejlesztőként szeretne elheyezkedni?
Én az egyetemen 6 hónapig voltam gyakornok egy internet szolgáltató cégnél(Tarr kft) ha ez számít valamit.
"Dolgoztam egy cégnek, ahova a 100 jelentkezőből 1et vettek fel"
Ez kb. minden cégnél így működik, nyilván nem fogja senki tucatjával felvenni az embereket csak azért, mert sok a jelentkező.
"Dolgoztam egy cégnek, ahova a 100 jelentkezőből 1et vettek fel, na ott pl horror pénzeket kifizettek, ha be tudtál ajánlani valakit"
Én nem vagyok infós (még, de jó lenne), viszont megerősítem, mert ez a BKV-nál is így megy!
Ami azért nem kis cég, és nem is tegnap kezdte!
"Számít valamennyit ha az ember középfokon tud angolul(ugye a covid óta már b2 nélkul is kiadják a diplomát) vagy ez alap?"
Ez szerintem alap. Sok helyen az interjúk teljesen angolul mennek. Pl.: Morgan Stanley, Diligent, Bridge és Tata Consultancy Sevicesnél is találkoztam ezzel a jelenséggel, de a legtöbb helyen minimum beszélnek veled 10 percet angolul.
"0 tapasztalatal mennyire van nehéz dolga az embernek ha fejlesztőként szeretne elheyezkedni?"
Rettenetesen nehéz most. Gondolom ezt te is tapasztaltad, azért emelted ki a kérdést hónapokkal a kiírás után.
"Mennyi lehet a reális bérigenye az embernek? Mondjuk bruttó 550-600 bemondva egy interjún még oké vagy túl sok?"
Kb minimálbértől 1.1 millióig szinte bármi.
Pl.: Van egy ismerősöm, akivel kiváltatták a vállalkozóit és már 1 éve fejleszti a szoftvert kontraktorként, de még semmit sem fizettek neki. Azt mondták, hogy ha jóra megcsinálja, akkor majd megveszik tőle 400-500 ezerért. Ha utána számolsz, szerintem minimálbér 1/5-1/10 részét kaphatja majd egyszer meg, ha óra számra levetítjuk.
Ezzel szemben vannak olyanok, akik 1 millió felett helyezkednek el, első főállásban minimális gyakorlati tapasztalattal.
Nem én vagyok a legjobb, legokosabb és a mostani gazdasági helyzet is elég rossz, de így is több cég megadta nekem a br 900-as bérigényemet.
Meg nem rég publikálták a wise bérsávait. Ott br 800 volt a junior alja. Tehát hiába tűnik első ránézésre nagynak ez a szám. A mostani infláció miatt ez nem olyan magas.
"Tanácsok egy pályakezdő diplomás informatikusnak?"
"ha minden jól megy és nem rontom el a záróvizsgát akkor idén végzek az Üzemmérmök informatikus Bprof alapszakon."
Te nem diplomás informatikus leszel, hanem egy semmit nem érő, csökkentett üzemmérnök Bprof, így nagyon erősen korlátozottak a lehetőségeid. Adogasd be mindenfelé az önéletrajzodat és örülj ha egyáltalán szóba áll veled egy cég, annak az ajánlatát pedig azonnal fogadd el (még ha br 400 is), mert ilyen kamu végzettséggel nem sok helyre fogsz kelleni pályakezdőként (de úgyis megtapasztalod).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!