Tanácsok egy pályakezdő diplomás informatikusnak?
Üdv ha minden jól megy és nem rontom el a záróvizsgát akkor idén végzek az Üzemmérmök informatikus Bprof alapszakon. Ezután jön ugye az álláskeresés. De itt több dologban is elég bizonytalan vagyok.
Főként fejesztői és hálózati/rendszergadai ajánlatok érdekelnek.
1. Mennyi lehet a reális bérigenye az embernek? Mondjuk bruttó 550-600 bemondva egy interjún még oké vagy túl sok?
2. Mit szoktak kérdezni egy interjún mondjuk ha egy c# állásról van szó? Tudom, hogy ahány cég annyi féle teszt de ha mondjuk végig gyakorlom a [link] oldalon lévő példákat akkor már nem érhet meglepetés?
3. Számít valamennyit ha az ember középfokon tud angolul(ugye a covid óta már b2 nélkul is kiadják a diplomát) vagy ez alap?
4. 0 tapasztalatal mennyire van nehéz dolga az embernek ha fejlesztőként szeretne elheyezkedni?
Én az egyetemen 6 hónapig voltam gyakornok egy internet szolgáltató cégnél(Tarr kft) ha ez számít valamit.
#11 Ezt rosszul tudod öcskös, az egyetem alatt is lehet olyan önéletrajzot robbantani hogy miután lediplomázol ne csak annyi szerepeljen benne hogy diploma + 0 tapasztalat. Amit te leírtál az pont a gyenge képességre vall hogy egyetem alatt a tárgyak teljesítésén kívül 0 hozzáadott érték majd várni a csodát másoktól mert önmagadtól nem tudtál kiépíteni értékelhető tapasztalatot.
Én egyetem alatt demonstrátorkodtam (1 év "oktatói tapasztalat" programozás felzárkóztató kurzusból valamint Prog 1 tárgyból), TDK 2. helyezést értem el, csatlakoztam egyetemi fejlesztőcsapathoz ahol az egyetemi rendszer cloudifikációját csináltuk -amiből a szakdogámat írtam - mellette csináltam Cloudos certeket és 9 hónapig gyakornokoskodtam egy multinál.
Mikor elvégeztem az egyetemet egyből 3 ajánlatot kaptam hogy maradjak az egyetemen fejleszteni tanszéki mérnökként vagy folytassam a demonstrátori tevékenységet egybekötve MSc tanulmányokkal ill. a cég ahol dolgoztam szintén felajánlotta hogy átvesz full-time munkavégzésre. Én azonban a 4. utat választottam és elküldtem az önéletrajzomat számomra szimpatikus helyekre, 4 darab helyről 3 jelzett vissza, 2 és fél hét telt el a jelentkezéstől a munkaszerződés aláírásáig.
Na most ahhoz hogy kiépíts egy erős CV-t egyetem alatt ahhoz nem kapcsolati rendszer kell hanem elhivatottság, szorgalom és tehetség. Persze nyilván ha a készséged megreked azon a szinten hogy örülsz ha átcsúszol a digiten vagy analon akkor nincs miről beszélni, marad a reménykedés meg hogy valaki megsajnál és felvesz vagy beajánl cégekhez. De ha tehetséged van akkor simán ki lehet aknázni az egyetem nyújtotta lehetőségeket, hogy ne másoktól kelljen várni a csodát, hanem már frissdiplomásként is nagy legyen a munkaerőpiaci potenciálod.
Ez mind nagyon fantasztikus, de hadd mondjak valamit 20 év multis, lülföldi stb tapasztalattal a hátam mögött. Egy olyan országban élünk, ahol a személyes kapcsolatok mindig is nagyon sokat számítottak. Az álláspiac jelentős része továbbra is hidden, ami azt jelenti, hogy a pozik jelentős része el se jut a kiírás fázisába, mert addigra betöltik őket ismerősökkel.
Pl ahol most dolgozom, a HR körbeküldött nemrég egy levelet, hogy ilyen meg olyan architectet keresnek, tud-e esetleg valaki valakit. Ha igen, és a jelölt beválik megússzák a teljes toborzási költséget. De még ha eljut a pozi oda hogy nyilvánosan kiírják, akkor is előnyben lesz az, akinek van ismerőse. Nyilván marha idealista vagy a tojáshéjjal a seggeden, de hidd el, hogy az erős CV egy dolog (ami persze jó ha van) de ha ki akarod maxolni a lehetőségeket, kelleni fognak a kapcsolatok.
"hadd mondjak valamit 20 év multis, lülföldi stb tapasztalattal a hátam mögött"
Ez így semmit nem mond, azt is tedd hozzá, hogy mit értél el ez alatt a 20 év alatt a szakmában. Gondolom már valami Google szintű cégnél vagy vezető fejlesztő. Kapcsolatok nélkül ehhez képest meddig jutottál volna és miben segítettek pontosan a kapcsolatok?
"HR körbeküldött nemrég egy levelet, hogy ilyen meg olyan architectet keresnek, tud-e esetleg valaki valakit."
Gondolom nagyon nívós cégnél dolgozhatsz ha ez így működik nálatok... Esetleg COOP rendszergazda osztálya vagy helpdesk? Azért halkan jegyzem meg hogy egy valamirevaló cégnél pl: NVIDIA, ORACLE nem úgy működik a toborzási folyamat, hogy Pistikének vagy Gizikének van-e ismerőse akit fel tudnak venni hanem komoly szakmai elvárásoknak kell megfelelni. Erre vannak a fejvadászok akik bújják a linkedint és megcélozzák direktben az embereket akik a linkedin profiljuk alapján is kompetens szakembernek tűnnek. Például ha egy Security Architektre van szükség akkor inkább keresnek egy olyan embert akinek van 15 éves tapasztalata a területen, top multiknál dolgozott, konferenciákra járt, CCIE és egyéb certekkel rendelkezik, publikációi vannak és megkérik őt hogy szakítson időt egy interjúra, mint hogy cégen belül Pisikének felvegyék az ismerősét mert van OKJ végzettsége és 2 éves routeres hálózatkábelezős tapasztalata de jóvanazúgy majd úgyis megtanulja amit csinálni kell a cégnél...
Dr Beles, meg ahogy azt a hozzád hasonló dedós Móricka elképzeli. Dolgoztam egy cégnek, ahova a 100 jelentkezőből 1et vettek fel, na ott pl horror pénzeket kifizettek, ha be tudtál ajánlani valakit, aki átment az interjú folyamaton és a próbaidőn is. Pont a fentiek miatt, mert marha kevesen voltak, akik átmentek.
Ettől függetlenül persze ők is bújták a linkedint, de hülyék lettek volna nem felhasználni az amúgy már náluk dolgozó expert kollegák kiterjedt szakmai kapcsolatrendszerét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!