Alacsony fizetésről végülis nem maguk a dolgozók tehetnek?
És nem a munkáltató? Az csak felad egy álláshirdetést és vár, hogy horogra akad e valaki. Ha nem akkor kicsit emel a fizetésen és megint vár.
A fizetéssel elégedetlen dolgozónak végülis nem a munkáltató a legnagyobb ellensége hanem azok akik olyan kevés pénzért elvállalják a munkát.
Dolgozók tehetnek róla.
Aki keveset keres az annyit is ér.
Nem jól látod. A mai magyarországi árak mellett már MOST 400 nettó kellene hogy legyen a minimálbér. Ez kb annyit érne mint 3 évvel ezelőtt 250... Ok?
Persze, ez az infláció miatt van így, ami szintén nem a magyar munkavállalók miatt van.
"Az egyéneknek kell törekedniük arra hogy minél magasabb bérük legyen, nem mindig állambácsitól várni az alamizsnát."
Ez nem egészen jó megközelítés. Amíg 3 másik ember jelentkezik a nettó 280-as pozícióra, amit te visszautasítasz, addig törekdhetsz te amire akarsz! A számlákat pedig fizetni kell! Velem vitatkozhatsz erről, én múlt hónapban is 880-at kerestem nettóban. Miért? Mert én Euro-ban kapom a pénzt. De voltam a másik oldalon, tudom milyen amikor nem válogathatsz, el kell fogadnod ami van. És magyarban erre van kihegyezve a dolog. Nem lesz itt rendes bérezés amíg ilyen tutyi-mutyi állam van, aki multicégek zsebében van. Ők jól élnek, a többire meg rámondják, hogy kérjenek magasabb fizetést, "törekedjenek"! Hehe... így csak azt érik el hogy az értelmesebbje továbbra is külföldre vándorol. Ez se gond persze, hoznak be kínait, pakisztánit stb...
Azért “kell” elfogadnod a 280-at, mert nem tudsz olyan versenyelőnyt/tudást felmutatni, amit ne tudna rajtad kívül 500 másik bugris. Így működik a piac, a boltban ha van 2 teljesen egyforma termék, akkor az olcsóbbat választod. Mikor veszed a dràgábbat? Ha jobb a minősége. A munkaerőpiac is így megy.
Aztán.. 880-at keresel. Miért örülnél ha hirtelen az összes közmunkás 400-at vinne haza az eddigi 280 helyett? A 880-ad pusztán emiatt nem emelkedne. Pont, hogy csökkenne a vásárlóértéke mert a boltok hozzáigazítanák az árakat a 400-as tömegmunkás-fizetéshez.
Érvelhetsz a munkáltatódnak hogy a te fizudat is emelje meg 40%-kal mert a minimálbér is nőtt, de nem fogja érdekelni, lesz aki elvégzi a munkádat 881-ért.:)
Az árak meg a bérek nominális értéke teljesen mindegy, a piac mindig -ha kell torzulások révén- de helyreállítja a reálviszonyokat.
Annyit még hozzátennék - ha már hozzáértés - hogy közgazdasági végzettség alatt és/vagy 45-50 év felett találkozhatunk legtöbbször a “kádári kisember” attitűddel. Ez egyfajta szocializmusból a társadalmon ragadt gyermeki létállapot, ahol az egyén sorsa az állami paternalizmuson múlik. “Ez van” “Majd az állam” “Kádárjànos/Orbánviktor majd adja a szájunkba a paprikáskrumplit” “alacsony a minimálbér” “majd a kádárjános földiktálja a piaci vállalatoknak, hogy mi legyen a fizetésem”
Főleg akik már idősebbek, azoktól nem is lehet elvárni, hogy átálljon az agyuk a tenyészrabszolga üzemmódból a saját sorsát alakító polgár üzemmódba. Érthető, hogy verik az asztalt a magasabb minimálbérért, semmi ismeretük nincs a piacgazdaságról, semmi igényük nincs az önállóságra. Ezek az emberek olyanok mint az elárvult gyerekek - államóvóbá egyszer csak megszűnt gondoskodni róluk, és kiszabadultak a nagyvilágba ahol önállóan kellene boldogulni, érdekérvényesíteni. Csak hát nem tudnak, mert nem tanultak meg beszélni, a szájukat csak akkor kellett kinyitni mikor jött a kanál paprikáskrumpli. Ez tragikus, hogy ilyenekkel kell vitatkozni még a gyakorikérdéseken is állandóan.
Sajnálom, hogy nem megy át.. bár ez is szokványos. 🤷🏻♂️
További kellemes hisztizést minimálbérért meg támogatásokért.
"Azért “kell” elfogadnod a 280-at, mert nem tudsz olyan versenyelőnyt/tudást felmutatni, amit ne tudna rajtad kívül 500 másik bugris. Így működik a piac, a boltban ha van 2 teljesen egyforma termék, akkor az olcsóbbat választod. Mikor veszed a dràgábbat? Ha jobb a minősége. A munkaerőpiac is így megy."
Na ne már haverom, ne akarj már kioktatni jó? Én 18 éve NEM dolgozom magyarban, már mindenem megvan, nem vagyok irigy mint te, nem érdekel, ha csökken a pénzem vásárlóereje. Elmondanám, hogy Írországban most 1600 EUR körül van a minimálbér, pedig ott nem volt "Kádárkorszak". A kaja OLCSÓBB mint Magyarországon, mára már MINDEN olcsóbb mint Magyarországon, kivéve az ingatlant és albérleteket. Viszont ahogy Magyarország halad, ez utóbbit is be fogja hozni gyorsabban mint kéne. Ez a munkaerőpiaci verseny, amiről Te próbálsz itt nekem - elég lekezelő hangnemben - kiselőadást tartani nem egészen helytálló egy olyan országban, ahol a multik a munkavállalókon élősködnek, hiába is erőlködsz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!