Hogyan jutnak el az emberek odáig, hogy anyagi gondokkal küzdjenek?
Szerintem nem kell bemutatnom senkinek azt a mondást, hogy "Tanulj - fiam vagy lányom - és akkor olyat dolgozhatsz amit szeretsz és jó életed lesz". Literálisan mindenhonnan ezt kapod fiatalkorodban, az összes felnőt embertől a környezetben, akár napi 10 alkalommal is. Ami valljuk be elég sok.
És ez igaz is. Minnél többet tanulsz annál elitebb munkahelyed lesz, annál többet fogsz keresni és olyat dolgozhatsz majd, amitől nem leszel rosszul és szeretni fogod.
Nem lesznek anyagi gondjaid, nem fogsz rosszul lenni, hogy megint hétfő. Nem robbansz le idegileg, hogy olyat csinálsz amit egy porcikád sem kíván.
Tehát adott egy választás az embernek: Tanulni, megtolni keményen az iskolát és utána halálodig jól élni vagy letojni az iskolát és utána örökké szenvedni.
Mégis az emberek eldodbják az életük és a másodikat választják. Egy kérdésem van, mégis miért? Mi ebben a pozitívum? Sokan jönnek vele, hogy rossz iskola így meg úgy, nincs lehetőség, szegény család, depresszió így meg úgy.
A megoldás egyszerű és nem komplikált! Informatika! Programozás! A legjobban keresett szak mai napig, ahol a kezdők fizetése is nettó 500-tól indul. Ki sem kell otthonról mozdulni. Home Office az egész. Ismerősöm most 25 évesen nettó 1,5 milliót keres vele. 10 évesen kezdte, ma már évi 3-szor megy nyaralni és semmi anyagi gondja nincs. És nem egy kiváltságos családba született, hanem egy kis falucskában egy átlagon aluli családba.
Mégis mi állít meg abban téged, hogy tizenévesen elkezdj programozni tanulni? Vagy akár most hogy kitörj? Áram, internet és egy számítógép.. Ennyi. Előző kettő nem egetrengető összeg, utóbbit bárhonnan vasvillával össze tudsz szedni. De még minimálbérből is félre tudsz tenni egyre.
15: Na ez hasznos és érdekes, átolvasom ezt a wiki oldalt.
16: Bemutathatlak neki. Nemrég a Máv egyik főprogramozója volt, akkor keresett 1 milliót, csak kiégett szegény mert halálra dolgoztatták és átment máshova. Gratantáltan nem talált a garatntálásod.
17: Számlaszámot kérsz? Mert akkor jöhet a vagyonod fele, mert nem talált és nem süllyedt.
18: A 15-össel együtt köszi nektek, ez egy érdekes válasz. Toxikus, nárcisztikus szülők diktátorkodtak, vagy csak simán szülőnek alkalmatlan szülők hagyták mint a gazt megnőni. Ez elgondolkdtatott.
19: Akkor kezdjen tanulni angolt előbb vagy csinálja meg az érettségi vizsgát. Nem egyből kell megugrani a dolgot, merttúl nagy a grádiens. Kis léptekben, az alapoktól. Mégegyszer: Nem vagyok troll.
Nekem meggyőződésem, hogy nem akarsz szembesülni a valósággal, ezért minden ellenvéleményt, akármilyen színvonalon és részletességgel is fejtik ki, trollkodásnak tartasz, hogy ne kelljen érdemben foglalkoznod vele, és mondjuk urambocsá' önreflexióra késztessen.
Sok igazság van a kérdésben, és túlságosan leragadtatok a programozáson pörgésnél, amikor számos módon lehet jól keresni, ha kellően szorgalmas az ember - rengeteg jól fizető szakma van, és a legrosszabb esetben elmész külföldre. Aki 200 nettóból haldoklik, és semmi terve a jövőre nézve, ott igenis radikálisan rossz döntések születtek, és át kell gondolni a dolgokat, inkább előbb, mint utóbb.
4 Éve lementem Ausztriából Kapuvárra a Pennybe bevásárolni, 20 ezret költöttem, de úgy, hogy alig tudtam kitolni a bevásárló kocsit annyi minden volt benne. Most 20 ezerért mit kapsz?
Aztán akkor kerestem 1400 Eurót most meg keresek 1750-et.
20: Az alkalmasság fejleszthető. Most lehet alkalmatlan, de ha folyamatos fejleszti magát akár bébiléptekkel is, akkor x éven belül alkalmas lesz. A tudatlanság csak átmentei állapot. Mindenkinek van agya és befogadja az új információt, formálva ezzel a személyt. Az x év múlva már képes lesz magolni vagy képes lesz új logikát kiépíteni magában. Nyelvtanulás pedig csak szorgalom kérdése.
Kérdés, hogy nagynénéd miért került oda ahova? Van papírja de tanult is? Vagy csak szétcsalta? Én is tudok olyan embert mutatni, akinek van mérnökinformatikus bsc diplomája de csak speedrunolta csalással és nem tanult. Most porosodhat a polcon és 24 évesen annyi tudása van mint 18 évesen amikor kijött gimiből.
Vidéki vagyok és van létjogosultság. Fehérváron van mérnöki állás pályakezdőknek és br 1 milkás relokációs csomag, közben fél milliós fizetés. De 50 km-re keletebbre tőle is van IP hálózat operátori állás ahol betanítanak és ahol nettó 400 a kezdés. És nem kihalásos alapú.
A kérdés ugyebár tartalmaz egy fogalmi hiányosságot, nevezetesen azt hogy mit ért az anyagi gondokon.
Az egyszerű felfogás szerint ez jelentheti pl. a havi átlagfizetést, de érdemes lenne a kérdező oldaláról pontosítani.
Egy feltételezés lehet hogy ha valaki sokat tanul, jobb munkája lesz, több lesz a fizetése. Ezt értjük, bár nem mindig igaz, de most fogadjuk el.
Beszéljünk az élet egy alapvető létszükségletéről, a lakhatásról. Ha minden ember mondjuk 25éves korában kapna egy lakást, akkor innen indulhatna az önálló élet.
De ez nincs így a valóságban, van aki kap hármat is, örököl is mellés, stb. Egy másik ember meg nem kap és nem örököl semmit, mert a szüleivel is albérletben laktak kis helyen összezsúfolva, vagy örököl banki adósságot.
Egy ilyen embernek lehet hogy 20-30évre borsos hitelt kell felvennie ahhoz hogy legyen egy kis garzonlakása, és emiatt anyagi gondjai lesznek. Vagy marad az albérlet, és az albérlettel ugyancsak az eleve jómódban lévő emberek gazdagodnak tovább, a szegényebb réteg süllyed tovább lefelé, a társadalmi olló tovább nyílik.
Látható ebből a példából is, hogy az anyagi gond ugyebár nemcsak a havi fizetéstől függ, hanem attól hogy az önálló életet honnan kell elindítani.
#20-as vagyok.
"Az alkalmasság fejleszthető."
Hát vagy nem, mert nagyon sokaknál nem.
Tudod, ez olyan, mint a vezetés. Van, akinek a 30. óra után úgy megy, mint ha egész életében azt csinálta volna, másnak 60 óra kell, más a harmadik bukás után megy át, van akinek pedig sose sikerül.
"Nyelvtanulás pedig csak szorgalom kérdése."
Hú, te tényleg buborékban élsz. Tudnék mesélni neked, hogy amikor még kötelező volt a nyelvvizsga a diplomához, hány olyan beragadt diplománk volt, amit csak a nyelvvizsga hiánya miatt nem tudtunk kiadni.
Pedig volt olyan köztük, akiről tudtam, hogy általános iskola óta angolt tanult, korrepetációra is járt, de egy nyamvadt nyelvvizsgáig nem tudott eljutni... nagyon sok ilyen van.
Én sokat olvasok angolul, fórumozni is szoktam, sok feliratos filmet nézek, de én pl. egyszerűen képtelen vagyok az angol beszédet megérteni. Egy-egy szót, kifejezést, félmondatot megértek, de többet nem.
"Kérdés, hogy nagynénéd miért került oda ahova? Van papírja de tanult is?"
Ez teljesen irreleváns, ha van papírod és képes vagy egy kicsit eladni magad, akkor teljesen mindegy, hogy mennyit tudsz, jó eséllyel fel fognak venni. Egyébként a nagynéném nagyon okos nő, széleskörű klasszikus műveltsége van, egy halom kifejezést tud latinul is... de se az állattenyésztői végzettségével, se a szőlész-borász végzettségével nem tud olyan állást találni, ami anyagilag megérné neki.
"Fehérváron van mérnöki állás pályakezdőknek és br 1 milkás relokációs csomag, közben fél milliós fizetés..."
Ez mind szép és jó, de egyrészt ez csak egyetlen állás, másrészt én nem Fehérvárt kérdeztem, hanem Győr-Szombathely-Zalaegerszeg vonalat. Menj fel az álláskereső oldalakra, és nézd meg, ezekben a városokban hány fejlesztői vagy devops állás van. Én tudom, mert szoktam nézegetni őket.
Az egyik egerszegi cégnél voltam pár éve, full stack fejlesztőt kerestek valami legacy jQuery+PHP-s rendszerhez. Fel is vettek volna, nettó 190 ezerért, miközben egy fémipari cégnél technikusként akkor nettó 220-at kerestem...
A kettő közül ez volt az egyik egerszegi cég, amelyik fejlesztéssel foglalkozik. A másik tízévente keres új embert, de azt is annál is nagyon rosszak a fizetések...
Kérdező, én elhiszem, hogy nem vagy troll, de gondolom, akkor te értelmiségi családból származol, és csak ilyen típusú emberek vesznek körül, ilyen barátaid is vannak, stb., bár számomra akkor is furcsa, hogy soha nem tapasztaltad, hogy egész más típusú emberek is vannak...
Az én szüleim szakmunkások, és látom (leginkább apukámon), hogy ez a réteg egészen más, főleg, akik még az előző rendszerben nőttek fel. Egyszerűen bennük nincs meg ez a tettrekészség, motiváció, tudás iránti vágy. Általában csak egy nyugis munkahelyet akarnak, ahol nem kell sokat dolgozni. Főleg az idősebbek már nem fognak pl. angolul tanulni, de nekem sok középiskolás osztálytársamat sem érdekelte kicsit sem a nyelvtanulás. Nem tudom, azóta megtanultak-e bármilyen idegennyelven, de nem biztos.
Programozó pedig nem lehet mindenkiből, ahhoz azért szerintem elég jó logikai/matematikai készség kell, meg még egy halom egyéb dolog. Nem is hiszem, hogy igazán jó lesz benne az, és ezáltal nagyon sokat fog vele keresni, akit csak a pénz motivál.
Egyébként tudok nem egy olyan emberről (és én is ilyen vagyok), aki egyetemet végzett, és mégsem keres jól. Bár talán ezt írtad te is, hogy amikkel jól lehet keresni, azok az ügyvéd, orvos, programozó, mérnök stb. szakmák. Ezeken kívül viszont még van jó pár szak, amibe az ember hiába, hogy sok időt és energiát belefektet, mégsem térül meg igazán anyagilag.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!